Tip 1 diyabetli çocuklarda sol ventrikül kitle endeksinin kardiyovasküler risk faktörleri ve vucut yağ dağılımı ile ilişkisi
Relationship between left ventricular mass index and cardiovascular risk factors and body fat distribution in children with type 1 diabetes
- Tez No: 171980
- Danışmanlar: PROF.DR. SELİM KURTOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuklar, kardiyovasküler risk faktörleri, tip 1 diyabet, sol ventrikül kitle indeksi, vücut yağ dağılımı vii, Body fat distrubition, cardiovascular risk factors, children, lenf ventricular mass, type 1 diabetes
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Amaç: Tip 1 diyabetli çocuk ve adölesanlarda sol ventrikül kitle indeksinin kardiyo- vasküler risk faktörleri ve vücut yağ dağılımı ile ilişkileri araştırıldı. Materyal ve Metod: Çalışmaya 7-17 yaşlan arasında tip 1 DM' lu ve benzer yaş ve cinste sağlıklı çocuk 1ar alındı. Çocukların antropometrik ve kan basıncı ölçümleri alındı, BÇ/ KÇ oranı, VKÎ ve ekokardiyografi ile SVKİ hesaplandı; DEXA ile vücut periferik (P), santral (S) yağ (YG), yağsız (YGZ) ve toplam kitleleri (TK) belirlendi. Açlık kan şekeri, BUN, kreatinin, lipid profili, ApoA-I, Apo B, Lp(a), insülin, leptin, B12 vitamini, folik asit ve Hey düzeyleri çalışıldı. Bulgular: Çalışmaya 22 (10 K/ 12 E) diyabetli ve 20 (8 K /12 E) sağlıklı çocuk dahil edildi. Her iki gruptaki çocukların ortalama ağırlık, boy, VKÎ ve bel/ kalça oranlan, sistolik ve diyastolik kan basınçları ve SVKİ değerleri benzer bulunurken, triseps CKK diyabet grubunda daha fazla idi. Glukoz, BUN, HDL-K, ApoA-I, B12 vitamini, folik asit düzeyleri diyabet grubunda istatistiksel olarak daha yüksek, kreatinin, TG, T-K, LDL-K, ApoB, Lp(a), leptin ve Hey düzeyleri ise her iki grupta benzerdi. Her iki grubun santral ve periferik YG, YGZ ve TVK, SYGK%, PYGK% ve TYGK% ve SYGK / PYGK oranları benzerdi. Ancak SYGK, SYGZK ve STK, PYGTK, TVYGK, TVYGZK ve TVK miktarları; SYGK, PYGK ve TYGK yüzdeleri diyabet grubunda daha fazla bulunurken, sadece PYGZK kontrol grubunda daha yüksekti. KVR faktörleri açısından diyabetli erkek ve kızlar aralarında önemli bir fark olmadığı görüldü. Diyabetli hastalarda sistolik ve diyastolik kan basınçları ile vücut yağ dağılımı arasında ilişki olmadığı; buna karşılık SVKİ ile SYGZK, STK, PYGZK, PTK, TVYGZK ve TVK arasında pozitif korelasyon olduğu gözlendi. viYorum: Tip 1 diyabetli çocuklarda erken dönemde kardiyovasküler risk faktörlerinde henüz belirgin bir artma olmadığı, SVKİ ile santral, periferik ve toplam yağsız ve toplam vücut kitleleri arasında pozitif korelasyon olduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
RELATIONSHIP BETWEEN LEFT VENTRICULAR MASS INDEX AND CARDIOVASCULAR RISK FACTORS AND FAT DISTRIBUTION IN CHILDREN WITH TYPE 1 DIABETES ABSTRACT Aim: In this study, we investigated left ventricular mass index (LVMI) and its relationship with some risk factors for cardiovascular disease and fat distribution in children with type 1 diabetes. Materials and Methods: Children with type 1 diabetes (n= 22), aged 7-17 years and healthy children (n=20), aged 7-17 years, were enrolled to the study. Antropometric measurements included blood pressure, body weight, height, triceps skinfold thickness, waist and hip circumferences. LVMI was calculated. Fasting glucose, lipids, lipoproteins, leptin, Vitamin B12, folic acid, Hey concentrations in both groups and %HbAlC and C-peptid levels in diabetics were measured. Body composition measurements (FM, FFM) were assessed by DEXA. Results: Results of patients were compared with those of healthy controls. While mean triceps skinfld thickness of patients was higher than those of controls, mean weight, height, BMI, waist/ hip ratio were similar in diabetic and control subjects. Sistolic and diastolic blood pressures and LVMI were similar in both groups. Mean blood glucose, BUN, HDL-C, ApoA-I, vitamin B12 and folic acid concentrations were significantly higher in diabetics than those of controls; but serum creatinin, TG, T-K, LDL-C, ApoB, Lp(a), leptin, and Hey concentraions were similar in both groups. Mean diabetic duration and blood glucose levels were higher in diabetic girls than boys, mean serum insulin, C-peptid levels and HbAlC percent were higher insignificantly in diabetic boys than girls. In both groups, central (C), peripheral (P) and total (T) fat (F), fatfree (FF) and body mass (BM), percents of CFM, PFM and VlllTFM and CFM / PFM ratio were similar. CFM, CFFM, and CTM, PFM, TFM, TFFM, and TBM; percents of CFM, PFM, and TFM were higher in diabetic group than those of controls, but only PFFM was higher in control group than those of diabetics. There were not any differences between diabetic boys and girls for CVR factors. In diabetic patients, there was not any relationship between sistolic and diastolic blood pressures and body fat distribution, but LVMI was correlated positively with CFFM, CTM, PFFM, TFFM, and TBM. Conclusion: In diabetic children, the increase in CVR factors in early period was not significant; LVMİ was correlated with central, peripheral and total fatfree mass, and total body mass.