Tip 1 diyabetli çocuklarda kardiyak fonksiyonlar ile karotis intima-media kalınlığı değerlendirilmesi
Evaluation of cardiac function and carotis intima-media thickness in children with type 1 diabetes
- Tez No: 426557
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN BAŞPINAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Tip 1 diyabetes mellitus, endotel disfonksiyonu, karotis intima media kalınlığı, diyastolik disfonksiyon, çocuk, Type 1 diabetes mellitus, endothelial dysfunction, carotid intima media thickness, diastolic dysfunction, child
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Tip 1 Diabetes Mellitus (DM) tanısı ile izlenen çocuklarda endotel disfonksiyonu, karotis intima media kalınlığı, sol kardiyak sistolik ve diyastolik fonksiyonların ekokardiyografik yöntem ile değerlendirildi. Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Pediatrik Kardiyoloji Polikliniğinde en az 4 yıldır tip 1 DM tanısı ile Çocuk Endokrin Polikliniğinde izlenen 31 hasta ve 19 sağlıklı çocuk çalışmaya alınmıştır. Hastalar; a-diyabet sürelerine, b-glisemik kontrolüne, c-cinsiyetlerine göre gruplandırılarak, kontrol grubuyla karşılaştırıldı. Hasta ve kontrol grubu cinsiyet, yaş, boy, sistolik ve diyastolik tansiyon, ağırlık ve vücut kitle endeksi bakımından benzerdi. Diyabetik erkeklerde sol karotis arter intima media duvar kalınlığı anlamlı olarak artmış olarak bulundu (p=0,026). Diyabetik erkeklerde ortalama karotis intima-media kalınlığı kız grubuna göre anlamlı fark saptandı (p=0,042). Diyabetik erkeklerde artış gösteren ortalama ve sol karotis arter intima-media kalınlığı, ateroskleroz açısından cinsiyetin bağımsız bir risk faktörü olabileceğini düşündürdü. Diyabetik erkek cinsiyette ateroskleroza gidişatın öncelik olarak sol intima-media kalınlığı endotel disfonksiyonuyla başlayabileceğini düşündürdü. Karotis intima media kalınlığının tip 1 diyabetes mellituslu çocuklarda diyabet süresi ile birlikte doğrusal artış gösterdiği saptandı. Bu sonuç aterosklerozun erken bir göstergesi olarak değerlendirildi. Sol ventikül kardiyak fonksiyonların Doppler ekokardiyografi ile değerlendirilmesinde diyabet grubunda diyastolik fonksiyon kontrol grubuna göre anlamlı olarak sınırda düşük saptandı (p=0.049). Bu sonuç Tip 1 diyabetin çocuklarda erişkinlerde olduğu gibi diyastolik fonksiyonlarda bozulmaya neden olduğunu düşündürmüştür. Erişkin diyabet hastalarında saptanan diyastolik disfonksiyonun çocukluk çağından itibaren başladığını düşünmekteyiz. Yoğun diyabet tedavisi ve glisemik kontrolüne rağmen Tip 1 DM hastalığı çocukluk çağında dahi kardiyovaskuler sistemi etkileyen önemli bir risk faktörüdür.
Özet (Çeviri)
Endotelial dysfunction, carotis intima-media thicknes, left cardiac systolic and diastolik function were evaluated with echocardiographic method in children with type 1 diabetes mellitus (DM). This study was conducted in Gaziantep University Medical Faculty Hospital, Department of Pediatric Cardiology Units. The patient group consisted of 31 patients with type 1 diabetes mellitus which were followed at least 4 years in Pediatric Endocrinology units and 19 healty child were included to the study. Patients were groupped according to; a- duration of diabets, b-glisemic kontrol, c-gender and compared with the control group. Patient and control groups were similar in gender, age, height, systolic and diastolic blood pressure, weight, and body mass index. In diabetic males left carotis arter intima-media thicksness were found increased significantly (p=0,026). In diabetic male average carotis intima-media thickness were significantly different from the female group (p=0,042). Average and left carotis arter thickness which was increased in diabetic male was thougt that gender could be an independent risc factor for atherosclerosis. In diabetic male gender we thought that atherosklerosis process could be begin with endotelial dysfunction of left carotis arter media-intima thickness. Carotis intima media thickness in type 1 diabetes mellitus in children showed a linear increase with in duration of diabetes. This result was evaluated as an early indicator of atherosclerosis. Evaluation of left ventricul cardiac function with Doppler echocardiography, Diastolic function in diabetic group was significantly decreased in comparison with control group (p=0,049). This result demonstrates type 1 DM causes impairment in diastolic function in children as well as adults. We think that diastolic dysfunction in adult with DM, begins in pediatric age. Despite intensive diabetes treatment and glisemic control, type 1 DM is an important risk factor effects cardiovascular system even in the pediatric age.