Erken evre ve lokal ileri evre meme kansererinde Bcl-2 C erbB-2 EGFR MMP-9 düzeyleri ile prognostik faktörler arasındaki ilişki
The correlation among Bcl-2 C erbB-2 EGFR MMP-9 levels and prognostic factors in the early and locally advanced stage breast cancer
  1. Tez No: 171986
  2. Yazar: TURGUT KÖSE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YÜCEL ARITAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Bcl-2, C erbB-2, EGFR, MMP-9, İnvaziv duktal karsinom VI, Bcl-2, C erbB-2, EGFR, MMP-9, invasive ductal breast carcinoma VIII
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET ERKEN VE LOKAL İLERİ EVRE MEME KANSERLERİNDE BCL-2 C ERB B-2 EGFR MMP-9 DÜZEYLERİ İLE PROGNOSTİK FAKTÖRLER ARASINDAKİ İLİŞKİ Bu klinik çalışma Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi, Patoloji, Biyokimya Anabilim Dallarıyla Dahiliye Onkoloji Bilim Dalında Ocak 2003-Haziran 2004 tarihleri arasında meme kanseri nedeniyle ameliyat edilen evre I, II, Eti 56 kadın hasta ile 20 fibroadenoma! kadın hastada yapıldı. Amaç: Meme kanserli hastalarda Bcl-2, C erbB-2, EGFR ve MMP-9 düzeyleri ile klasik prognostik faktörler olan tümör boyutu, aksiller lenf nodu tutulumu, TNM evresi, histolojik ve nükleer grade, östrojen ve progesteron reseptör durumu arasındaki ilişkileri incelemek ve ayrıca evre III vakalarda neoadjuvan kemoterapinin bu faktörleri nasıl etkilediğini araştırmaktır. Materyal Metod: Çalışmada kontrol grubu olarak fibroadenom tanısı almış 20 hasta incelendi (Grup 1). Çalışma grupları olarak, fizik muayene ve görüntüleme yöntemleri ile evre I, II olduğu kabul edilen 20 hasta (Grup 2), cerrahi tedavi sonrası patolojik örneklerin incelenmesiyle evre III olduğu tespit edilen 20 hasta (Grup 3), fizik muayene ve görüntüleme yöntemleri ile önceden evre III kabul edilip neoadjuvan kemoterapi verilen 16 hasta (Grup 4) ve neoadjuvan kemoterapi verildikten sonra cerrahiye alman bu 16 hastadan 10'u ele alındı (Grup 5). Çalışma gruplarındaki hastalara MRM, kontrol grubuna ise eksizyonel biyopsi yapıldı. Patolojik örnekler Patoloji AD' da değerlendirildi. Tümör içeren parafinli bloklar ve FA blokları immunoWstokimyasal yöntemlerle değerlendirilerek Bcl-2, C erbB-2 ve EGFR incelemeleri yapıldı. Tüm hastaların serumlarında ELİSA ile MMP-9 düzeylerine bakıldı. Bulgular: Bcl-2 pozitifliği açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark görüldü (p0.05). C erbB-2 pozitifliği açısından gruplar arasmda istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı (p>0.05). CerbB-2 pozitif vakalarda östrojen ve progesteron reseptör düzeyleri Vistatistiksel olarak anlamlı derecede düşüktür. (p0.05). EGFR pozitifliği açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark görüldü (p0.05). İlginç olarak, istatistiksel olarak anlamlı olmasa da, EGFR pozitif vakalarda aksiller lenf nodu tutulumu azalmaktadır (p>0.05). MMP-9 düzeyleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark görülmedi (p>0.05). MMP-9 düzeyi ile aksiller lenf nodu tutulumu arasında istatistiksel olarak anlamlı olmayan zayıf ters bir ilişki olduğunu gördük. Yine aynı şekilde MMP-9 düzeyi ile histolojik grade arasında istatistiksel olarak anlamlı olmayan zayıf ters bir ilişki olduğunu tespit ettik (pX).05). Neoadjuvan kemoterapi verilen grupta tümör büyüklüğü ve MMP-9 düzeyleri açısından grup 4 ile 5 arasında istatistiksel olarak anlamlı fark görüldü (p0.05). Sonuç: Meme kanserlerinde klasik prognostik faktörler dışmda Bcl-2, EGFR, CerbB- 2 ve MMP-9 düzeylerine bakılarak prognoz hakkında fikir sahibi olunabilir. Stage III vakalarda cerrahi öncesi neoadjuvan kemoterapi verilmesi ile tümör büyüklüğü küçültülebilir ve daha iyi cerrahi sonuç elde edilebilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE CORRELATION AMONG BCL-2, CERB B-2, EGFR, MMP-9 LEVELS AND PROGNOSTIC FACTORS IN THE EARLY AND LOCALLY ADVANCED STAGE BREAST CANCER This clinical study was conducted at the Department of General Surgery, Pathology, Biochemistry and Medical Oncology, between January 2003 and June 2004. The study population was comprised of 56 women who were operated with the diagnosis of breast cancer (Stage I, II, III) and 20 patients with fibroadenoma. Aim: To investigate the correlation among Bcl-2, C erbB-2, EGFR, and MMP-9 levels and classical prognostic factors (tumor diameter, axillary lymph node involvement, TNM stage, hystologic and nuclear grade, estrogen and progesteron receptor status) in patients with breast cancer. In addition we aimed to investigate the effects of neoadjuvant chemotherapy to these prognostic factors our patients with stage III breast cancer. Material and Method: hi the study, 20 patients with the diagnosis of fibroadenoma were assigned as the control group (Group 1). There were 4 study groups: Group 2: 20 patients who were diagnosed as Stage I, II breast cancer by physical exam and imaging studies. Group 3: 20 patients found as stage III breast cancer according to evaluation of the pathological specimens. Group 4: Neoadjuvant chemotherapy receiving 16 patients whom diseases were : accepted as stage III after physical examination and imaging studies.Group 5: 10 of the group4 patients who underwent surgical treatment after neoadjuvant chemotherapy. Modified radical mastectomy was performed on patients in the study groups and excisional biopsy for the control group patients. Specimens were evaluated at the Pathology Department Immunohistochemical study was done for Bcl-2, C erbB-2, and EGFR. Plasma MMP-9 levels were measured with ELIS A in all patients. Results: Statistical significance was found for Bcl-2 positivity among the groups (p0.05). In terms of C erbB-2 status, groups were comparable (p>0.05). However, estrogen and progesteron receptor levels were significantly lower in C erbB-2 positive patients (p0.05). VIIEGFR status was significantly different among the groups (p0.05). Interestingly axillary lymph node involvement was less frequent in EGFR positive patients even this finding did not reached statistical significance (p>0.05). Among groups, there was no significant difference in terms of MMP-9 levels (p>0.05). Weak and opposing correlation was found between MMP-9 level and axillary involvement and between MMP-9 level and hystological grade (p>0.05). Between group 4 and 5 which we treated with the neoadjuvant chemotherapy patients statistical significancy was found in terms tumor diameter and MMP-9 levels. However there was no difference for Bcl-2, EGFR, C erbB-2 status (p>0.05). Conclusion: In the breast cancer besides the classical prognostic factors, Bcl-2, C erbB-2, EGFR and MMP-9 levels may contribute to predict the prognosis. Tumor diameter can be reduced with neoadjuvant chemotherapy in patients with stage III breast cancer and this allows better surgical outcome.