Bazı ilköğretim okullarında beden eğitimi dersinin uygulanma düzeyi
Application level of physical education classes in some primary schools
  1. Tez No: 172046
  2. Yazar: MURAT TEKİN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. METİN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi, İlköğretim 89, Physical Education, Primary Education 90
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
6.0ZET S.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Anabilim Dalı YÜKSEK LİSANS TEZİ / KONYA 2006 Murat TEKİN Danışman Yrd.Doç.Dr. Metin ŞAHİN Bazı İlköğretim Okullarında Beden Eğitimi Dersinin Uygulanma Düzeyi Araştırmanın amacı; Türkiye genelinde bazı ilköğretim okullarında, beden eğitimi dersinin uygulanma düzeyini belirleyebilmek. Çalışmanın evrenini; 2004-2005 eğitim öğretim yılında Kocaeli, Ordu, Karaman, Uşak, Van, Adıyaman ve Antalya illerinde merkezde bulunan ilköğretim okullarının 6. 7. 8. sınıflarında öğrenim gören ve tesadüfi örneklem yoluyla belirlenmiş 719'u erkek, 681 'i bayan toplam 1400 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma tarama modelindedir. Araştırmanın amacını gerçekleştirmek üzere ilk olarak konu ile ilgili literatür taranmış daha sonra bu çalışmanın amacına yönelik olarak Türkiye genelinde seçilmiş bazı ilköğretim okullarında, beden eğitimi dersinin uygulanma düzeylerini belirleyebilmek için Gürses MA (2001)'in tarafından geliştirilen anket örnek alınıp düzenlenmiştir. Hazırlamış olduğumuz anketleri uygulamadan önce Karaman ilinin büyük okullarından birisi olan Sabiha Gökçen ilköğretim okulunu pilot okul seçerek örneklem grubuna anket yaptırılmıştır. Bu anketlerin sonuçlan ışığında asıl hedeflediğimiz çalışmaya geçilmiştir. Anket kişisel bilgiler ve alan bilgisi olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Anket değerlendirmemiz SPSS istatistik programında analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Bulguların analizinde frekans ve yüzde dağılımları kullanılmış, ayrıca il değişkenine göre, seçilmiş bazı ilköğretim okullarında, beden eğitimi dersinin uygulanma düzeyini belirleyebilmek için (2X2) Kİ KARE testi kullanılarak 0,05 düzeyinde anlamlılık aranmıştır. Sonuç olarak; bu araştırmada ilköğretim okullarında beden eğitimi dersinin disiplinler arası bir bilim olduğunu, bireyler üzerinde fiziksel ve psikolojik yararlar sağlaması bakımından önemli olduğu sonucuna varılırken, il değişkenine göre seçilmiş bazı ilköğretim okullarında Beden eğitimi dersinin işlenişi ile ilgili öğrenci görüşleri değerlendirilmiş ve bu değerlendirme sonucunda Antalya, Uşak, Kocaeli, Ordu, Van, Adıyaman, Karaman illerindeki ilköğretim okullarında beden eğitimi dersi uygulanma düzeyi genel olarak olumlu çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
7. SUMMARY S.Ü.Health Science Institue Physical Education and Sport Teachers Science MASTER THESIS / KONYA- 2006 Murat TEKİN Advisor Assos. Prof. Metin ŞAHİN Application Level Of Physical Education Classes İn Some Primary Schools The aim of the research was to determine the application level of the physical Education classes in some primary schools in general Turkey. The frame of this study includes ordinary 719 male students and 681 female students totally 1400 students who attend to the 6th, 7th and 8th grades of the secondary central schools of Kocaeli, Ordu, Karaman, Uşak, Van, Adıyaman and Antalya in 2004 - 2005 educational year. The research was in the model of scanning. First of all, the related literature scanning was done to realize the aim of the research. Then in accordance with the aim of the research, the inquiry which was progressed by Gürses MA (2001) taken as a model and this study arranged to determine the application level of the physical Education lessons in some selected schools in Turkey general. Before we applicate our inquiries, we selected Sabiha Gökçen Primary School as a pattern which is one of the greatest schools of Karaman Province. We applicated our inquiry to the chosen model students group. We passed to our main aimed target studies in the result of these inquiries. The inquiry consists of two parts. One part shows the personal information and the other part consists of branch information. Our inquiry appraising has been analysed and commented at the SPSS statistic programme. Frequency and percentage dispersion were used in analysing the information. In addition to this, to know the level of the physical Education lessons, (2x2) Squares test was used in some selected primary schools of different provinces, and sought a sense at the level of 0,05. As a result; this research shows that the physical Education lessons are sciences, depend on discipline and very important for the point of giving physical and psychologic benefits to the persons. At the end the students' points of view, relating to the performance of the physical Education classes in the primary schools pf Antalya, Uşak, Kocaeli, Ordu, Van, Adıyaman and Karaman found positive.