İlköğretim birinci kademede beden eğitimi dersi öğretim programı kazanımlarının gerçekleşme durumuna ilişkin öğretmen görüşleri
Views of the teachers who teach in elementary schools about realising the objectives with regard to teaching programme of physical education courses in elementary schools
- Tez No: 278533
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSA KORKMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim Birinci Kademe, Beden Eğitimi Dersi, Öğretim Programı, Kazanımlar Öğretmen Görüşü, Elementary School, Physical Education Course, Teaching Programme, Aims, Teacher?s View
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu araştırmada; ilköğretim birinci kademede beden eğitimi dersi öğretim programı kazanımlarının gerçekleşme durumuna ilişkin öğretmen görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. İlköğretim birinci kademede beden eğitimi dersinin öneminden hareketle; birinci kademede beden eğitimi dersine giren öğretmenlerin beden eğitimi dersi öğretim programları (1-5. sınıf) kazanımlarının öğrenciye kazandırılmasında; cinsiyet, ilçeler, hizmet yılı ve mezun oldukları bölüm değişkenlerine göre farklılık gösterip göstermediği belirlenerek, çeşitli istatistiksel işlemleri ile değerlendirilmiştir.Tarama modelindeki bu çalışmanın evrenini, 2009-2010 öğretim yılında Konya Merkez Meram, Karatay ve Selçuklu ilçelerindeki devlet okullarının birinci kademesinde görev yapan 175 beden eğitimi öğretmeni ile 3117 sınıf öğretmeni olmak üzere toplam 3292 öğretmen oluşturmaktadır. Örneklem grubunu ise evrenden tesadüfü yöntemle ulaşılan 632 öğretmen oluşturmuştur.Araştırma verilerin toplanmasında kullanılan anket, ?Kişisel Bilgi Formu?, ?Öğretmenlerin Beden Eğitimi Dersine Yönelik Tutumları?, ?Öğretmenlerin Beden Eğitimi Dersi Uygulama Durumu?, ?I. Kademe Beden Eğitimi Dersi Öğretim Programının Kazanımları?nı gerçekleştirme düzeylerinin belirlenmesine yönelik dört bölümden oluşmaktadır.Elde edilen verilerin çözümlenmesinde, SPSS 16,0 (Statistical Package for Social Scienses) istatistik paket programından yararlanılmış, verilerin genel dağılım özelliklerini belirlemek için tanımlayıcı istatistik türlerinden frekans ve yüzde dağılımları kullanılmış, ölçeklerdeki ifadelere ilişkin görüşler aritmetik ortalama ( ) değerleri olarak verilmiş, paremetrik istatistik tekniklerinden cinsiyet t-testi, ilçeler, hizmet yılı ve mezun oldukları bölümde Anova istatistiksel işlemler yapılarak analiz edilmiştir. Verilen istatistik analiz ve yorumlarda p?0,05 anlamlılık düzeyi dikkate alınmıştır.Araştırmanın sonucunda; birinci kademede beden eğitimi dersine giren öğretmenlerin, beden eğitimi dersine yönelik tutum ve uygulama durumlarına ait görüşlerinin oldukça olumlu olduğu tespit edilmiştir. Sınıf öğretmenleri beden eğitimi dersini işlemede zorlanmadıkları ancak beden eğitimi öğretmenlerinin birinci kademede derse girmede zorlandıkları tespit edilmiştir. Ayrıca müfettişlerin teftişlerde beden eğitimi dersine gerekli önemi vermedikleri tespit edilmiştir. Beden eğitimi dersine ait kazanımlarının öğretmenlerin çoğunluğu tarafından gerçekleştirildiği, bazı kazanımların ise gerçekleştirilemediği ortaya çıkmıştır. Bunlar 1., 2. ve 3. sınıflarda fiziksel etkinliklerde kullanacakları kişisel malzemeler için çanta hazırlama, beslenme ilkelerini doğru uygulama, temel ilk yardım ilkelerini fark etme kazanımlarıdır. 4. ve 5. sınıflarda ise, özelleşmişmiş hareketlerle ilgili ilke ve uygulamada, olimpiyat oyunlarındaki spor dalları ve sporcuları tanıma, çeşitli spor olaylarını kitle iletişim araçlarından takip etme kazanımlarıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the level of realization of the teachers who teach in elementary schools what was aimed in physical education courses. Considering the importance of physical education courses in the elementary schools, we investigated if there were differences between the teachers teaching at the elementary schools regarding sex, district, work exprience, and the departments they graduated in having the students achieve the goals in the physical education teaching proprammes (1-5 class).The subjects of the study comprised 3292 teachers, 175 of whom taught physical education courses and 3117 were class teachers who workd in the elementary schools in Meram, Karatay, and Selçuklu districts of Konya in 2009-2010 school year. The sample group comprised 632 teachers coincedentally selected from the whole subjects.The questionaire used to collect data for the study was composed of four parts: ?Personal Information Form,? ?Attitudes of the teachers with regart to Physical Education Courses,? ?The situation of teachers? practice of Physical Education Courses,? and ?Level of realizing the aims in the Elementary School Physical Education Programme?SPSS 16,00 (Statistical Package for Social Sciences) was used to evaluate the data. In order to determine general distribution characteristics of the data, frequency and pecentage distribution, two defining statatistical types, were used. The views related with expressions in the scales were given as arithemetic means ( ). Of prametric statistical methods, gender t-test was used. The districts were analysed through Anova statistical processes. P?0,05 significance level was considered in the statistical analyses and evaluations.As a result of the study, with regard to the practice of physical education courses, it was determined that the viws of the class teachers and the teachers teaching physical education courses were quite positive. It was determined that the class teacahers did not have any difficulty in teaching physical education; however, it was difficult for the physical education teachers to carry out the courses in elementary levels. It was also determined that the supervisors did not consider the physical education important. While the some of the objectives related with physical education were fulfilled by most of the teachers and some were not. These are the objejtives of preparing their school bag for their personal materials, applying nutrition principles, and noticing the first aid principles in 1., 2., and 3. classes. However, in 4. and 5. classes, in the principles and aplication related with personalized actions, they are the objectives of recognizing the sport branches and athletes in the olympic games and following various sport events through mass media.