Lower-middle carboniferous boundary in Central Taurides, Turkey (hadim area): Paleontological and sequence stratigraphic approach
Orta Toroslarda alt orta karbonifer sınırı: Paleontolojik ve sekans stratigrafik yaklaşım
  1. Tez No: 172238
  2. Yazar: AYŞE ATAKUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DEMİR ALTINER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Orta Karbonifer sınırı, Forarninifer, Metre-ölçekli devirsellik, Orta Toroslar vii, Mid-Carboniferous boundary, Foraminifera, Meter-scale cycles, Central Taurides
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
ÖZ ORTA TOROSLARDA ALT ORTA KARBONÎFER SINIRI : PALEONTOLOJİK VE SEKANS STRATÎGRAFİK YAKLAŞIM Atakul, Ayşe Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Demir Altıner Ocak 2006, 202 sayfa Orta Toroslarda gerçekleştirilen bu çalışmanın amacı Alt ve Orta Karbonifer arasındaki sınırını tespit etmek ve kesit boyunca metre-ölçekli devirleri ve foraminiferlerin evrimim çalışmaktır. Bu çalışmayı gerçekleştirebilmek için Orta Torosların Hadim bölgesinde, çoğunlukla karbonat kayalarından oluşan bir stratigrafik kesit ölçülmüştür. Bu çalışmada, Fusulin ve küçük foraminiferler çalışılmıştır. Bu forarninifer toplulukları 62 tür içermektedir. Foraminifer topluluklarına dayanarak, Üst Serpukhoviyen - Alt Başkiriyen aralığında dört biostratigrafik zon ayrılmıştır. Donets Havzası'ndaki foraminifer zonlanyla karşılaştınlabilen biyozonasyon, Eostaffela ex gr. ikensis - E. postmosquensis Zone (Zapaltyubinsky - Üst Serpukhoviyen), Plectostaffella jakhensis - P. bogdanovkenis Zonu and Millerella marblensis (Bogdanovsky - Alt Başkiriyen) Zonu and Semistaffella sp. Zonu'ndan (Syuransky - Alt Başkiriyen) oluşmaktadır. Sekans stratigrafisi çatışım oluşturabilmek için, detaylı mikrofasiyes çalışmaları yapılmış ve onbir değişik mikrofasiyes tipi ayıklanmıştır. Mikrofasiyeslerin üstüste depolanmalarına göre, altı tane temel, A-F, ve on tane as devir tanımlanmıştır. Bu çalışmada, yirmi üç metre ölçekli devir ve üç sekans sınırı belirlenmiştir. Sekans sınırlarını Donets Havzası'ndakilerle karşılaştırarak, sekansların depolanma süresinin iki my olduğu hesaplanmış ve metre ölçekli videvirlerin“Milankovich eccentricity”devirlerine karşılık geldiği ortaya koyulmuştur. Bu çalışmada ayrıca, bentik forarninifer sayısal analiz sonuçlan devirselliğin foraminiferler üzerine etkilerini ortaya koymak için kullanılmıştır. Eostaffellidler, archaediscidler, tek localı formlar ve düzensiz sanlrmlı iki localı formlar, metre bazında üste doğru sığlaşan devirlere yanıt veren kalkerli forarninifer gruplarıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LOWER-MIDDLE CARBONIFEROUS BOUNDARY IN CENTRAL TAURIDES, TURKEY (HADİM AREA): PALEONTOLOGICAL AND SEQUENCE STRATIGRAPHIC APPROACH Atakul, Ayşe M. Sc, Department of Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Demir Altmer January 2006, 202 pages The aim is to delineate the effective boundary between Lower and Middle Carboniferous (mid-Carboniferous boundary) and to study the meter- scale cyclicity and foraminiferal evolution across a stratigraphic section comprising this boundary. In order to perform such a study, a 25,64 m stratigraphic section, which is mainly composed of carbonates has been measured in the Hadim region of the Central Taurides. In this study, calcareous foraminifers have been studied in the measured section. These foraminiferal assemblages contain 62 species. Based on these foraminifers, four biostratigraphic zones have been defined covering the interval from Upper Serpukhovian to Lower Bashkirian. These zones comprise in ascending order, the Eostaffella ex gr. ikensis - E. postmosquensis Zone (Zapaltyubinsky Horizon - Upper Serpukhovian), the Plectostaffellajakhensis - P. bogdanovkensis Zone and the Millerella marblensis Zone (Bogdanovsky Horizon - Lower Bashkirian) and the Semistaffella sp. Zone (Syuransky Horizon - Lower Bashkirian). In order to construct the sequence stratigraphic framework, detailed microfacies studies were carried out and eleven different microfacies types were identified. Based on the stacking patterns of these microfacies, six main types of cycles, A-F, and ten subcycles are recognized. Twenty-three shallowing upward ivmeter-scale cycles and three sequence boundaries have been determined in the studied section. The duration of cycles has been calculated as 2 my and cycle periodicities correspond to the Milankovitch eccentricity bant. Results of quantitative analysis of benthic foraminifera have been used to demonstrate the biological response to cyclicity. Eostaffellids, archaediscids, unilocular forms and irregularly coiled bilocular forms are the calcareous foraminiferal groups responding the meter-scale cycles.