Using eye tracking data to analyze a computer game learning experience
Bilgisayar oyunu öğrenme sürecinin göz hareketi verileri yardımıyla analizi
  1. Tez No: 172254
  2. Yazar: SERKAN ALKAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KÜRŞAT ÇAĞILTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Oyunları, Göz Hareketleri, Kullanılabilirlik, Bilgisayar Oyunlarını Öğrenme, Computer games, Eye Tracking, Usability, Learning computer games IV
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZ BİLGİSAYAR OYUNU ÖĞRENME SURECİNİN GOZ HAREKETİ VERİLERİ YARDIMIYLA ANALİZİ Alkan, Serkan Yüksek Lisans, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Y.Doç.Dr. Kürşat Çağıltay Ocak 2006, 110 sayfa Bu çalışmanın amacı, oyuncuların bilmedikleri bir bilgisayar oyununu nasıl öğrendiklerim analiz etmektir. Yeni bir bilgisayar oyunu öğrenme özelliklerinin incelenmesi için kullanılabilirlik metodları, göz hareketlerinin kaydı teknolojisi ile entegre edilmiştir. Veriler 16 üniversite öğrencisinden toplanmıştır. Öğrenciler 10 dakika bilgisayar oyunu oynamışlar, bu esnada video ve göz hareketleri kayıtlan alınmıştır. Sonuçlar göz hareketlerinin bilgisayar oyunu öğrenme sürecini incelemede kullanılabileceğini göstermiştir. Bulgular bilgisayar oyunlarının eğitim amaçlı kullanımı amacına yönelik olarak teorik ve uygulanabilirlik açısından tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT USING EYE TRACKING DATA TO ANALYZE A COMPUTER GAME LEARNING EXPERIENCE Alkan, Serkan M.Sc, Department of Computer Education and Instructional Technology Supervisor: Asst. Prof. Dr. Kürşat Çağıltay January 2006, 110 pages This study aims to explore how novices learn computer games. In order to observe the characteristics of learning a novel computer game, an eye tracking method was integrated with usability studies' methods. Data was collected from 16 undergraduate university students. Every student played the game for 10 minutes. Their eye movements were recorded with an eye tracker. Subjects' behaviors were also videotaped while playing the game. Results showed that eye tracking can be used as measure to study learning experience of games. Theoretical implications and applicability of the findings to the use of computer games for educational purposes were discussed.