Understanding city as an architectural and non-architectural program: Learning from Ankara
Kenti mimari ve mimari olmayan programlar üzerinden anlamak: Ankara'dan öğrenmek
  1. Tez No: 172255
  2. Yazar: ÖZLEM MUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ABDİ GÜZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: program, mimari program, mimari olmayan program, altyapı, anonim (jenerik), kentsel durum. vıı, program, architectural program, non-architectural program, infrastructure, generic, metropolitan condition
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZ KENTİ MİMARI VE MİMARI OLMAYAN PROGRAMLAR ÜZERİNDEN ANLAMAK: ANKARA' DAN ÖĞRENMEK Mutlu, Özlem Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Abdi C. Güzer Ocak 2006, 103 sayfa Bu tez, Kızılay kent merkezinin kentsel programların dönüştürdüğü anonim yapısı üzerine eleştirel bir okuma sunar. Asıl amaç kent ve mimarlığın birbirini dönüştüren ilişkisini anonim yapılar ve kullanım süreçleri üzerinden farklı kavramsal katmanlar içinde anlamaktır. Mimarlık ve kent devamlılıklar ve karşıtlıklar içeren karşılıklı ve çok katmanlı bir ilişki içindedir. Bununla beraber, özellikle kent merkezleri ve diğer anonim bölgelerde devamlılıklar yerini karşıtlıklara bırakır. Bu tur karşıtlıklara Türkiye'nin pek çok kentinde rastlanır ancak mimari ve sosyal bir proje kapsamında Türkiye'nin başkenti olarak inşa edilen Ankara'nın bu tartışma içinde özel bir yeri vardır. Günümüzdeki anonim, nötr ve homojen kentsel dokusuyla Kızılay'a,“kente mimari katkının güçsüzlüğü”gözüyle bakılabilir. Bu bağlamda, mimari düşüncenin sınırlarını kent ölçeğinde yeniden sınamak bir zorunluluk olarak karşımıza gelir. Bu çalışmada, kentin mimarlığın şekil verdiği bir yapı olmadığı gerçeği üzerinden hareketle, kent ve mimarlık arasında alternatif ara yüzlerin, ve ilişki biçimlerinin keşfedilebileceği savunulmaktadır. vıAnkara, 1950'ler ve 1980'ler olarak tarihlendirilen iki önemli sosyal ve mekansal dönüşüm yaşamıştır. 1950'ler, bu günkü apartman tipolojisinin ortaya çıktığı ve şehirlerin hakim yapılaşma biçimini oluşturmaya başladığı yıllardır. 1980'lerde ise barınma amaçlı üretilen bu tipoloji, yeni oluşan kent merkezlerinde kentsel programlar edinir ve kendi içinde bir kent olan, kentsel bir yapı formuna dönüşür. Konur Sokağın iki yanındaki yapı adaları, bu dönüşümün yaşandığı pek çok kentsel alanın bir temsili olarak seçilmiştir. Bu çalışma, dönüşüm geçiren kent merkezlerinin“jenerik”ve“kendine özgü”niteliklerini araştırır ve eleştirel bir çerçeve sunmayı amaçlar. Rem Koolhaas' in öne sürdüğü“program”ve“alt-yapı”nosyonlarıyla kent tarafından dönüştürülen mimari objenin durumunu tartışır. Farklı metinlerle birlikte, gözleme dayalı bir okuma sunar ve bu okumayı mimari diagramlara dönüştürür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT UNDERSTANDING CITY AS AN ARCHITECTURAL AND NON-ARCHITECTURAL PROGRAM: LEARNING FROM ANKARA Mutlu, Özlem M.Arch., Department of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Abdi C. Güzer January 2006, 103 pages This thesis presents a critical reading on the generic structures transformed by urban programs in Kızılay urban core. The ultimate aim is to understand the transformative relationships of the city and architecture within divergent conceptual levels through an analysis of generic buildings and processes of building consumption. Architecture and the city have a correlative and multi-layered relationship that embraces not only continuities but also contradictions. However, especially for centers of the cities and other generic districts, while continuities disappear, the contradictions gain a multi-leveled character. Such contradictory relations can be observed in a number of cities in Turkey. On the other hand, Ankara has a specific position within this discussion because of the fact that its planning and construction as the new capital city of Turkey was a social as well as an architectural project. Current anonym, neutral, and homogeneous urban fabric of Kızılay/Yenişehir can be presented as the 'impotence' of architectural intervention on the city. In this respect, it explores the necessity of extending limits of architectural thinking to the city scale. This study argues that when it is accepted that architecture cannot claim to shape the IVcity in its own image, different interfaces can be uncovered between city and architecture via alternative“reading(s) of the city.”Current generic face of Ankara is an outcome of two radical economic, social and spatial transformations experienced during 1950s and 1980s. As a consequence of these transformations“new”kinds of spaces emerged and invaded Kızılay city center. 1950s were marked by the explosion of domestic apartment blocks, 1980s and 1990s were marked by their transformation to“a city in itself in order to accommodate diverse and unstable urban programs. Two urban blocks next to Konur Street are taken as a case study due to their representational character of this transformation that is also common in other cities of Turkey. This study aims to understand the ”generic“ and ”specific" qualities of transformed urban environment and draw a critical framework for this new urban reality. Notions of 'program' and 'infrastructure' employed by Rem Koolhaas will provide a framework for the discussion of the current position of 'architectural object' conditioned by the city. Diagrammatic cross-sections will be employed as an architectural tool for architectural reading of the site, which explore the logic of these mutant spaces.