Haptic device design
Haptik cihaz tasarımı
- Tez No: 172279
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BUĞRA KOKU, Y.DOÇ.DR. İLHAN KONUKSEVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Haptik cihaz, Sanal gerçeklik, Kuvvet geribesleme, Haptik modelleme vıı, Haptic device, Virtual reality, Force feedback, Haptic modeling
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
ÖZ HAPTIK CİHAZ TASARIMI BASER, Özgür Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Yrd. Doç. Dr. E. İlhan KONUKSEVEN Yardımcı Tez Yöneticisi : Yrd. Doç. Dr. Buğra KOKU Ocak 2006, 119 sayfa Haptik cihaz, kullanıcı ile bilgisayar arasında üç boyuttu veri transferi sağlayan bir cihazdır. Bu cihaz kullanıcıya sanal ortamdaki bir nesneyi görmenin yanında, bu sanal nesneye dokunma olanağı da sağlar. Aynı zamanda bu cihaz ile gerçek bir nesneden veriler alınarak bu verilerin sanal ortamda kullanımı da gerçekleştirilebilir. Günümüzde sanal gerçeklik teknolojisinin gelişimine paralel olarak haptik cihazlarının kullanımı, sanayi, eğitim ve tıp alanlarında gittikçe artmakdadır. Bu teknolojinin değişik uygulama alanları, farklı bilim dallarına ait disiplinlerarası vıçalışmaları gerektirdiğiden, kendi içinde özgün çalışma konularını da yaratmaktadır (Haptik arayüz tasarımı, serbest modelleme, sanal ortamda ameliyat eğitimi vb.). Medikal uygulamalarda önemli potansiyele sahip bu teknoloji ile daha önceleri el işçiliği ile yapılmak zorunda kalman karmaşık modifikasyonlar gerçekleştirilebilmektedir (beyin cerrahisinde hata kabul etmeyen, ustalık ve ameliyat öncesi uzun uğraşlar gerektiren operasyonlar). Bu örnek haptik cihazlar ile dijital ortamda gerçekleştirilebilecek olan uygulamalardan sadece bir tanesidir. Bu tez kapsamında, bahsedilen uygulama alanlarına yönelik 7 serbestlik dereceli bir haptik cihaz tasarlanıp üretilmiştir. Günümüze kadar tasarlanmış olan bütün haptik cihazlar maksimum altı serbestlik derecesine sahiptirler. Tasarlanan 7 serbestlik dereceli haptik cihaz, bugüne kadar üretilmiş aynı uzuv uzunlukları ve eklem değişkenlerine sahip diğer haptik cihazlar ile karşılaştırıldığında; yaklaşık %20 daha büyük bir çalışma hacmine ve daha esnek bir çalışma kabiliyetine sahiptir. Bu çalışma; Dünya' daki haptik cihazların geliştirilmesi ve Türkiye'deki haptik cihazların ve uygulama alanlarının yaygınlaşması açısından son derece önemlidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HAPTIC DEVICE DESIGN BASER, Özgür MS., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. E. İlhan KONUKSEVEN Co-Supervisor: Asst. Prof. Dr. Buğra KOKU January 2006, 119 pages Haptic devices are used to provide multi-modal data transfer between haptic users and computers in virtual reality applications. They enable humans to take force and tactile feedback from any virtual or remote objects. Haptic devices also facilitate the use of data collected from a real object in the virtual environment. Usage of the haptic devices increase more and more in industrial, educational and medical applications in parallel with development of virtual reality technology. As virtual reality technology requires interdisciplinary study with related to its application areas, it creates a lot of different specific working areas (Haptic interface design, freeform model, surgical operations in virtual environment etc.). Especially, some complex modifications which require hand-working can be IVperformed with the system having great potential in medical applications (Brain surgery without error and operations which require great skill etc.). This is only one of the implementations of haptic devices in digital environment. Aim of this study is to design and manufacture a 7 DOF (degrees of freedom) haptic device which serves the mentioned application areas. All different haptic devices in literature have maximum 6 DOF. The designed 7 DOF haptic device has about 20% extra working space and more flexible working capability compared to the other haptic devices with the similar link lengths and joint limitations. This study is important in terms of the development of haptic devices in the world as well as spreading of haptic devices and its applications in Turkey.