Natural convective meat transfer through confined media
Sınırlandırılmış gözenekli ortamda doğal konveksiyon ısı transferi
- Tez No: 47355
- Danışmanlar: PROF.DR. BİROL YÜCEL, PROF.DR. HAFİT YÜNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sayısal, Doğal Konveksiyon, Gözenekli Ortam, Laminer Akış. iv, Numerical, Natural Convection, Porous Media, Laminar Flow. in
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Öz SINIRLANMIŞ GÖZENEKLİ ORTAMLARDA DO?AL KONVEKSİYON ISI TRANSFERİ Aksan, Alptekin Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Hafit Yüncü Ortak Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Birol Yücel Temmuz 1995, 96 sayfa Bu çalışmada, geçirimsiz, dikdörtgen biçimli, akışkana doygun gözenekli bir ortamda, akışkan hareketlerini ve ısı transferini belirleyen denklemlerin sayısal çözümü sunulmuştur. Seçilen modelin laminer, doğal konveksiyon rejimi sınırlan içinde çözülmesi için, bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Gözenekli ortamın analizinde kullanılmak üzere seçilen model, hem akışkan ataletini hem de şuur etkilerini dikkate almaktadır. Akışkan hareketi, sıcaklık dağılımı ve Nusselt sayısı, farklı Darcy, Rayleigh ve Prandtl sayılan için belirlenmiş ve diğer araştımacılarca verilen analitik sonuçlarla karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NATURAL CONVECTIVE HEAT TRANSFER IN CONFINED POROUS MEDIA Aksan, Alptekin M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof.Dr. Hafit YÜNCÜ Co-Supervisor: Prof.Dr. Birol YÜCEL July 1995, 96 pages In this study, the numerical solution of the equations governing the fluid flow and heat transfer inside an impermeable, rectangular, fluid saturated porous cavity is presented. A computer software is developed to solve the model in the laminar, natural convection regime. The model chosen for the porous media analysis includes the combined effects of a solid boundary and flow inertia. The solutions to the temperature and flow fields as well as the related Nusselt numbers for different values of Darcy, Prandtl and Rayleigh numbers are examined and compared with analytical values given by other researchers.