Evaluation of cement mortars by ultrasound
Çimento harçlarının ultrases ile incelenmesi
- Tez No: 172305
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSMAİL ÖZGÜR YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ultrases hızı, çimento harcı, test frekansı, numune geometrisi ve boyutu vıı, Ultrasonic pulse velocity, cement mortar, testing frequency, specimen size and shape
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
öz ÇİMENTO HARÇLARININ ULTRASES İLE İNCELENMESİ Paksoy, Nesibe Gözde Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd.Doç.Dr. I. Özgür Yaman Ocak 2006, 82 sayfa Ultrasonik test kullanarak, betonun homojenliğini, dayanımını, elastiktik modülünü ve dayanıklılığını belirlemek oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu yüzden bu testlerle ilgili parametrelerden transduser frekansı, numune geometrisi gibi özellikler bilinmektedir, öte yandan betonun birçok özelliği çimento tarafından etkilenmekte ve çimentoların mekanik özeliklerinin yanısıra dayanıklılık özellikleri çimento harçları kullanılarak belirlenmektedir. Betondan farklı olarak çimento harçlarında iri agrega parçacıkları bulunmamakta ve ultrasesin harçlar üzerinde kullanımını uygun kılmaktadır. Bu çalışmada, farklı şekil ve boyutlara sahip harç numunelerinde farklı frekansa sahip transduserler ile ultrases hızları belirlenmiştir. Bu çalışma kapsamında üç farklı ultrases frekansı (54 kHz, 82 kHz ve 150 kHz) kullanılmış ve ultrasonik test frekansı ile numune boyutu arasındaki ilişki deneysel olarak incelenmiştir. vıSonuç olarak harçların mekanik özelliklerinin su-çimento oranıyla ters orantılı olarak etkilendiği tespit edilmiştir. Ayrıca, numune boyu ile dalgaboyu oranı arttıkça ve ultrases hızında transduser frekansı değiştikçe ultrases hızının sabit olarak ölçülebildiği görülmüştür. Son olarak, harçlardaki nem miktarı arttıkça ultrases hızının arttığı ve basınç dayanımlarının azaldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF CEMENT MORTARS BY ULTRASOUND Paksoy, Nesibe Gözde M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Ismail özgür Yaman January 2006, 82 pages Ultrasonic testing of concrete is often used for the assessment of its uniformity, strength, modulus of elasticity, durability and etc. Therefore, the related parameters of testing such as the transducer frequency, the specimen geometry and etc. are well-known. On the other hand, most of the concrete properties are affected by the cement and the mechanical as well as some durability properties of cements are determined through cement mortars. Applications of ultrasound on determining the properties of cement mortars are quite limited. Therefore, the required specimen dimensions, transducer frequencies have not yet been established for cement mortars. In this study, ultrasonic pulse velocity (UPV) of mortars was determined with different transducers of different frequencies for different size and shape of specimens. Within the scope of the experimental program, three different ultrasonic frequencies (54 kHz, 82 kHz, and 150 kHz) were utilized and the relation between ultrasonic testing frequency and specimen shape was experimentally investigated. IVIt was concluded that the mechanical properties of mortar was adversely affected by water-to-cement ratio. It was also observed that, when the length/wavelength ratio increases, the measured UPV with different transducer frequencies tends to converge to a single value. Finally, it was also concluded that an increase in moisture content of the mortar mixtures causes an increase in UPV and a decrease in compressive strength.