Engineering geological and geotechnical site characterization and determination of the seismic hazards of upper pliocene and quaternary deposits situated towards the west of Ankara
Ankara'nın batısındaki geç pliyosen ve kuvaterner zeminlerin mühendislik jeolojisi ve jeoteknik karakterizasyonunun yapılması ve sismik tehlike değerlendirmelerinin belirlenmesi
- Tez No: 172318
- Danışmanlar: PROF.DR. HALUK AKGÜN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kuvaterner Sedimanlar, Zemin Karakterizasyonu, Sismik Tehlike Değerlendirmeleri, Zemin Büyütmeleri, Ankara vıı, Quaternary Sediments, Site Characterization, Seismic Hazard Assessments, Site Amplifications, Ankara
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 432
Özet
ÖZ ANKARA'NIN BATISINDAKİ GEÇ PLİYOSEN VE KUVATERNER ZEMİNLERİN MÜHENDİSLİK JEOLOJİSİ VE JEOTEKNİK KARAKTERİZASYONUNUN YAPILMASI VE SİSMİK TEHLİKE DEĞERLENDİRMELERİNİN BELİRLENMESİ Mustafa Kerem Koçkar Doktora, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Haluk Akgün Ocak 2005, 401 sayfa Bu çalışmanın amacı Ankara'nın batısındaki, özellikle Geç Pliyosen ve Kuvaterner zeminlerin mühendislik jeolojisi ve jeoteknik karakterizasyonunun ve sismik tehlike değerlendirmelerinin yapılmasıdır. Mühendislik jeolojisi ve jeoteknik zemin karakterizasyonu çalışmalarına bağlı olarak proje alanındaki zemin sınıflandırma sistemleri, sismik risk değerlendirmeleri için belirlenmiştir. Bu amaç doğrultusunda proje alanındaki bölgesel ve yerel sismik zemin özellikleri, hakim titreşim periyotları, zemin büyütme değerleri ve ideal zemin profilleri yüzey jeofiziği metodları yardımıyla belirlenmiştir. Bu çalışmalar proje alanında bu zamana kadar yapılmış ve yapılmakta olan jeoteknik ve mühendislik jeolojisi kriterlerine göre arazi ve laboratuvar çalışmaları sonucunda hazırlanan zemin sınıflaması haritaları ve zemin profilleri ile karşılaştırılarak zemin karakterizasyonlarının yapılmasına ve sismik zonlama haritalarının hazırlanmasına yardımcı olmuştur. Sonuç olarak, proje alam için jeoteknik zemin sınıflandırma sistemleri, zeminlerin yer etkileri de vıgözönüne alınarak sismik tehlike değerlendirmeleri yapılmış ve ne tür önlemler alınabileceği hakkında gerekli öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ENGINEERING GEOLOGICAL AND GEOTECHNICAL SITE CHARACTERIZATION AND DETERMINATION OF THE SEISMIC HAZARDS OF UPPER PLIOCENE AND QUATERNARY DEPOSITS SITUATED TOWARDS THE WEST OF ANKARA Mustafa Kerem Koçkar Ph.D., Department of Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Haluk Akgün January 2005, 401 pages The purpose of this study is to assess the engineering geological and geotechnical characteristics and to perform seismic hazard studies of the Upper Pliocene and Quaternary deposits located towards the west of Ankara. Based on a general engineering geological and seismic characterization of the site, site classification systems are assigned for seismic hazard assessment studies. The objective of the research is to determine the regional and local seismic soil conditions, predominant periods and ground amplifications, and to idealize the soil profile of the sites by the aid of surface geophysical methods. These studies are combined and integrated with the geotechnical database from a variety of in-situ and laboratory studies that are compiled from present and previous studies regarding the project area and then transferred to an analytical environment for creating relevant information for our site. Then, engineering geological and geotechnical seismic, characterization along with seismic zoning map preperation is accomplished. Finally, based on a general IVengineering geological and geotechnical site characterization, site classification systems are assigned to account for site effects in seismic hazard assessments along with the assessment of mitigation and remediation of seismic hazards.