LPG dönüşümü yapılmış bir motorun performans ve yağlama yağı kirlenmesinin deneysel olarak araştırılması
Experimental investigation of oil dirtiness and engine performance of a LPG transformed engine
- Tez No: 116590
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ ÖNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Motor, LPG, benzin, performans, yağ, kirlilik, Engine, LPG, petrol, performance, oil, dirtiness
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Otomotiv Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
IV ÖZET Yüksek Lisans Tezi LPG DÖNÜŞÜMÜ YAPILMIŞ BİR MOTORUN PERFORMANS VE YAĞLAMA YAĞI KİRLENMESİNİN DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI Hanifi BANKUR Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Eğitimi Anabilim Dalı 2002, Sayfa:65 Bu çalışmada LPG'nin benzin motorlarında kullanılması, bu uygulama sırasında motor performansındaki değişmeler ile LPG kullanımının motor yağma etkisi deneysel olarak araştırılmıştır. Motor benzin ve LPG ile muhtelif devirlerde çalıştırılarak devir ve güç arasındaki ilişki karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Ayrıca farklı özellikteki motor yağlan değişik marka ve modeldeki taşıtlarda kullanılmıştır. Yakacak olarak benzin ve LPG kullanılan bu taşıtlarda aynı kullanma süresi aralıklarında yağ numunesi alınmış ve yağ kirlenmesi zamana bağlı olarak ayrı ayrı incelenmiştir kirlilik üzerindeki etkili olan parametreler araştırılmıştır. Sonuç olarak LPG kullanımında, benzine oranla motorda kayda değer bir güç azalması görülmemiştir. Ancak uygulamada gaz fazındaki yakıtın dolgu içindeki kapladığı hacim nedeni ile LPG kullanımı sonucu motor gücünde %5 mertebesinde bir azalma olduğu gözlenmiştir. Motor yağının viskozite, yoğunluk ve alevlenme noktalarındaki değişmeler, LPG ile çalışmada benzinli çalışmaya göre daha az olduğu görülmüştür. Yağ kirlenmesi ve bozulması üzerinde motordaki yanmanın önemli ölçüde etkili olduğu, LPG kullanılan motorlarda benzinli motorlara göre daha iyi bir yanma olduğu, buna bağlı olarak yağ kirlenme ve bozulma süresinin uzadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis EXPERIMENTAL INVESTIGATION OF OIL DIRTINESS AND ENGINE PERFORMANCE OF A LPG TRANSFORMED ENGINE Hanifi BANKUR Fırat University institute of Natural Sciences Department of Mechanical Education 2002, Page:65 In this study, the use of LPG in spark ignition engine, the variation of its performance by this process and the effect of LPG on the oil have been investigated. The engine was set to ran in different speeds with both petrol and LPG and the relation between power and speed has been comparatively studied. Additionally, the different oils were used in different types and ages of vehicles. The oil samples have been taken from the vehicles using petrol and LPG in the same usage period and their dirtiness have been investigated. In conclusion, using LPG didn't cause significant power lose as compared to petrol. However, in practice, using LPG the vehicle losses its power in %5 due to the volume covered by LPG in the air-fuel ratio. The changes in the viscosity, density and flame points of engine oil ware less for LPG as compared to petrol. It was found that the flame of the LPG or petrol in the engine has significant effect on the oil dirtiness. However, using LPG leads to better burning and therefore the oil dirtiness and corrosion take longer time.