Bitkisel yağlardan bazı metallerin uzaklaştırılmasının voltametrik metodlarla incelenmesi
The investigation of removal efficiency of some metals from vegetable oils by voltametric methods
- Tez No: 172346
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HÜSEYİN KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Anodik sıyırma voltametrisi, Diferansiyel Puis Polarografi, Eser elementler, Yemeklik yağlar, Anodic Stripping Voltammetry, Differansiyel Pulse Polarography, Trace Elements, Vegetabla Oils
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ BİTKİSEL YAĞLARDAN BAZI METALLERİN UZAKLAŞTIRILMASININ VOLTAMETRİK METOTLARLA İNCELENMESİ Osman TEMÜR Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Anabilim Dalı Danışman : Doç.Dr. Hüseyin KARA 2006, Sayfa: 79 Jüri: Prof. Dr. Erol PEHLİVAN Doç.Dr.Hüseyin KARA Yrd. Doç. Dr. Semahat KÜÇÜKKOLBAŞI Bu çalışmada asılı civa damla elektrot kullanılarak yemeklik yağlarda Zn(H), Cd(II), Pb(H) ve Cu(H)' m eşzamanlı tayini için diferansiyel puis ganodik sıyırma voltametri tekniği kullanılmıştır. Deney parametreleri sırasıyla metalleri biriktirme süresi 300 saniye, karıştırma hızı 600 rpm, civa damlası büyüklüğü 10 birim olarak optimize edildi. Mikrodalga yöntemi kullanılarak hazırlanan ham ve rafine edilmiş findik, ayçiçek, mısır ve zetyin yağından elde edilen çözeltilerdeki Zn(II), Cd(II), Pb(H) ve Cu(II) nin miktar tayinleri standart ekleme metoduna göre yapılmış, kalibrasyon eğrilerine göre daha iyi sonuçlar elde edilmiştir. Metal giderimi numunelere göre %95,3-%99,9 aralığında bulunmuştur. Diferansiyel puis anodik sıyırama voltametri tekniği ile metal konsantrasyonu çok düşük olan bitkisel yağlardaki bazı metal iyonlarının eş zamanlı tayin edilebileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT M. Sc Thesis THE INVESTIGATION OF REMOVAL EFFICIENCY OF SOME METALS FROM VEGETABLE OILS BY VOLTAMETRIC METHODS Osman TEMÜR Selçuk University- Graduate School of Natural and Applied Science Department of Chemistry Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Hüseyin KARA 2006, Pages: 79 Jury : Prof. Dr. Erol PEHLİVAN Assoc. Prof. Dr. Hüseyin KARA Asist. Yrd. Doç. Dr. Semahat KÜÇÜKKOLBAŞI An anodic stripping voltammetric technique for the simultaneous determination of Zn(II), Cd(II), Pb(II) and Cu(II) in edible oils, using a hanging mercury drop electrode, was used. The experimental conditions, such as deposition time of metals, stirring rate, size of mercury drop were optimized 300 seconds, 600 rpm and 10 mm 2, respectively. The sample preparation was carried out by microwave digestion. The method was applied to quantification of Zn(II), CdQI), Pb(II) and Cu(II) In samples crude and rafinary hazelnut, corn, sunflower, olive oils. The removal of metals were calculated 95,26 % - 99,91 %. It was shown that some metals in vegetable oil were able to determine simultaneously by using differansiyel pulse anodic stripping voltammetry method.