Galleria mellonella (Lepidoptera)'nın gelişen testislerinde sialik asidin rolü
The role of sialic acid in developing testes of Galleria mellonella (Lepidoptera)
- Tez No: 172446
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. REMZİYE DEVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Sialik asit, hemosit, enkapsülasyon, testis, Galleria mellonella, Sialic acid, hemocyte, encapsulation, testis, Galleria mellonella
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
V ÖZET GALLERIA MELLONELLA (LEPIDOPTERA)'NIN GELİŞEN TESTİSLERİNDE SİALİK ASİDİN ROLÜ BAYRO, İdil Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi; Yrd. Doç. Dr. Remziye DEVECİ Şubat 2006, 32 sayfa Büyük mum güvesi Galleria mellonella (Lepidoptera)'da testis kılıfının yapısı larvadan ergine çeşitli değişiklikler geçirir. Kılıfın dış tabakası ile testisi dıştan saran dış bazal tabaka pupal dönemden itibaren incelmeye başlar. Larval dokuların pupal dönemde bozulması birçok böcekte gösterilmiştir. Bu bozulmada, böcek kan hücreleri hemosiderin iş gördüğü bildirilmektedir. Otolizis mekanizmasında hemosiderin sadece pupal dönemde yaşlı dokuları tanıyıp yok etmesi, bu reseptörlerin genç hücrelerde maskelenmiş olduğunu düşündürür. Maskelemede iş gören molekülün şeker zincirlerinin genelde uç molekülü olan sialik asitin olabileceği öngörülmüştür. Bunun için normal larva ve sialidaz enzimi ile deneysel olarak yaşlandırılmış larvaların testis dokusu hemositlerle yüzleştirilmiş ve ardından Karnovsky tespit sıvısı ile tespit edilmiştir. Suyun çekilmesi ve epon serilerini takiben epon 812'ye gömülmüştür. Bloklardan ultramikrotomda alman 0.5-1 umTik seri kesitler toluidin mavisi ile boyanarak ışık mikroskobunda incelenmiştir.VI Sialidaz ile yaşlandırılmış larval testislerin çevresinde hemositler, çok sayıda hücre katmanından oluşan bir kapsül şekillendirmiştir. Testis kılıf yüzeyi ile esas olarak iki tip hemosit hücresi bağlantı kurmuştur. Bunlar; granülositler ve plazmatositlerdir. Yuvarlak şekilli granülositler; açık renkli sitoplazmaları içinde koyu renkli grandiler içerirler. Çok sayıda uzantılar ile testis kılıfına tutunurlar ve içeriklerini salarlar. Plazmatositler küçük yuvarlak şekilli koyu sitoplazmalıdır. Kılıf ile yüzleştiklerinde yassılaşarak iğ şeklini alırlar. Bu hücrelere ek olarak az sayıda sferülosit hücresi de kapsülde gözlenmiştir. İri, yuvarlak, açık renk granüller içeren bu hücreler testis kılıfı ile de yüzleşirler. Enzim uygulanmamış larval testis dokusunda hemosiderin testis yakınında bol olarak bulunmasına karşın, testis yüzeyi ile herhangi bir bağlantı oluşturmamıştır. Bu sonuçlara göre; testis kılıfı yüzeyindeki sialik asitler maskeleme görevini üstlenerek genç dönemde testisin hemositlerce tanınmasını engellemektedirler.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE ROLE OF SIALIC ACID IN DEVELOPING TESTES OF GALLERIA MELLONELLA (LEPIDOPTERA) BAYRO, Idil MSc. in Biology Supervisor: Assist. Prof. Dr. Remziye DEVECİ February 2006, 32 pages The structure of testis sheeth of great wax mouth Galleria mellonella alters from larvae to adult in various forms. Both of external layer and basal lamina that surrounding the outer site of testis start to become thin as from pupal stage. Degenarition of larval tissues in pupal stage has been indicated in many insects before. It has been reported that the hemocytes -insect blood cells- have important roles in this degeneration. In the otolysis mechanism; the hemocytes recognize the aged tissues and remove them only in pupal stage. That case; lead us to think that these receptors are masked on young cells. It is foresighted that the molecule, playing role as a mask, is sialic acid which is usually terminal molecule of sugar residues. Therefore; testis tissue of normal larva and the larva aged with sialidase enzyme experimentally were faced with hemocytes and then, fixed with Karnovsky solution. Immediately following the dehydration in graded ethanols and epon series, the specimens were embedded in Eponvm 812. Serial sections (thickness 0.5-1 urn) were stained with Toluidine Blue and investigated in light microscopy. The hemocytes were shaped an encapsulation formed from many cell layers around the larval testis aged with sialidase. Essentially; two kinds of hemocytes are attached to the surface of the testis sheeth. These are granulocytes and plasmatocytes. The granulocytes which are spherical shape contain dark granules in their cytoplasm. They attach to the testes sheath with many of extensions and they secrete their contents. The plasmatocytes with round shape are small and have got dark cytoplasm. When they adhesive to the testis sheath they flatten and take spindle shape. In addition with these results, a few spherulocytes are observed in encapsulation. These large and spherical cells with their light granules also face to the testis sheath. It is observed that although the hemocytes were near the testis abundantly, there is no connection with the surface of the testis on the larval testis sheeth that is untreated enzyme. According to these results; the sialic acids on the surface of the testis sheeth, prevent the recognition of the testis by the hemocytes in early stage by undertaking the masking function.