Galleria mellonella (Lepidoptera)'da metamorfoz geçiren sinir sisteminde sialik asidin rolü
The role of sialic acid on nervous system during metamorphosis of Galleria mellonella (Lepidoptera)
  1. Tez No: 172447
  2. Yazar: MERAL ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SABİRE KARAÇALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Abdominal ganglion, Galleria mellonella, hemosit, metamorfoz, sialik asit, Abdominal ganglion, Galleria mellonella, haemocyte, metamorphosis, sialic acid
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
V ÖZET GALLERIA MELLONELLA (LEPIDOPTERA)'DA METAMORFOZ GEÇİREN SİNİR SİSTEMİNDE SİALİK ASİDİN ROLÜ ÖZKAN, Meral Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi; Prof. Dr. Sabire KARAÇALI Şubat 2006, 37 sayfa Bu çalışmada, Galleria mellonelld'nın. metamorfozu sırasında histolizisten sorumlu hemositlerin ganglionları tanımasında sialik asidin rolü araştırılmıştır. Çalışma son larval dönemdeki iki günlük larvanın son abdominal ganglionlarmda gerçekleştirilmiştir. Metamorfoz sırasında meydana gelen histolizis için daha önce ileri sürülen hipoteze göre (Karaçalı vd., 1997, 2000), pupal dönemde yüzey sialik asitlerinin azalması yüzey örtülerinde hemositlerin tanıdığı reseptörü açığa çıkarır. Pupal safhadaki hücre yüzeyine benzer ve karşılaştırılabilir bir hücre yüzeyi elde edebilmek için, son larval safhadaki son abdominal ganglionlara nöraminidaz enzimi uygulanmıştır. Enzim uygulanmış veya uygulanmamış kontrol ganglionlar, aym yaştaki larvalardan elde edilen hemolenf içerisinde bekletilerek hemositlerin tanıması ve gangliona tutunması karşılaştırılmıştır. Işık mikroskobu gözlemleri hemositlerden çok daha büyük bir boyuta sahip ganglion etrafında, hemositlerin yığınlar oluşturmasıyla tamamlanmamış bir kapsül yapısının şekillendiğini gösterir. Buna karşılık, kontrol grubunda kapsül oluşumuVI gözlenmemiştir. Kapsül yapısı içerisinde temelde iki farklı tipte hemosit hücresi tanımlanmıştır. İğ şeklindeki plazmatositler kapsül oluşumu sırasında sialik asidleri uzaklaştırılmış ganglion yüzeyi ile sıkı ilişkili ve tabakalar oluşturan hücrelerdir. Oval-yuvarlak şekilli ve granülleriyle ayırt edilen granülositlerin ise plazmatositlerin hemen arkasında yığınlar oluşturdukları gözlenmiştir. Sialik asitlerin larval safhada uzaklaştırılmasıyla kapsül oluşumunun uyarılması, metamorfoz sırasında histolizis için hemositlerin tanıdığı şekerlerin sialik asitler tarafından maskelendiği hipotezini doğrulamaktadır. Sonuç olarak; pupal safhada doğal olarak meydana gelen olaylar deneysel olarak enzim uygulanmasıyla larval son abdominal ganglionda gerçekleştirilmiştir. Bu uygulamalar ganglion yüzeyindeki oligosakkarit zincirlerinde sialik asidin bağlı olduğu alttaki şekerin metamorfoz sırasında açıkta kaldığını gösterir. Bu nedenle, hemositler alttaki şekeri tanırlar ve histolisiz için ganglion yüzeyine bağlanırlar.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE ROLE OF SIALIC ACID ON NERVOUS SYSTEM DURING METAMORPHOSIS OF GALLERIA MELLANELLA (LEPDDOPTERA) ÖZKAN, Meral MSc. in Biology Supervisor: Prof. Dr. Sabire KARAÇALI February 2006, 37 pages In this study, the role of sialic acid for recognition of ganglion by haemocytes which are responsible for histolysis during metamorphosis of Galleria mellonella was investigated. The study was carried out on the last abdominal ganglion from two days old larvae in final larval instar. According to suggested hypothesis previously (Karacali et. al., 1997, 2000) for histolysis occurring during metamorphosis, a decreasing surface sialic acid at the pupal stage uncovers the receptor which is recognized by the haemocytes at the surface sheets. Enzyme neuraminidase was applied on the last instar' s last abdominal ganglion to obtain a similar and comparable cell surface resembling to pupal stage. Recognition and adhesion of haemocytes to the enzyme pretreated and non-pretreated control ganglions incubated within the haemolymph obtained from the same age larvae were compared. Light microscopic observations show that an incomplete capsule structures was formed by accumulation of haemocytes around largeVIII ganglion. However, the capsule structure was not formed in control groups. Basically, two kind of haemocyte cell types were observed in capsule structure. Plasmatocytes with spindle figures are the cells having very close direct contact with sialic acid removed ganglion surface and forming layers during the capsule formation. Accumulation of granulocytes with oval-round morphology and distinguishing by their numerous granules were observed just behind the plasmatocytes. Induction of capsule formation by removing of sialic acids in larval stage confirms the suggested hypothesis. According to pervious suggestion, the sugars recognized by haemocytes for histolysis during metamorphosis were masked by sialic aicds in larval stage. As a result, naturally occurring events in pupal stage were carried out by enzymatic digestion on larval last abdominal ganglion experimentally. This application shows that penultimate sugar binding to sialic acid in oligosaccaride chains on the surface of ganglion was uncovered during metamorphosis. Therefore, haemocytes recognize the penultimate sugar and connect with the surface of the ganglion for histolysis.