Galleria mellonella (Lepidoptera)'nın gelişen testislerinde testis duvarı, foliküller, kan-germ hücre bariyerlerinin ince yapısı ve glikokojukantların histokimyasal, biyokimyasal yöntemlerle belirlenmesi
- Tez No: 65743
- Danışmanlar: PROF. DR. SABİRE KARAÇALI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Testis, kan-testis bariyeri, horseradish peroksidaz, alcian blue, glikozaminoglikan, ruthenium red, sialik asit, nöraminidaz, elektron mikroskobu, spektrofotometre, Galleria mellonella, Lepidoptera, Testis, blood-testis barriers, horseradish peroxidase, glycosaminoglycans, alcian blue, ruthenium red, sialic acid, neuraminidase, electron microscope, spectrophotometry, Galleria mellonella, Lepidoptera
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
ÖZET GALLERİA MELLONELLA (LEPIDOPTERA)'NIN GELİŞEN TESTİSLERİNDE TESTIS DUVARI, FOLİKÜLLER, KAN-GERM HÜCRE BARtYERLERİNİN İNCE YAPISI VE GLÎKOKONJUGATLARIN HİSTOKİMYASAL, SİTOKİMYASAL, BİYOKİMYASAL YÖNTEMLERLE BELİRLENMESİ DEVECİ, Remziye Doktora Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Sabire KARAÇALI Temmuz 1997, 133 sayfa Çalışma materyali, Galleria mellonella'mn altı farklı evresindeki (sondan bir önceki ve son evre larva, prepupa, genç ve yaşlı pupa, ergin) teslislerdir. Testislerin gelişimleri ve buna bağlı olarak glikozaminoglikanlarla (GAGlar) sialik asidin (SA) varlıkları, oransal değişimleri ve kan-germ hücre bariyerleri ile ilişkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, testislerin genel yapısı, in vivo ve in vitro ortamda stereo mikroskop ile; histolojik yapısı, hematoksilin-eozin ile boyanmış parafin kesitler ve toluidin mavisi ile boyanmış epon kesitlerle; sitolojik yapısı ise uranil asetat-kurşun sitrat ile boyanmış ince epon kesitlerin elektron mikroskobu incelemeleri ile gösterilmiştir. GAGlar, alcian blue + değişik yoğunluklardaki MgCİ2 (pH 5.8) ile histokimyasal, ruthenium red ile sitokimyasal olarak gösterilmiştir. SA nın varlığı ve oranı, nöraminidaz sindirimi ile sitokimyasal, spektrofotometre ile biyokimyasal olarak belirlenmiştir. Kan-germ hücre bariyerleri için horseradish peroksidaz kullanılmıştır. Larval dönemde ayrı olan testisler prepupada birleşirler. İki tabakalı testis duvarının dış ve iç yüzeyleri birer bazal tabaka ile sarılıdır. Larva ve prepupada kalın olan dış bazal tabaka genç pupada yer yer incelir, yaşlı pupada ise büyük bölümü testis duvarından ayrılır. Dış duvarın kalınlığı larvadan ergine doğru kalından-inceye değişir. İç bazal tabakayla yüzleşen hücrelerin granüllü endoplazmik retikulum içermeleri ve bu hücrelerdeki zar katlanmaları arasında, genişlemiş hücreler arası sahalardaki materyalin yapısı iç bazal tabaka materyaline benzer. Prepupada çift iç bazal tabaka görülür.Testis duvarında, GAGlann gösterildiği alcian blue ile, bazal tabakalar en koyu boyanır. Sülfatlanmamış GAGlar (Hyaluronik asit) sülfatlanmış olanlardan özellikle prepupa, genç ve yaşlı pupa iç duvarında daha boldur. Erginde ise azalır. Foliküllerdeki boyanmanın kaynağı da temelde sülfatlanmamış GAGlardır ve en fazla, henüz farklılaşmamış genç germ hücrelerinin bol bulunduğu larvada görülür. Ruthenium red, tüm evrelerde testis duvarının dış yüzeyi ile pozitif reaksiyon verir. Bu reaksiyonun SA ile ilişkisi, nöraminidaz uygulamasından sonra görülen boyanmadaki azalma ile onaya konmuştur. Bu sitokimyasal belirleme ile birlikte total testisteki SAnın spektrofotometrik sonuçlarına göre, SA larvada en fazla (0.762257 mg/g), prepupada ise en azdır (0.201289 mg/g). Yaşlı pupada görülen artış (0.382806 mg/g) larvadaki değerin çok altındadır. Erginde tekrar azalır (0.281435 mg/g). Testis duvarıyla sınırlanan foliküllerdeki folikül sıvısına iç bazal tabaka yoluyla materyal iletimi olur. Yaşlı pupada ayrıca, kist kılıf hücreleri de bu sıvıya katkıda bulunur. Kist sıvısı, kılıf hücrelerinin içerikleri ile oluşturulur veya beslenir. Primer spermatositlerde“sinaptonemal kompleksler”, spermatidlerde“nebenkern mitokondriyumlar”karakteristiktir. Testis duvarında bulunmayan kan-germ hücre bariyerleri, kistlerde yerleşir. Bariyeri oluşturan yapılar, bölmeli (septat) dezmozomlardır. Larva (ayrı ve aynı kistlerin kılıf hücreleri arasında) ve yaşlı pupada (kılıf-germ ve germ-germ hücreleri arasında) en boldur. Sperm kanallarında da bariyer şekillenmesi vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HNE STRUCTURE OF TESTIS WALL, FOLLICLES AND BLOOD-GERM CELL BARRIERS IN THE DEVELOPING TESTES OF GALLERIA MELLONELLA (LEPIDOPTERA) AND THE DETERMINATION OF GLYCOCONJUGATES BY HISTOCHEMICAL, CYTOCHEMICAL AND BIOCHEMICAL METHODS DEVECLRemziye Ph.D. Thesis, Dept. of Biology Supervisor: Prof.Dr.Sabire KARAÇALI July, 1997, 133 p. Research materials are the testes of six different stages of Galleria mellonella (penultimate and last larval, prepupa, young and old pupae, and adult). Development of the testes and presence of glycosaminoglycans (GAGs) and sialic acid (SA); relative changes and relationship with blood-germ barriers of GAGs and SA were investigated. For this purpose, general structure of the testes in vivo and in vitro conditions, using stereo microscope; histological structure, using paraffin and epon sections stained with heamotoxylen-eosin and toluidin blue respectively and the cytological structure of this material with the electron microscopic observations, thin sections stained with uranyl acetate-lead citrate, were demonstrated. GAGs were determined both histochemically and cytochemically using alcian blue (AB) plus different concentrations of MgCİ2 (pH 5.8) and ruthenium red (RR) respectively. The presence of SA and its ratio were determined cytochemically, by the neuraminidase digestion and biochemically by spectrophotometry. For the blood-germ cell barriers, horseradish peroxidase were applied. The testes which were apart in larval stage combined in the prepupa. Each of the inner and outer surfaces of two layered testis wall were enveloped with basal membranes. Outer basal membrane which is thick in larvae and prepupa partially becomes thin in the young pupa, while in the old pupa, larger part of this membrane is separated from testis wall. Thickness of the outer wall differs from the larvae to adult by thick to thin. The cells, facing the inner basal membrane and having granular endoplasmic reticulum, the structure of expanded extracellular area materials in between membrane folds on these cells are similar to the inner basal membrane materials. In prepupa, double inner basal membranes are observed.vıı Using the alcian blue with which the GAGs were shown at testis wall, basal membranes are stained in darker contrast. In young and old pupa inner walls, nonsulfated GAGs (Hyaluronic acid) are more abundant than sulfated ones, while they decreased in adult. In the follicles, source of the staining is basically non sulfated GAGs, and most frequently seen in the larvae which abundantly contains yet indifferentiated young germ cells. During all of the periods, ruthenium red gives positive reaction with outer surfaces of the testis wall. The relationship of the reaction with SA elucidated by decreased staining observed after the neuraminidase treatment. With this cytochemical determination, SA is the most frequent in larvae (0.762257 mg/g) while most decreased in prepupa (0.201289 mg/g), (according to spectrophotometric results of SA in total testis). The increase in old pupa (0.382806 mg/g) is more below than in larva. In the adult, it decreased again (0.281435 mg/g). The material transfer occurs to follicle fluid which is bordered by testis wall through the inner basal membrane. In addition, in the old pupa, cyst envelope cells also aid to this fluid. Cyst fluid is formed or fed by the contents of envelope cells. In the primer spermatocysts, synaptonemal complexes and“nebenkern mitochondrium”in spermatids, are typical. Blood-germ cell barriers which are not found in the testis wall occupy the cysts. The structures which form the barrier are septate desmosomes. They are most frequent in larvae (between the envelope cells of the some and different cysts) and old pupa (between envelope-germ cells and germ cells-germ cells). There also a barrier formation in the sperm channels.