İzmir Körfezi'nde anyonik deterjan düzeylerinin araştırılması
Research of anionic detergent levels in İzmir Bay
  1. Tez No: 172462
  2. Yazar: ÖZLEM YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. UĞUR SUNLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İzmir Körfezi, yüzey aktif maddeler, anyonik deterjan, fosfat, deniz kirliliği, İzmir Bay, surface active substances, anionic detergent, phosphate, marine pollution
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZET İZMİR KÖRFEZİ'NDE ANYONİK DETERJAN DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI Özlem YILMAZ Yüksek Lisans Tezi, Çevre Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Uğur SUNLU Şubat 2006, 32 sayfa Bu araştırmanın amacı, Izmir Körfezi'nde seçilen üç istasyonda bir yıl boyunca yüzey suyunda anyonik deterjan, klorofil a ve fosfat düzeylerinin izlenmesidir. Ocak, 2003- Aralık, 2003 döneminde İzmir îç Körfezi'nde üç istasyondan (Çiğli Arıtma Tesisi Açığı İstasyonu, Yat Limanı Açığı İstasyonu, Melez Deresi Açığı İstasyonu) aylık periyotlar halinde yüzey suyu örnekleri alınmış; bu örneklerde anyonik yüzey aktif madde, klorofil ve fosfat değerleri ölçülerek aralarında korelasyon olup olmadığı araştırılmıştır. Anyonik yüzey aktif madde değerleri, minimum 0.032 ile maksimum 0.232 mg/L aralığında bulunmuştur, ortalama değer: 0.095 mg/L'dir. Fosfat değerleri, nıinimum 0.018 ile maksimum 0.564 mg/L aralığında bulunmuştur, ortalama değer: 0.113 mg/L'dir. Anyonik yüzey aktif madde ve fosfat arasında belirgin bir korelasyon görülmemiştir. Klorofil a değerleri, minimum 1.6 ile maksimum 33.75 ug chl a/L aralığında bulunmuştur, ortalama değer 6.54 fj.g chl a/L'dir. Sıcaklık 9 ile 27.1 °C aralığında ölçülmüştür, ortalama 18.44 °C dir. Ayrıca dört tane kaynak istasyondan (Melez Deresi İstasyonu, Bostanlı Deresi İstasyonu, Bayraklı Deresi İstasyonu, Manda Deresi İstasyonu), kuru (Ağustos 2005) ve yağışlı (Aralık 2005) mevsimlerde yüzey suyu örnekleri alınmış; bu örneklerde yüzey aktif madde değerleri ölçülmüştür. Maksimum değer, yağışlı mevsimde Melez Deresi İstasyonu'nda 4.549 mg/L olarak ölçülmüştür. Minimum değer ise yine yağışlı mevsimde Bostanlı Deresi İstasyonu'nda 0.168 mg/L olarak ölçülmüştür. Kaynak istasyonlarda yapılan ölçümler, körfeze en yoğun anyonik deterjan yükünün Melez Deresi'nden geldiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT RESEARCH OF ANIONIC DETERGENT LEVELS IN İZMİR BAY YILMAZ, Özlem Msc in Environmental Sciences Supervisor: Assoc. Prof. Uğur SUNLU February 2006, 32 pages The aim of this research is to monitor anionic detergent, chlorophyll a and phosphate levels in surface water at three stations selected in Izmir Bay during a year. In the period of January, 2003 -December, 2003, samples of surface water were taken from three stations in İzmir Bay (Station of Çiğli Waste Water Treatment Plant Offshore, Station of Yat Limanı Offshore, Station of Melez River Offshore) in monthly periods; in these samples by measuring values of anionic surface active substances, chlorophyll a and phosphate, it was researched that if there was a correlation among them or not. The values of anionic surface-active substances are measured between 0.032 mg/L and 0.232 mg/L and average value is 0.095 mg/L. The values of phosphate are measured between 0.018 mg/L and 0.564 mg/L and average value is 0.113 mg/L. There was no definite correlation among anionic surface active substances and phosphate. The values of chlorophyll a are measured between 1.6 ug chl a/L and 33.75 ug chl a/L and average value is 6.54 ug chl a/L. The heat levels are measured between 9 and 27.1 °C and the average is 18.44 °C. Also, from four source stations (Station of Melez River, Station of Bostanlı River, Station of Bayraklı River, Station of Manda River), samples of surface water were taken in dry (August,2005) and rainy (December,2005) seasons, in these samples the values of surface active substances were measured. Maximum value was found in rainy season from Station of Melez River with 4.549 mg/L; minimum value was found in rainy season from Station of Bostanlı River with 0.168 mg/L. The values those were measured from source stations show that Melez River brings more anionic detergent than other three stations.