The determination of enthalpy of oxidation/reduction reactions of vitamin B and C by the microcalorimetric
B ve C vitaminlerinin yükseltgenme/indirgeme tepkime entalpilerinin mikrokalorimetrik yöntemle belirlenmesi
- Tez No: 172473
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET BALCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Vitamin, Vitamin C, Vitamin B, microcalorimeter, the enthalpy of reaction
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizikokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
V ABSTRACT THE DETERMINATION ENTHALPY OF OXIDATION / REDUCTION REACTION OF VITAMIN B AND C BY THE MICROCALORIMETRIC METHOD GÜRDAL, Ayşe Arzu Master Thesis in Chemistry Supervisor : Doç. Dr. Mehmet BALCAN February 2006, 126 pages. The enthalpy of reaction were determined with different oxidizing agents of the reactions of vitamin C and B by using mixing cell of flow microcalorimeter in this study. Oxidizing agents, KMn04 (potassiumpermanganate), K3[Fe(CN)6] (potassiumhegzacyanoferrate(III)), K^C^Oy (potassiumdichromate), NaIÛ4 (sodiummetaperiodat), Ce(S04)2 (cerium (IV)sulfate), MB (methyleneblue) and H2O2 (hydrogenperoxide) were used for vitamin C; KMnÛ4 (potassiumpermanganate), NaIÛ4 (sodiummetaperiodat) and K2Q2O7 (potassiumdichromate) for vitamin Bi. The enthalpy of reaction were measured in the different acidic solutions (pH~2) and room temperature (t=25°C). The results of the enthalpy of reaction were obtained for vitamin C with the oxidizing agents. However, the enthalpy of reaction was not calculated in the experiments MB and H2O2. AH(KMn04)= 614,7 kJ mol“1 (HNO3, H2S04)VI AH(KMnO4)=550 kJ mol”1 (HC1) AH(K2Cr207)=797,7 kJ mol“1 (citrat - HC1 buffer) AH(K3[Fe(CN)6] )=44,4 kJ mol”1 (HC1) AH(NaIO4)=701,3 kJ mol“1 (HC1) (pseudo - order) AH(NaI04)=575,l kJmor1 (HC1) AH(NaI04)=591,4 kJ mol”1 (HC1) (I04“ is excessive - pseudo order) AH(Ce(S04)2)=68,3 kJmol”1 (H2S04) The results of the enthalpy of reaction were obtained for vitamin Bi with the oxidizing agents. The evident results were not obtained for other experiments. AH(KMn04)=447,7 kJ mol“1 (H3P04) According to the oxidizing agents for Vit. C + (Cr2072”, I04“, Ce4+, Fe3+ ) the reaction order values were found (P=l). The total order value of the reaction of Vit Bi + Mn04”was determined as ( p=l)
Özet (Çeviri)
VII ÖZET B ve C VİTAMİNLERİNİN YÜKSELTGENME / İNDİRGENME TEPKİME ENTALPİLERİNİN MİKROKALORİMETRİK YÖNTEMLE BELİRLENMESİ GÜRDAL, Ayşe Arzu Yüksek Lisans Tezi, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Mehmet BALCAN Şubat 2006, 126 sayfa. Bu çalışmada, vitamin C ve B'nin çeşitli yükseltgenlerle verdiği tepkimelerin tepkime ısıları akış mikrokdorimetresinin karışma hücresi kullanılarak belirlendi. Yükseltgen madde olarak C vitamini için; KMnÛ4 (potasyumpermanganat), K3[Fe(CN)6] (potasyumhegzasiyanoferrat(III)), K2Cr2Û7 (potasyumdikromat), NaIG-4 (sodyummetaperiyodat), Ce(S04)2 (seryum (IV)sülfat), MM (metilenmavisi) ve H2O2 (hidrojenperoksit); Bı vitamini için ; KJVÜ1O4 (potasyumpermanganat), NaIG*4 (sodyummetaperiyodat) ve K2Cr2Û7 (potasyumdikromat) kullanıldı.Tepkime ısıları farklı asit çözeltilerinde (pH~2) ve oda sıcaklığmda (t=25°C) ölçüldü. Yükseltgen maddelerle C vitamini için tepkime entalpisi sonuçlan elde edildi. Ancak, MM ve H2O2 denemelerinde reaksiyon entalpisi hesaplanmadı. AH(KMn04)= 614,7 kJ moY1 (HN03, H2S04) AH(KMnO4)=550 kJ mol“1 (HC1) AH(K2Cr207)=797,7 kJ mol”1 (citrat - HC1 tamponu)VIII AH(K3[Fe(CN)6] )=44,4 kJ mol“1 (HC1) AH(NaIO4)=701,3 kJ mol”1 (HC1) (yalancı-mertebe) AH(NaI04)=575,l kJ mol“1 (HC1) AH(NaI04)=591,4 kJ mol”1 (HC1) (I04“ aşın alındı - yalanci-mertebe) AH(Ce(S04)2)=68,3 kJmol”1 (H2S04) Bı vitamini için yükseltgen maddeyle reaksiyon entalpisinin sonucu elde edildi. Diğer denemeleri için kesin sonuçlar elde edilmedi. AH(KMn04)=447,7 kJ mol“1 (H3P04) Vit C + (C^Oy2”, I04“, Ce4+, Fe3+ ) 'nin yükseltgenlerine göre mertebe değerleri ise (P=l) olarak bulundu. Vit Bı + Mn04”'m toplam mertebesi (P=l) olarak belirlendi. Anahtar Sözcükler : Vitamin, Vitamin C, Vitamin B, mikrokalorimetre, reaksiyon entalpisi