Carignan üzüm çeşidinde farklı ürün yüklerinin üzüm verimi ve kalitesine, asma gelişimine, şarap kalitesine etkileri üzerinde araştırmalar
The effects of different crop loads on grape yield and quality, vine development, wine quality of 'carignan' grapes
- Tez No: 172480
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET ALTINDİŞLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Carignan, üzüm, ürün yükü, şarap kalitesi
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
V ÖZET CARİGNAN ÜZÜM ÇEŞİDİNDE FARKLİ ÜRÜN YÜKLERİNİN ÜZÜM VERİMİ VE KALİTESİNE, ASMA GELİŞİMİNE, ŞARAP KALİTESİNE ETKİLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR DAMCI, Kerem Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ahmet ALTINDİŞLİ Ocak 2006, 90 sayfa Bu çalışma, carignan şaraplık üzüm çeşidinde 4 farklı ürün seyreltme seviyesinde (%20, %40, %50 ve kontrol), 5 tekerrür ve her tekerrürde 5 omca olmak üzere toplam 100 omcada uygulanmıştır. Farklı ürün yükünün seviyelerinin, üzüm verimi ve kalitesine, asma gelişimine, şarap kalitesine etkileri araştırılmıştır. Hiç seyreltme yapılmamış omcalara göre tüm seyreltme seviyelerinde ortalama verim, salkım sayısı, titre edilebilir asitlik değerleri azalmış, salkım ağırlığı, tane en ve boyu, şıra randımanı, suda çözünebilir kuru madde değeri ve pH değerleri artmıştır. Taç yüksekliği, yaprak alan indeksi (LAI), yaprak yoğunluğu, bir yaşlı çubuk ağırlığı, boğum arası mesafe, iskelet/tane ağılığı oranında, uygulamalar arasında göre istatistiki önemli düzeyde bir değişiklik saptanmamıştır. Duyusal analizde en yüksek puanı %40 ürün seyreltmesi uygulanmış parsellerin şarapları almıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE EFFECTS OF DIFFERENT CROP LOADS ON GRAPE ELD AND QUALITY, VINE DEVELOPMENT, WINE QUALITY OF 'CARIGNAN' GRAPES DAMCI, Kerem MSC Thesis, Department of Horticulture! Science Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Ahmet ALTINDİSLİ January 2006, 90 pages In this thesis, the effects of crop thinning levels, which have ın formed by cutting and removing 20%, 40% and 50% of vines il cluster amount and control plot, in which cluster thinning sn't been made on grape yield and quality, vine growth and e quality of 'Carignan' wine grapes have been investigated. i\ has been executed 5 recurrences in 4 different crop thinning sis and a total of 100 vines in each of 5 recurrences. In all thinning levels, yield, number of cluster, titrable acidity re been decreased, cluster of weight, berry width and length, & yield, total soluble solid (TSS), phi values have been reased. Canopy height, leaf area index (LAI) photosynthetic iation (PAR), prunning weight, distance between bud, iicle/berry weight ratio, values haven't been seen any important erence according to vines, which haven't been thinned. The es of plot, whoose %40 of vines cluster has been thinned, have in taken the highest score in sensory analysis. y words: Carignan, grape, crop load, wine quality.