Silajlık mısır hasat mekanizasyonu sistemlerinin işletmecilik yönünden irdelenmesi
A study on the operational characteristics of harvesting mechanization systems of corn for silage
  1. Tez No: 172481
  2. Yazar: MEHMET EVRENOSOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HARUN YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Silajlık mısır, Silaj makinası, Optimum çalışma alam
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
V ÖZET SİLAJLIK MISIR HASAT MEKANİZASYONU SİSTEMLERİNİN İŞLETMECİLİK YÖNÜNDEN İRDELENMESİ EVRENOSOĞLU, Mehmet Yüksek Lisans Tezi, Tarım Makinaları Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd.Doç.Dr.Harun YALÇIN 06.01.2006, 86 sayfa Bu çalışmada, mısır silajı hasadında kullanılan bazı makina setleri ve silajlık mısır hasat mekanizasyonu sistemlerinin işletmecilik yönünden irdelenmesi gerçekleştirilmiştir. Çalışma Ege Bölgesinde yoğun şekilde silajlık mısır üretilen ve mısır silajı yapılan Küçük Menderes Havzasında yapılmıştır. Çalışmada buğdaygillerden sonra ikinci ürün olarak yetiştirilen mısır bitkisinin hasadında kullanılabilecek mekanizasyon sistemleri incelenmiştir. Silajlık mısır hasadında kullanılan farklı iş genişliğine (tek sıralı, iki sıralı, dört sıralı vb.) sahip hasat makinaları oluşturulan setlerde yer almıştır. Belirlenen setlerin en yüksek kapasitede çalışmalarım sağlamak üzere gerekli optimum traktör, tarım arabası ve insan işgücü gereksinimleri ortaya konulmuştur. Her bir set için ürün veVI iş başarısı ortaya konulmuştur. Bu setlerde yer alan taşıma katarlarının, tarla silo uzaklığına göre yeterliliği analiz edilmiştir. Setlerde yer alan makinaların iş başarısı, yakıt tüketimi, yağ tüketimi, bakım ve onarım maliyetleri ortaya konulmuştur. Her bir setin kullanımı ile oluşacak maliyet analizleri yapılmış, en ekonomik çalışma alanları belirlenmiştir. Yapılan maliyet hesaplamaları daha sonra üreticilerle yapılan anketlerden elde edilen verilerle karşılaştırılmıştır. Mısır silajı hasat makinasının çalışması sırasında tarlada yapılan ölçümlerle makinanın römorku ne kadar sürede doldurduğu dikkate alınmıştır. Yapılan denemeler ve çalışılan işletmelerde kullanılan makinalar ekonomik yönden karşılaştırıldıklarında, tek sıralı makinaların optimum çalışma alanlarının dışında kullanıldıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT A STUDY ON THE OPERATIONAL CHARACTERISTICS OF HARVESTING MECHANIZATION SYSTEMS OF CORN FOR SILAGE EVRENOSO?LU, Mehmet Master of Science Thesis in Agricultural Machinery Department Supervisor: Asst. Prof. Dr. Harun YALÇIN 06.01.2006, 86 pages In this study, different machine sets that have been using for harvesting corn silage and revealing operational characteristics of harvesting mechanization systems of corn for silage had been formed. This study took place in Küçük Menderes Havzası which is the place with most dense silage corn breeding and corn silage making in the Aegean Region. In the study, mechanisation systems for harvesting of corn which had been produced after wheat as a second crop examined. Forage harvesters that have still been used for corn silage production which have different work lenghts (One, Two, Four row) took place in the development of the sets. The sets which have been determined was adjusted for maximum working capacity and optimum tractor, treyler and human power requierements. For every set work and crop efficiencyvm were determined. In these sets, the sufficiency of the carriage trailers were analized by the field-silo distance. The work efficiency, fuel consumption, oil consumption, maintanence costs of the machines taking part in the sets were determined. For every set the total costs were analized. For every set, the most suiitable working range was determined. After the calculation values of the cost finishes than these values compared with the values that were taken from the producers by questionnaire. In the time the forage machine been used in the field, the calculations were made to find out how much time did it take for the machine to fill up the trailer. When the experiments and the forage machines which were used for corn silage compared economically, it was found out that one-row machines werent operated between their optimum working range. Keywords : Silage corn, Forage harvester, Optimum working range.