Türkçe öğretiminde çoklu zeka kuramına uygun bir model önerisi
A model proposal designed according to the multiple intelligence theory in Turkish instruction
  1. Tez No: 172728
  2. Yazar: BİRSEN UZUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT SEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: anadili eğitimi, Türkçe öğretimi, Çoklu Zeka, ders planı 146, native language education, Turkish instruction, Multiple Intelligence, lesson plan 147
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Türkçe öğretiminin temel amacı anlama ve anlatma becerilerini kazandırmak ve geliştirmektir. Anadili bilgi ve becerileri sadece bilgi verilerek gerçekleştirilemez. Becerilerin kazandırılmasında çağdaş yöntemlerin kullanılması gerekir. Bunun için, öğretmen merkezli değil ancak öğrenci merkezli, öğrenciyi tam anlamıyla dersin içine alan eğitim anlayışı etkili olabilir. Bilinen zeka anlayışını değiştiren Çoklu Zeka Kuramı, eğitimcilere de eğitim-öğretimin niteliğini arttırmak adına yeni yollar göstermiştir. Çoklu Zeka Kuramı'na göre insanlar sekiz zeka alanına sahiptir: sözel-dilsel, mantıksal- matematiksel, görsel-uzaysal, müziksel-ritmik, sosyal, içsel, bedensel, doğacı. Sözü edilen sekiz zeka alanına göre düzenlenmiş öğretim programları eğitimin niteliğini ve öğrenme oranını arttırmaktadır. Buna göre, ders planları da Çoklu Zeka Kuramı göz önüne alınarak hazırlanmalıdır. Bu çalışmanın amacı, ilköğretim Türkçe dersi amaçlarını kazandırmaya yönelik Çoklu Zeka Kuramı'na uygun eğitim durumlarından oluşan bir model önerisi geliştirmektir. Çalışmada Çoklu Zeka Kuramı'na yönelik uygulamalar Türkçe dersinin verimliliğini arttırmada etkili bir yol olarak sunulmuş, Sever (2004)'in“Türkçe Öğretimi ve Tam Öğrenme”adlı çalışmasındaki ders planları (eğitim durumları) örnek alınıp Çoklu Zeka Kuramı'na göre ders planları hazırlanarak bir model önerisinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main target of the Turkish instruction is to bring in and improve understanding and expression skills. The knowledge and skills of native language can not be achieved by only giving information. Contemporary methods should be used to bring in skills. For this, not a teacher-centered education, a student-centered education method which includes student totally into the lesson can be effective. The Multiple Intelligence Theory (MIT), which changed the known intelligence understanding, showed new ways to educators for improving the quality of education and instruction. According to the Multiple Intelligence Theory humans have eight intelligences: verbal/linguistic, logical/mathematical, visual/spatial, musical/rhythmic, interpersonal, intrapersonal, bodily/kinesthetic, naturist. Teaching plans designed according to eight intelligence areas improve the quality of the education and the rate of learning. Therefore, daily plans should be prepared according to the Multiple Intelligence Theory. The aim of this study is developing a model proposal comprising learning situations designed according to the Multiple Intelligence Theory to bring in the objectives of elementary Turkish lesson. In this study, applications prepared according to the Multiple Intelligence Theory have been presented as an affective way to improve the productivity of Turkish lesson and a modal was proposed by preparing lesson plans according to the Multiple Intelligence Theory following the lesson plans (learning situations) in“Türkçe Öğretimi ve Tam Öğrenme”(Sever, 2004).