Tüketicilerin işletmelerin etik dışı pazarlama davranışlarını değerlendirmelerine yönelik bir alan araştırması
- Tez No: 172821
- Danışmanlar: PROF.DR. MİTHAT ÜNER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bağlılık, işletmenin etik dışı davranışının değerlendirilmesi, etik duyarlılık, algılanan sosyal baskı, algılanan zarar, Commitment, perceived social pressure, perceived damage, evaluation of unethical behavior, ethical sensitivity
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 370
Özet
362 ÖZET Çalışmanın amacı; tüketicilerin hizmet işletmelerinin etik dışı pazarlama davranışlarını değerlendirmelerinde; etik duyarlılık, işletmeye bağlılık seviyesi ile algılanan sosyal baskı ve olası zarar değişkenlerinin etkilerinin belirlenmesidir. Ayrıca, çalışmada, tüketicilerin işletmelerin etik dışı pazarlama davranışlarını değerlendirmeleri ile algılanan sosyal baskı ve olası zarar değişkenlerinin, tüketicilerin işletmeden satın alma eğilimleri üzerindeki etkilerinin incelenmesi ve bağlılık kriteri kullanılarak pazar bölümlendirmesi yapılması da söz konusudur. Çalışmanın evrenini Ankara'daki üniversitelerin iktisadi İdari Bilimler Fakülteleri ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Çalışmanın sonucunda 677 tane kullanılabilir ankete ulaşılmıştır. Çalışma sonucunda, her iki model için müşterinin etik duyarlılığının, algıladığı sosyal baskının ve zarar derecesinin işletmenin etik dışı davranışını olumsuz değerlendirme olasılığını arttırdığını; müşterinin işletmeye olan bağlılığının işletmenin etik dışı davranışını olumsuz biçimde değerlendirme olasılığını azalttığını ortaya koymaktadır. Ayrıca, her iki model için müşterinin algıladığı sosyal baskı ve algıladığı zararın derecesi ile işletmenin etik dışı davranışını olumsuz biçimde değerlendirmesi satın alma niyetini olumsuz yönde etkilemektedir. Tüketiciye dolaylı olarak zararın söz konusu olduğu birinci modelde yalnızca bağlılık ve algılanan zararın derecesi değişkenlerinin etkileşimi anlamlı bir etkiye sahipken, tüketiciye doğrudan zararın söz konusu olduğu ikinci modelde ise hem bağlılık ile algılanan zararın derecesi değişkenlerinin etkileşimi, hem de bağlılık ve algılanan sosyal baskı değişkenlerinin etkileşimi anlamlı bir etkiye sahip bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
363 TSBSTRWTT The aim of this research is to determine the influences of the ethical sensitivity, perceived social pressure, the perceived damage and the commitment level to the business on the consumers' evaluation of the unethical behaviors of the service business. Furthermore in this research, the influence of consumers' evaluation of the business unethical behaviors, perceived social pressure and the perceived damage, observed on the consumers' purchase intention and segmenting the market using commitment criteria is the other aims. The target audience of the research is juniors, sophomores and seniors of Faculty of Economics and Administrative Sciences chosen among different universities in Ankara. 677 reliable and usable surveys have been gathered for this study. As a result, it is observed for both models that consumer's ethical sensitivity along with perceived social pressure and perceived damage increase the probability of negative evaluation of the unethical behaviors of the service business. However, consumer's commitment to the business decreases the probability of negative evaluation of the unethical behaviors of the service business. Furthermore, the negative evaluation of the unethical behaviors of the service business that comes with the consumer's perceived social pressure and perceived damage affects the purchase intention negatively. This is valid for both models. In the first model, the indirect damage for the consumer has been considered and it is concluded that only the interaction of the commitment and perceived damage variables have significant effect. For the second model where there is a direct damage for the consumer, both the interaction of the commitment and perceived damage variables and also the interaction of commitment and social pressure variables significant effect.