Büyüme teorileri çerçevesinde Türkiye'de ekonomik büyümenin analizi
The analysis of economic growth in Turkey in the context of growth theories
- Tez No: 172863
 - Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA ÇALIŞIR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ekonomi, Economics
 - Anahtar Kelimeler: Büyüme, Eğitim-Büyüme İlişkisi, Teknoloji-Büyüme ilişkisi, İçsel Büyüme vı, Growth, Relation Education-Growth, Relation Technology-Grovvth, internal Grovvthıj vii
 - Yıl: 2006
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Sakarya Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 113
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı: Büyüme Teorileri Çerçevesinde Türkiye'de Ekonomik Büyümenin Analizi Tezin Yazarı: Ahmet GÜLMEZ Danışman: Yrd.Doç.Dr. Mustafa ÇALIŞIR Kabul Tarihi: 16/01 /2006 Sayfa Sayısı: VII(önkısım)+86(tez)+20(ekler) Anabilimdalı: İktisat Bilimdalı: İktisat Tarihsel süreç bağlamında analiz edildiğinde, Türkiye de dahil bütün ülkelerde hem bireylerin hem de toplumların yaşam standardının sürekli bir artış trendinde olduğu görülmüştür. Kişi başına düşen gelirdeki artışı ifade eden refah seviyesi artışlarının temelindeki faktörler bir çok iktisatçının araştırma konusu olmuştur. İlk kez büyümenin uzun dönemli bir analiz olduğunun farkına varan Solow ve Swan 1956 yılında yayınladıkları iki ayrı makalede sonradan literatüre neoklasik büyüme modeli olarak girecek yeni bir büyüme modeli ortaya atmışlardır. Modelde ekonomik büyümenin asıl belirleyicileri dışsal olan nüfus ve teknolojik gelişmedir. Diğer taraftan Ar-Ge faaliyetleri, nitelikli işgücü ve kamu politikalarının ekonomik büyüme üzerinde etkileri bulunmamaktadır. Neoklasik büyüme teorileri, 1980'li yıllarda içsel büyüme modellerinin ortaya çıkışına kadar ekonomik büyüme literatürüne hakim olmuştur. İçsel büyüme teorileri, eğitim, araştırma geliştirme, ekonomik istikrar ve kaynakların beşeri sermaye yoğun ve öğrenme potansiyelinin olduğu stratejik sektörlere kaydırılması gibi konularda ekonomik büyümenin gerçekleşmesine katkıda bulunabilecek düzenleyici hükümet müdahalelerinin olması gerektiğini savunur. Bu çalışmanın amacı, ekonomik büyüme teorilerindeki son gelişmeleri incelemek ve bu teorilerin Türkiye ekonomisine uygulanabilirliğini araştırmaktır. Bu amaçla, 1980 sonrası veriler kullanılarak eğitim ve büyüme ilişkisi, emek-sermaye ve büyüme ilişkisi, teknoloji ve büyüme ilişkisi Türkiye örneği için ayrı ayrı test edilmiştir
Özet (Çeviri)
Sakarya University Insitute of Social Sciences Abstract of Master's Thesis Title of the Tbesis: The Analysis of Economic Growth in Turkey in The Context of Growth Theories Author: Ahmet GÜLMEZ Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Mustafa ÇALIŞIR Date: 16/01/2006Nu.ofPages: VII+86+20 Department: EconomicsSubfield:Economics When analyzed in the context of the historical process, it vvill be realized that the life standard of individuals and societies has boomed in ali countries including Turkey. The reasons behind the increase of welfare level meaning the increase of personal income has been a research subject for many economists. Solow and swan, fırstly realized that growth is a long term analysis, published two articles in 1956 and propounded a new growth theory named“neoclassic growth theory”later. in this model, main determinants of economic growth are technological development and population, both of them are external. On the other hand, research and development studies, qualified labor and public politics have no effect on the growth. Neoclassic growth theories are dominant until the appearance of new internal growth theories in the 1980's. Internal growth theory championed the application of regülatör public policies contributing the economic grovvth in the field such as education, research and development, economic stability and the transfer of the sources to strategic sectors having qualified labor and learning potential. The aims of this study are to analysis the latest developments in economic grovvth theories and investigate the practicability of these theories in Turkey. Using the data after 1980, the relation between education and grovvth, the relation betvveen labor-capiîaİ and grovvth and the relation between technology and grovvth vvill be tested for Turkey separately.j j