Türkiye'de ekonomik büyümenin belirleyicileri (1975-2010)
The determinants of economic growth in Turkish economy (1975-2010)
- Tez No: 375859
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL ŞANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Büyüme Teorileri, Granger Nedensellik Testi, Johansen Eşbütünleşme Testi, Hata Düzeltme Modeli, Wald Testi
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Politikası Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkiye ekonomisinde ekonomik büyümenin belirleyicilerinin neler olduğunu 1975-2012 yılları arasında temel makroekonomik değişkenler çerçevesinde hata düzeltme modeli yardımıyla belirlemektir. Çalışma temel olarak dört ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde ekonomik büyümenin tanımı yapılarak, ekonomik büyümenin ölçümü ve türleri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde iktisat literatüründeki büyüme teorileri incelenmiştir. Üçüncü bölümde ekonomik büyümenin belirleyicilerinin neler olduğu tartışılmıştır. Dördüncü ve son bölümde ise öncelikle çalışmada kullanılan değişkenlere ait birim kök testleri yapılmıştır. Uzun dönem ilişkisi Johansen eşbütünleşme testi yardımıyla incelenmiş ve son olarak hata düzeltme modeli yardımıyla model tahmin edilmiştir. sorunlar ortadan kaldırılmıştır. Kısa dönem ilişkiler ise Wald testine göre, Türkiye ekonomisinde büyümenin belirleyicileri kısa dönemli nedensellik analiziyle sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to identify the determinants of economic growth of the economic growth of Turkey economy between the years of 1975-2012 within the framework of the main macroeconomic variables. The datas of the study were analyzed with the Johansen Cointegration test and Error Correction Model.. The study is comprised of four main parts. In the first chapter, the definition of economic growth is given, measurement and types of economic growth are discussed. In the second chapter, theories of economic growth in economy literatüre are discussed. In the fourth and final chapter, unit root tests related to the variables were performed and lag lenght of the interaction of variables were identified. The long run relations related to the appropriate lag lenght were analyzed with Johansen Cointegration test. Lastly, problems were solved with Error Correction Model (VECM). Short run relations were analyzed with the Wald test and the determinants of the economic growth of Turkey were analyzed with the causality test. Key Words : Economic Growth, Economic Growth Theoris, Granger Causlity Test, Johansen Cointegration Test, Error Correction Model, Wald Test