Türk boks antrenörü profilinin sportif başarıyla ilişkisi
The relationship between the profile of Turkish boxing trainer and success in sport
- Tez No: 172862
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MALİK BEYLEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Boks, Antrenör, Sportif Basan vı, Boxing, Trainer, Success hı Sport vii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı: Türk Boks Antrenörü Profilinin Sportif Başarıyla ilişkisi Tezin Yazan: Yusuf Öztürk Danışman: Yrd.Doç.Dr.Malik BEYLEROĞLU Kabul Tarihi: 17 Mart 2006 Sayfa Sayısı: XI (ön kısım)+70 (tez)+3 (ekler) Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bu çalışmanın amacı, Türk boks antrenörlerinin genel durumunu (ekonomik, sosyal, eğitim, tesis, malzeme ve diğer konularda) tespit edebilmektir. Bu amaçla Türkiye boks federasyonu bünyesinde görev yapan faal 120 boks antrenörüne, genel durumlarım (ekonomik, sosyal, eğitim, tesis, malzeme ve diğer konularda) tespit edebilmek için anket çalışması uygulanmıştır. Anket sorularının ve formunun hazırlanmasında uzmanların ve boks antrenörlerinin görüşleri alınmıştır. Ankette antrenörlerimize 5 değişik kategoride 39 soru sorulmuştur. Sorulara verilen cevapların yüzdelik ortalamaları ve frekans dağılımları bilgisayar ortamında SPSS 12.0 paket programı kullanılarak yapılmıştır. Araştırma sonucunda boks antrenörlerinin % 80'lik bölümünün antrenörlüğü fahri olarak yaptığı görülmüştür. Esas mesleklerinin yanında boks antrenörlüğü yapmaktadır. Antrenörlük eğitim süreleri diğer ülkelerdeki meslektaşlarına göre çok kısadır. Çalışma ortamı ve çalışma imkânları konusunda baza eksiklikleri vardır. Sporcu sayısını ve kalitesini arttırmak için, yapılan ulusal müsabaka sayısının arttırılması düşüncesi çoğunluktadır. Yabancı antrenörlerin Türk boksuna kalıcı faydalarının olduğu düşüncesi hâkimdir. Çalışma ortamı ve çalışma şartlan düzeltilirse basan düzeylerinin daha da yükseleceğine inanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Institute of Social SciencesAbstract of M aster's Thesis Title of the Thesis: The Relationship Between The Profile Of Turkish Boxing TrainerAnd Success in SportAuthoı: Yusuf ÖztürkSupervisor: Ass. Prof.Dr.Malik BEYLERO?LU Date: 17 March 2006Nü. Of pagCS: XI (pre-text)+70 (main body)+3 (appendies) Department: Teacher Of Physical Education and Spor The aim of this study is to attach the general situations ( economical, social, education, establishment, equipment and in other subjects) of the Turkish boxing trainers. By means of this aim, a public survey study was carried out to the 120 boxing trainers who work active in the structure of Turkish boxing federation to attach their general situations (economical, social, education, establishment, equipment and in other subjects). The opinions of specialists and boxing trainers were taken during the preparation of the form and the questions of the public survey. 39 questions were asked in 5 different categories to the trainers in the public survey. The percentage averages and frequency dislributions of the answers given to the questions were prepared in computer surroundings by using SPSS 12.0 package programme. in the result of the research, it was seen that the % 80 of the boxing trainers are doing tiıe training besides tiıeir own real professions. The periods of tiıeir training education are shorter than their colleagues have in other countries. They have some deficiencies in study surroundings and study possibilities. The majority thought is to increase the. national tournaments number which are done to increase tiıe quality and tiıe number of sport men. The thought of foreign trainers' permanent profits to the Turkish boxing is dominating. it is believed that if the study surroundings and the study conditions are amended, the levels of their successes will increase more.