Ortaöğretim kurumu müdürlerinin göstermekte oldukları yeterlilikler (öğretmen algılarına göre)
The efficiency of the managers of the high schools by perception of the theachers
  1. Tez No: 172875
  2. Yazar: ÜMİT EMRE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim Yöneticisi, Yönetici Yeterliği, Teknik Yeterlik, Karar Yeterlik, İnsancıl Yeterlik, Teknolojik Yeterlik, Ortaöğretim Kurumu
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu araştırmanın amacı ortaöğretim kurumlan müdürlerinin göstermekte oldukları yeterliklerin, bu yöneticilerle birlikte görev yapan öğretmen algılarına göre saptanması ve sıralanmasıdır. Betimsel nitelik taşıyan bu araştırmanın evrenini 2004-2005 öğretim yılında Kocaeli ili Merkez ilçeye bağlı 10 adet ortaöğretim kurumunda görevli öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmada kullanılan ölçeğin güvenilirlik katsayısı Cronbach Alpha analizi 0,959 olarak bulunmuştur. Anket uygulaması sonucunda 334 anket geçerli olarak kabul edilerek değerlendirmeye alınmıştır. Elde edilen verilerin analiz edilmesinde, frekans, aritmetik ortalama, t testi, tek yönlü varyans analizi olmak üzere SPSS 13 paket programı kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi olarak 0,05 belirlenmiştir. Araştırmaya katılan öğretmenlerin kişilik özelliklerine ilişkin bulgular frekans ve yüzde ile incelenmiştir. Her bir yeterlik ifadesinin ne derece gösterilmekte olduğuna ilişkin betimsel incelemede aritmetik ortalama kullanılmıştır. Öğretmenlerin kişilik özelliklerine göre görüşleri arasında farklılaşma olup olmadığı tek yönlü varyans analizi ile test edilmiştir. Varyans analizlerinin anlamlı çıkması durumunda hangi gruplar arasında bir farklılaşma olduğunu saptayabilmek için Tukey (HSD) testi uygulanmıştır. Araştırmaya ilişkin olarak şu sonuçlara ulaşılmıştır; Araştırmaya katılan öğretmenlerin verdiği cevaplar doğrultusunda okul müdürlerinin göstermekte olduğu davranışların yeterlik boyutlarında sıralaması şu şekilde gerçekleşmiştir.VI a) Teknik yeterlilikler b) İnsancıl yeterlilikler c) Karar yeterlilikler d) Teknolojik yeterlilikler Araştırmaya katılan öğretmenlerin verdiği cevaplar doğrultusunda okul müdürlerinin“karar yeterlikler”boyutundaki davranışları gösterme düzeyi“orta derecede”gerçekleşmiştir. Karar yeterlikler boyutundaki okul müdürlerinin okul ve çevresindeki eğitim ve öğretim çalışmalarının planlanması davranışını çok derecede gösterdikleri ancak okul yönetimine ilişkin karar verme davranışını orta seviyede gösterdikleri sonucuna varılmıştır. Araştırmaya katılan öğretmenlerin verdiği cevaplar doğrultusunda okul müdürlerinin“insancıl yeterlikler”boyutundaki davranışları gösterme düzeyi“orta derecede”gerçekleşmiştir. İnsancıl yeterlikler boyutunda okul müdürlerinin en çok okul içi ve dışı haberleşme etkinliklerinde başarılı olduğu ancak liderlik davranışlarını ise en az seviyede gösterdiği sonucuna varılmıştır. Araştırmaya katılan öğretmenlerin verdiği cevaplar doğrultusunda okul müdürlerinin“teknik yeterlikler”boyutundaki davranışları gösterme düzeyi“çok derecede”gerçekleşmiştir. Teknik yeterlik boyutunda okulun işletmecilik ilkelerine göre yönetilmesi en üst düzeyde gerçekleşen davranış olarak göze çarpmaktadır. Bu yeterlik boyutundaki tüm davranışlar okul müdürleri tarafından çok derecede gösterilmekle birlikte bu davranış öne çıkmaktadır. En az gösterilen davranış ise okuldaki rehberlik ve danışma hizmetleri boyutu olarak öne çıkmaktadır.VII Araştırmaya katılan öğretmenlerin verdiği cevaplar doğrultusunda okul müdürlerinin“teknolojik yeterlikler”boyutundaki davranışları gösterme düzeyi“orta derecede”gerçekleşmiştir. Teknolojik yeterlikler ile ilgili davranışlardan en üst düzeyde gösterilen davranış okuldaki bilgisayarların etkin bir biçimde kullanılması davranışıdır. Bu davranış çok derecede gösterilmektedir. Ancak okul müdürlerinin öğretmenleri yeni teknolojiler konusunda bilgilendirme davranışı bu yeterlik boyutunda oldukça eksik olarak değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan öğretmenlerin genel olarak verdiği cevaplarda birkaç istisna dışında kişilik özellikleri belirleyici bir faktör değildir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is; to determine and arrange the efficiency of the managers of high scholls by perception of the teachers who are working with them. Universe of this discriptive research is high scholl teachers who are working in ten high schools in Kocaeli Central County. Reliability coefficient of the scale of this research is found 0,959 by analizing Cronbach Alfa Test. İn this research 334 valid questionaires are evaluated. The datas of this research are analized with frequancies, means, t tests and one way annova by SPSS - 13 computer program. The meaningful of this tests is taken 0,005. Personality fatures of the teachers are research with frequancies and percents. This descriptive researh about the efficiencies of the high school managers analized with means. Differencies about personality features of teachers are tested with one way annova test, if the case, one way annova tests are meaningful, to find the difference of two groups, Tukey (HSD) tests are applied. The results about this discriptive research are found below; Efficiencies, shown by the high school managers, are arranged in order by the answers of the teachers who join the research; a) Technical Efficiencies. b) Humanist Efficiencies. c) Decision Efficiencies. d) Technological Efficiencies. According to the answers of the teachers who join this descriptive research, the shown level of the“Decision Efficiency”behaviours is fact medium level. From these results, it can be said ; Behaviour of planning of the works about education of school and it's environs, is fact high level but behaviour of decision about school management, is fact medium level.IX According to the answers of the teachers who join this descriptive research, the shown level of the behaviours about“Humanist Efficiencies”is fact medium level. From these results, it can be said about the humanist efficiencies; the school manager are generally successful about the behaviours of communication activity about inside and outside of school, but they shows the behaviours about leadership very low level. According to the answers of the teachers who join this descriptive research, the shown level of the behaviours about“Technical Efficiencies”is fact high level. This is the highest efficiency or these efficiencies. From these results, it can be said about the technical efficiencies ; Behaviour of management of the school as an enterprise is shown very high level. All of the behaviours of this efficiency are shown high level by the manager of schools. İn this efficiency the least behaviour is service of the guidance end consultation of school. According to the answers of the teachers who join this descriptive research, the shown level of the behaviours about“ Technological Efficiencies”is fact medium level. From these results, it can be said about the technolugical efficiencies ; Behaviour of using the computers of scholls effectively, is fact high level. But behaviour of educating teachers about the new education technologies, is fact very defective. The Personality fatures of the teachers who join this descriptive research, aren't characteristic factors in the answers exept a few ones. KeyWords: 1- Educational Manager 2- The Efficiency of the manager 3- Technical Efficiency 4- Humanist Efficiency 5- Decision Efficiency 6- Technological Efficiencies 7- High School