İdareci ve öğretmenlerin, örgütsel vatandaşlık davranışlarını öğretmenlerin mesleki başarı ölçütü olarak algılama düzeyleri
  1. Tez No: 172879
  2. Yazar: AYŞE AKTAŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SÖHEYDA GÖKTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel vatandaşlık davranışı, mesleki basan, Organizational citizenship behaviour, job performance
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı ilköğretim ve lisede çalışan idareci ve öğretmenlerin örgütsel vatandaşlık davranışını öğretmenlerin mesleki basanlarının ölçütü olarak görüp görmediklerini saptamak ve bu konunun basan değerlendirmelere etkisini ortaya koymaktır. Görüşlerine başvurulan idareci ve Öğretmenlerin cinsiyetleri, kıdemleri, branşları, mezuniyet durumları ve bulundukları okuldaki çalışma süresi sorulmuştur. Araştırma, korelasyonel anket formu özelliği taşımaktadır. Araştırmada kullanılan veri toplama aracı 2 bölümden oluşmaktadır; birinci bölümde araştırmaya katılan bireylere ilişkin demografik bilgiler; ikinci bölümde örgütsel vatandaşlık davranışlarını belirten yedili likert tipinde 33 maddeden oluşan bir ölçek bulunmaktadır. Araştırma için kullanılan ÖVD veri toplama anketi Dyne, Graham, & Dienesch, (1994) tarafından geliştirilmiştir. Anket uygulama sürecinde; İzmit merkezde 11, Gündoğdu'da 6, Bahçecikte 4 olmak üzere toplam 21 okula gidilmiştir. Uygulamalar sonucunda 354 adet anket elde edilmiştir. Bu anketlerden 336 tanesi değerlendirmeye alınmıştır. Anket analizinde SPSS analiz programı kullanılmıştır. Analizlerde t-test ve annova testleri kullanılmıştır. Araştırmaya göre, örgütsel vatandaşlık davranışının mesleki başarıya etki algısı yüksek derecede eğitimcilerin görevlerine (müdür, öğretmen) göre değişmektedir. İlk olarak müdürler ve öğretmenler karşılaştırılmış ve her boyutta istatistiksel olarak anlamlı değişiklikler saptanmıştır. Sonuç olarak örgütsel vatandaşlık davranışını mesleki basan ölçütü olarak alma düzeyinde müdürler ve öğretmenler arasında anlamlı farklılıkların olduğu ortaya çıkmıştır. İdarecilerde ortalama puan“çok”derecesindedir. Bu da göstermektedir ki ilköğretim ve lise idarecilerinin ÖVD'yi meslekteki basan ölçütü olarak algılama düzeyleri yüksek derecededir. Öğretmenlerde ortalama puan“orta”derecededir
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT The aim of the study is to determine the primary and high school principles' and teachers' tendency level to see organizational citizenship behaviors as the criteria for the job perfromance and to put forward its effect on performance evaluations. Gender, seniority, duty (principle or teacher), organizational tenure, graduation degree were asked to the participants. The survey has a correlational survey design. The data process-method consists of two parts. In the first part demographic information about the teachers and principles participated in the survey were asked. The second part includes a scale which is 7 point likert scale, containing 32 items OCB indicators; The OCB indicators scale used for the research is developed by Dyne, Graham and Dienesch (1994). The scale chosen for the research is applied in 21 sample schools that are chosen from Gündoğdu, Bahçecik and İzmit district. 354 teachers and 57 principals chosen from 21 sampled schools responded the survey and 336 surveys were taken into consideration. T-tests and annova test are used in the SPSS program to analyse the data. According to our analysis, the perception of organizational citizenship behaviours' effect on job performance highly depends on the duties (principle, teacher) of the participants. First teachers and the principles are compared and statistically significant differences were foud in each dimension. It was found that there is a meaningfull difference between teachers' and principles' perception of OCB as the job performance. For the principles OCB accelerates job performance“a great deal”while it effects job performance“in avarage”for the teachers.