Yahudilik-Hıristiyanlık ve İslâm'da içki
Alcohol in Judaism-Christianity and Islam
  1. Tez No: 172903
  2. Yazar: RAMAZAN TUNALI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET GÜÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Old Testament, New Testament, Holy Koran, Alcohol
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
FELSEFE VE DİN BİLİMLERİ ANABİLİM DALI DİNLER TARİHİ BİLİM DALI ' YAHUDİLİK-HIRİSTİYANLIK VE İSLÂM'DA İÇKİ Ramazan TUNALI (Yüksek Lisans Tezi) ÖZET Sarhoşluk verici özelliğinden dolayı içki, öncelikle keyif verici bîr madde olarak kullanılmıştır. Bununla beraber birçok dinde ayinler yapılırken başvurulan vasıtalardan biri de içki olmuştur. Yahudiliğin kutsal kitabı olan Eski Âhid'in bütün kitaplarında sarhoşluk olumsuz karşılanmaktadır. Diğer taraftan içki tamamıyla kötü görülüp yasaklanmamış olup, bazı ayinlerde kullanılmaktadır. Hıristiyanlıkta marjinal bir grup olan Hormonlar ve Kuveykırlar dışında, içki içme alışkanlığı oldukça yaygındır. Bu dinde içki içilmemesi konusunda kesin bir yasaklama olmasa da, kural olarak sarhoş olacak kadar içmemek gerektiği kabul edilir. İslâm'da içki haram kılınırken, diğer birçok hükümde olduğu gibi tedricî ve ikna edici bir yol takip edilmiş olup; belli aşamalardan sonra kesin yasaklama getirilmiştir. Anahtar kelime: Eski Ahit, Yeni Ahit, Kur'an-ı Kerim, İçki. Danışman : Prof. Dr. Ahmet GÜÇ Sayfa sayısı:116 II
Özet (Çeviri)
DEPARTMENT OF STUDY OF RELIGION AND PHILOSOPHY RELIGIOUS TRAINING SCIENCE BRANCH HISTORY OF RELIGIONS SCIENCE SPACE“ALCOHOL IN JUDAISM-CHRISTIANITY AND ISLAM”Ramazan TUNALI (Master Thesis) ABSTRACT Alcohol is particularly used as a substance of intoxication because of its feature of making people drunk. However, in most of the religions while the rites are taking place, alcohol is generally one of the means that is used in these ceremonies. In all the books of Old Testament which is a sacred book of Judaism, drunkenness is negatively considered. On the other hand, alcohol isn't always thought to be bad and isn't forbidden. It's also used in some religious ceremonies. In Christianity, except extreme groups such as Hormons and Kuveykirs, it is quite common to drink alcohol. Although there's not a ban to drink it in this religion. It's accepted as a rule that people shouldn't drink it as much as they get drunk. In Islam, while alcohol is canonically prohibited, as it's in most dominations of Islam, a way of gradual and persuasion is followed and then it's definitely banned.