Detachment of terrorism from religion case study of Al-Shabab in Kenya
Din'den terör ayrımı örnek olay Kenya'daki Al-Shabab
- Tez No: 432506
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Religion, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Din, Terör, Al-Shabab 9/11, Religion, Terrorism, Alshabab 9/11
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Kenya son 5 yılda köken olarak Somalili olan Al-Shabaab tarafından pek çok saldırıya uğramıştır. Kenya, bazı etnik gruplara olan askeri müdahalelerden dolayı suçlanmışır. Buna neden olan etkenlerden biri de şeriyat devletinin Somali'de kurulmasına izin verilmemesidir. Al-Shabaab, gençlik anlamına gelmektedir. Dini kendi amaçlarını gerçekleştirmek için kullanan , faaliyetlerinde terörü ve insanlık dışı faaliyetleri kapsayan diğer İslamik gruplar gibi bir gruptur. Terör bazı ideolojilerle bağdaştırılmıştır . Ayrıca 11 Eylül saldırılarından sonra bu dini ideolojiler daha da belirgin hale gelmiştir. Çeşitli dini düşüncelere rağmen, asıl odak noktası bir dine kanaat getirmiş olmasıdır ki o da İslamdır. Örneğin Al-Qaida, Boko Haram ve Al Shabaab gibi bütün bu İslamik terörist grupların tek bir benzerliği vardır o da İslam inancıdır. Al-Shabaab (Kenya'da bir çok insanın ölümüne sebep olan bir gruptur) ile İslam (aynı zamanda anlamı barıştır) arasında bağlantı kurulmuştur . Üstelik iki farklı din arasındaki yeniden gözden geçirilme (Hristiyanlık ve Yahudilik) onların terör hakkındaki perspektiflerini açığa çıkarmıştır. Bu gözden geçirilme aynı zamanda Kenya'nın karakteristik özelliklerini ve dış politikasını, terörün etkilerini ve dinin dünya çapındaki siyasetini içermektedir. Literatür araştırmasında kitaplardan, seyir defterlerlerinden ve kutsal yazılardan yararlanılmıştır. Ulaşılan sonuç hiçbir Batılı din terörü savunmamıştır. Al-Shabaab İslam'a karşı hissiz bir şekilde masum insanları öldürerek ve yaşam alanlarını yok ederek faaliyetler yürütmüştür. Bu faaliyetlerin yanlış olduğu Kuran'daki bir çok ayette ve İslamik öğretilerde bahsedilmiştir ayrıca insan hayatına her şeyden daha çok değer verilmesi gerektiği de gösterilmiştir. Al-Shabaab siyasi grup olup insan gücü oluşturmak adına yerli halktan insan toplayarak ve aynı zamanda yabancı yandaş taraftarlardan finansal destek sağlayarak dini kullanan bir gruptur. Onların Kenya'ya olan bu saldırıları kendilerinin de ifade ettiği gibi dini açıdan değildir. Ayrıca Somali'de Kenyalı asker birliklerinin yönettiği Afrika Birliği'nin askeri operasyonuna karşıdır. Terör dünya siyasetini ve Kenya'nın yerli siyasetini etkilemiştir. Ancak Kenya'nın dış siyasetini pek fazla etkilememiştir. Al-Shabaab'ın iddasına göre İslamiyet için mücadele edilmektedir ancak İslamiyet ve diğer iki Batılı dinlere göre teröre karşı çıkılmaklıdır ve terör onaylanmamalıdır. Bu da Al-Shabaab'ın iddasının gereksiz olduğunu göstermektedir. Bu faaliyetlerden bir tanesi de Hristiyanları hedef almıştır ve bu durum Kenya'nın iç işlerinde dini gerginlikler çıkmasına sebep olmuştur. Bu dini gerginlik ve Al-Shabaab grubunun asıl hedefi Kenya halkı olduğundan dolayı Kenya'daki yabancı yurttaşlar bütün bu olaylardan pek fazla etkilenmemişlerdir .
Özet (Çeviri)
Kenya has been attacked several times in the last five years by Al-Shabaab, a terrorist group originally from Somalia. Kenya is accused of meddling with the group's affairs, which include the establishment of a sharia state in Somalia. AlShabaab which means youth, is an Islamic group that uses religion (Islam) to justify their aims and activities which comprise of terrorism among other inhumane activities just like the other Islamic terrorist groups. Terrorism has been associated with some ideologies, but after the 9/11 attacks, religious ideologies become the predominant. Despite there being many religions, the main focus was narrowed down to one religion that is Islam, this is the consequence of the Islamic terrorist groups like Al-Qaida, Boko Haram and the al-Shabaab, who all have one analogy, Islamic faith. The connection between the Al-Shabaab (the group which has been culpable for many deaths in Kenya alone) and the Islam religion which also means peace, was reviewed. Furthermore, the review on other two Western religions (Christian and Jew) has disclosed their perspective on terrorism. The reviewing also involved the impact of terrorism and religion on global politics, Kenya's domestic and foreign policies The literature research which consists of, written books, journal, and the Holy Scripts acknowledge that, no western religion advocates of terrorism. Al-Shabaab has been conducting their callous activities against Islamic teachings with killing innocents and destroying of properties, this is evidently shown in the Quran verses and the Islamic teachings which value human lives above all. Al-Shabaab is a political group which uses religion to attain support from the locals for manpower support and foreign sympathizers mostly for financial support. Their attacks on Kenyan soil are not religious as they claim, it is clearly due to the military operation of the African Union led by the Kenyan troops in Somalia. Islam and the other two western religions don't promote or encourage terrorism therefore al-Shabaab's claim that they are fighting for Islamic cause is unfounded. The Kenyan government underestimation of al-Shabaab made the group have many successful attacks which almost brought religious tension in Kenya affecting the domestic politics. Since al-Shabaab group has only targeted Kenyan citizens the foreigners in Kenya have not been affected that much which might be the reason the foreign politics isn't affected.