Design of a reactive power compensation and harmonic filtering system by using field data
Sahada toplanan verileri kullanarak bir reaktif güç kompanzasyonu ve harmonik filtre sisteminin tasarımı
- Tez No: 173092
- Danışmanlar: PROF.DR. MUAMMER ERMİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Metal Endüstrisi, Güç Kalitesi, Reaktif Güç Kompanzasyonu, Harmonik Analizi, Metals Industry, Power Quality, Reactive Power Compensation, Harmonic Analysis IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
ÖZ SAHADA TOPLANAN VERİLERİ KULLANARAK BİR REAKTIF GÜÇ KOMPANZASYONU VE HARMONİK FİLTRE SİSTEMİNİN TASARIMI Gültekin, Burhan Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Muammer ERMİŞ Ocak 2003, 153 sayfa Bu tezde, ETİ Alüminyum Fabrikasında, on iki darbeli elektroliz amaçlı doğrultucuların kullanılmasından kaynaklanan güç kalitesi ile ilgili problemlerin çözümüne yönelik bir şönt bağlı reaktif güç kompanzasyon sisteminin tasarımı anlatılmıştır. Çalışma temel olarak sahada toplanan veriler ile EMTDC/PSCAD, SPICE ve MATLAB programlarında yapılan detaylı simulasyon sonuçlarına dayanmaktadır. Çalışmanın ana hedefi sağlam, güvenilir, ekonomik ve uzun ömürlü sistemler yardımı ile yürürlükte olan kanunların ve harmonik standartlarının beraberce sağlanmasıdır. Tasarlanan 10.5 kV, 7.5 MVAr şönt bağlı pasif reaktif güç sistemleri sönümlü bir onbirinci harmonik filtre ile beşinci harmoniğe akord edilmiş ve sönümlü direnç kullanımı opsiyonel olan bir makyaj filtresinden oluşmuştur. Sönümlü dirençlere sahip olan böyle bir sistem neredeyse geçici rejimlerden bağımsızkapama ve rezonansa karşı dayanıklı olma özellikleri gösterir. Uygulama sonunda teorik sonuçlar ile saha verileri arasında yakın birebir ilişki elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN OF A REACTIVE POWER COMPENSATION AND HARMONIC FILTERING SYSTEM BY USING FIELD DATA Gültekin, Burhan M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Muammer Ermiş January 2003, 153 pages In this thesis, a shunt-connected reactive power compensation system has been designed to solve power quality problems of ETİ Aluminium Works arising from 12-pulse smelter converters. The design work is based on practical data collected in the field as well as on the results of detailed simulation studies by EMTDC/PSCAD.SPICE and MATLAB. Main design objective is to meet both present regulations and harmonic standards by using robust, reliable and cost effective systems with a long life expectancy. The designed 10.5 kV, 7.5 MVAr shunt connected reactive power compensation systems are composed of a damped 1 1th harmonic filter and a make-up filter tuned to 5th harmonic with optional damping resistor. Such a system exhibits nearly transient-free switching and resonance-proof incharacteristics owing to damping resistors. A close correlation has been obtained between theoretical results and field data after implementation.