Seismic strengthening of reinforced concrete frames with precast concrete panels
Betonarme çerçevelerin önüretim beton panellerle depreme karşı güçlendirilmesi
- Tez No: 173091
- Danışmanlar: PROF.DR. TUĞRUL TANKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Seismic Rehabilitation, Precast Concrete Panels, Hollow Clay Tile Infilled, Reinforced Concrete Frames, Reversed Cyclic Loading. iii
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Öz BETONARME ÇERÇEVELERİN ÖNÜRETİMLİ BETON PANELLERLE DEPREME KARŞI GÜÇLENDİRİLMESİ DUVARCI, Murat Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Tuğrul TANKUT Nisan 2003, 93 sayfa Yapıların depreme karşı güçlendirilmesinin önemi Türkiyede yaşanan ciddi depremlerden sonra daha iyi anlaşılmıştır. Bu depremler sonucunda birçok bina hasar görmüş ve onaran gerektirmiştir. Türkiyedeki binaların en yaygın sorunları yeterli yanal rijitlik ve yeterli sünekliğe sahip olmayışlarıdır. Bu problemlerin üstesinden gelebilmek için ODTÜ Yapı Mekaniği Laboratuarında yeni, kolay ve hızlı uygulanabilir yöntemler geliştirilmesi çalışmaları sürdürülmektedir. Bu tezde sunulan çalışmada amaç binaların önüretimli paneller kullanarak güçlendirilmesidir. Bu yöntem kısa süre içinde uygulanabilen ve bina kullanıcılarına az rahatsızlık veren kolay bir yöntemdir. Bu çalışmada, ilk önce yeni geliştirilen test düzeneğinin işlevselliğini kontrol etmek amacıyla iki ön deney yapılmış ve bu deneyleri takiben de üç adet Türkiyedeki binaların genel sorunlarını içeren 1/3 ölçekli, tek açıklıklı, iki katlı, betonarme çerçeve, boşluklu tuğlarla doldurulup inşaa edilmiştir. İlkönce referans çerçevesi test edilip, diğer iki betonarme çerçeve önüretimli panellerle güçlendirilmiştir. Deney sonuçlan dayanım, rijitlik, enerji tüketme ve katlararası ötelenme özellikleri bakımından değerlendirilmiştir. Anahtar Kelimeler Depreme Karşı Güçlendirme, Önüretimli Panel, Tuğla Dolgu, Betonarme Çerçeve, Tersinir Tekrarlanır Yükleme.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SEISMIC STRENGTHENING OF REINFORCED CONCRETE FRAMES WITH PRECAST CONCRETE PANELS DUVARCI, Murat M.Sc, Department ofCiviLEngineering Supervisor: Prof. Dr. Tuğrul TANKUT April 2003, 93 pages The importance of seismic rehabilitation of structures had been better understood after the_ seyem earthquakes occurred in Turkey. A large number of reinforced concrete buildings damaged in these earthquakes needed repair and/or strengthenings Ll Turkey the^ major problems of buildings are inadequate stiffness and ductility. To overcome these problems, new easy and rapid strengthening method are beingjieyeloped in METU Structural Mechanics Laboratory. The aim of the method reported in this thesis is to strengthen the buildings by using precast concrete panels. This is an easy method which results in a rapid construction and least disturbance given to the occupants. In the study, two preliminary- test were conducted to verify the proper functioning of the newly developed test setup and then three hollow clay tile infilled, one-third scale, one bay, two story reinforced concrete frames which reflect thei common deficiencies of the buildings in Turkey were constructed as test specimens. First a reference specimen was testecLandJthejQther two specimens were strengthened by using precast concrete panels. Test results were evaluated in terms of strength, stifrhess, energy dissipation and interstory drift characteristics.