Regional income growth disparities and convergence in Turkey: Analyzing the role of human capital differences
Türkiye'de bölgesel gelir büyümesi farklılıkları ve yakınsaması: İnsan sermayesi farklılıklarının etkisi üzerine bir analiz
  1. Tez No: 173100
  2. Yazar: GÜLDEM SARAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYDA ERAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: bölgesel gelir büyümesi farklılıkları, bölgesel gelir yakınsaması, insan sermayesi, eğitim, girişimcilik, yenilik IV, regional income growth disparities, regional income convergence, human capital, education, entrepreneurship, innovation
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
oz TÜRKİYE'DE BÖLGESEL GELİR BÜYÜMESİ FARKLILIKLARI VE YAKINSAMASI: İNSAN SERMAYESİ FARKLILIKLARININ ETKİSİ ÜZERİNE BİR ANALİZ SARAL, Güldem Yüksek Lisans, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayda ERAYDIN Eylül 2003, 138 sayfa Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de bölgelerin büyüme performanslarını ve bu süreçte insan sermayesinin rolünü, yeni büyüme kuramı çerçevesinde incelemektir. Bu amaçla çalışma ilk olarak, Türkiye'de bölgesel gelir büyümelerindeki farklılıkların 1980-2000 döneminde nasıl evrildiğini ve illerin gelir büyümelerinin yakınsama eğilimlerini incelemeye çalışmaktadır. İkinci olarak, insan sermayesini daha detaylı tanımlayarak, insan sermayesi farklılıklarının, Türkiye'nin illeri arasında gelir büyümesindeki farklılıkları açıklamaktaki katkısını araştırmaya çalışmaktadır. Bu çerçevede, insan sermayesi eğitimin yanısıra, girişimcilik ve buluşçuluk kavramları üzerinden tanımlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REGIONAL INCOME GROWTH DISPARITIES AND CONVERGENCE IN TURKEY: ANALYZING THE ROLE OF HUMAN CAPITAL DIFFERENCES SARAL, Güldem M. S., Department of City and Regional Planning Supervisor: Prof. Dr. Ayda ERAYDIN September 2003, 138 pages The aim of this thesis is to analyze the growth performances of regions in Turkey and the role of human capital in this process within the framework of new growth theory. For this aim, it firstly attempts to investigate the evolution of regional income growth differences in Turkey in the period 1980-2000 and the tendency of provinces in Turkey towards income growth convergence. Secondly, by taking a detailed account of human capital, it aims to explore the contribution of human capital differences towards explaining income growth disparities among Turkey's provinces. In this framework, human capital is defined in terms of education, entrepreneurship and innovation.