Robust watermarking of images
Dayanıklı imge damgalama
  1. Tez No: 173102
  2. Yazar: SALİH EREN BALCI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GÖZDE BOZDAĞI AKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: sayısal damgalama, dayanıklı damgalama, digital watermarking, robust watermarking IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
öz DAYANIKLI İMGE DAMGALAMA Balcı, Salih Eren Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Gözde B. Akar Eylül 2003, 117 sayfa Sayısal imge damgalama son 10 yılda araştırmacılar arasında büyük ilgi gören konulardan biridir. Bu büyük ekibin ürettiği algoritmalar mevcut sorunlara hızla yeni çözüm önerileri getirmekle birlikte sayısal imge damgalama teknikleri henüz bütünüyle başarılı sağlamış değildir. Bu sebeple, konu büyük ekonomik değerler de taşıdığı için, sayısal dünyada kullanılabilir, güvenli algoritmalar geliştirmek isteyen araştırmacı sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Bu pek çok sayıdaki algoritma arasından bazıları dayanıklılık, görünmezlik, ve işlem maliyeti gibi temel işaretleme gereklilikleri açısından diğerlerinden daha üstün performans sergilemektedirler. Bu test çalışmasında değişik damgalama algoritmalarının dayanıklılığı üzerinde çalışılmıştır. Algoritmaların değişik kategorilerden seçilmesine özengösterilmiştir. Seçilen 9 adet algoritma üzerinde testler gerçekleştirilmiş, bu testlerin sonuçları ile algoritmalarin güçlü ve güçsüz oldukları özellikleri arasında ilişkilendirmeler yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ROBUST WATERMARKING OF IMAGES Balcı, Salih Eren M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Gözde B. Akar September 2003, 117 pages Digital image watermarking has gained a great interest in the last decade among researchers. Having such a great community which provides a continuously growing list of proposed algorithms, it is rapidly finding solutions to its problems. However, still we are far away from being successful. Therefore, more and more people are entering the field to make the watermarking idea useful and reliable for digital world. Of these various watermarking algorithms, some outperform others in terms of basic watermarking requirements like robustness, invisibility, processing cost, etc. In this thesis, we study the performances of different watermarking algorithms in terms of robustness. Algorithms are chosen to be representatives of different categories such as spatial and transform domain. We evaluate the inperformance of a selected set of 9 different methods from the watermarking literature against again a selected set of attacks and distortions and try to figure out the properties of the methods that make them vulnerable or invulnerable against these attacks.