Resimde kavram olarak kaygı
Anxiety as a concept in painting
  1. Tez No: 173267
  2. Yazar: ŞUAYYİP YÜCEL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. MUSTAFA SALİM AKTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kaygı, Figüratif, Barok, Ölüm
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Ill ÖZET YÜCEL, Şuayyip, Resimde Kavram Olarak Kaygı, Yüksek Lisans Eseri Raporu, Ankara, 2006. Doğayı ve yaşamı anlamlandırma çabası ilk insandan beri devam eden bir süreçtir. Bu anlam arayışını yönlendiren ise insanoğlunun doğumuyla birlikte var olan kaygıdır. Bireyi yaşamı boyunca yalnız bırakmayan kaygı, hem yaratıcı hem de boğucu bir dosttur. İnsanın her eyleminde var olan bu dost doğayı insanlaştırma sürecinde sanat, bilim, felsefe ve din alanlarını kurgulayan ana unsur olmuştur. Kaygının sanatla olan yakın ilişkisi yaratıcı bireyi görünenin ötesine geçirmiştir. Böylelikle birey, öğretileni sorgulayan ve öğretilene yeni bir gövde kazandıran donanıma kaygı sayesinde ulaşmıştır. İlk insandan günümüze kadar bütün yaratıcı eylemlerin tetikleyicisi olan kaygı, sanatçılar tarafından estetik ve etik değerler ile topluma sunulmuştur. Her dönemde kendine yeni bir gövde bulan kaygı, sanat tarihinde Hristiyanlığın doğusuyla birlikte kutsal ölüm sahnelerinin resimlenmesi sonucu plastik dile dönüşür. Rönesans'la birlikte din öğretisinin elinden alınan kaygı kavramı Aydınlanma ile birlikte gerçek sahibine (insan) verilir. Bu dönemle birlikte ölüm ve hasta yatağı sahnelerine insancıl ve laik bir anlayışla yaklaşılmaya başlanmıştır artık. Bu anlayış, resmin içinden kutsal adamı kovmuş, yerine hastanın en yakın akrabasını ya da ona bu anı atlatmada yardımcı olacak doktoru koymuştur. Ölümle pençeleşen hasta“kendini var eden olarak ”insana sığınmıştır bir bakıma. Kaygı kavramına ilişkin farklı yaklaşımlar, dönemin düşüncesi ve sanatçıların bireysel tavrı doğrultusunda incelenmiştir. Bu inceleme sonucunda sanatçıların konuya, plastik ve teknik açıdan yaklaşımları, biçim oluşturma sürecinde yönlendirici bir güç olmuştur. Diğer taraftan konuya, resmin ana sorunu olan estetize edilmiş form arayışı bilinciyle yaklaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT YÜCEL, Şuayyip, Anxiety As A Concept In Painting, The Report of Master of Arts Work. Ankara, 2006 The process which is tried to find meaning of nature and life continued throughout the history. The force behind this search is anxiety which exists from beginning of life. Anxiety is creative and heavy friend of human and never let human alone. Anxiety is together in every second of life with human and main element of art, science, philosophy and religion in the process of humanizing nature. Close relation of creative human let him to pass other side of mirror. As a result of this, human can interrogate the given and find new forms to these given by anxiety. Anxiety -as forcing power of creative action- is given to humanity by artists with plastic and moral values. Anxiety finds new forms in every era of history but it transformed to plastic language by paintings of holy death from the emergence of Christianity. Anxiety returned to its real owner -human- by Enlightment. Until Enlightment, it was in hand of religion as all other things. It was started to view death and bed of patient by humanistic and secular understanding. This understanding put close relatives or doctor who helps patient instead of holy people. Dying human took shelter in humanity which really creates him. Concept of anxiety has been analyzing through different perspectives, ideas of different eras of history and individual standing of artists. As a result of this searching, it is find out that forcing power of form creating is plastic and technique approaches for artists. On the other hand, main problem of painting during this process is consciousness of plasticized form searching. KEY WORDS: Angst, Figurative, Baroque, Death.