İngilizce öğretiminde konuşma becerisinin kazandırılmasında yazılı-görsel öğretim materyalinin erişiye etkisi
The effects of written-visual teaching materials on aquiring speaking skills in English language teaching upon students' achievement
- Tez No: 173308
- Danışmanlar: DR. TÜLAY ÜSTÜNDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: konuşma becerisi, konuşma beliti, görsel öğretim materyali, yazılı- görsel öğretim materyali, speaking skills, speaking rubric, visual teaching materials, written-visual teaching materials
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Ill ÖZET Ertürk, Hacer. İngilizce Öğretiminde Konuşma Becerisinin Kazandırılmasında Yazılı- Görsel Öğretim Materyalinin Erişiye Etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006. Bu çalışmanın amacı İngilizce öğretiminde konuşma becerisinin kazandırılmasında yazılı-görsel öğretim materyalinin erişiye etkisinin belirlenmesidir. Çalışmada nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Nicel araştırma kapsamında ön test- son test kontrol gruplu deneysel desen seçilerek, kontrol grubu karşılaştırma grubu olarak adlandırılmıştır. Çalışma grubunu Ankara ili, Özel Arı Okulları 2005-2006 öğretim yılının bahar döneminde okuyan 7. Sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Öğrencilerin İngilizce konuşma becerisini ölçmek amacı ile resimlerden oluşan ön - son test nicel veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Öğrencilerin sınavını değerlendirmek amacı ile konuşma belitinden yararlanılmış ve verilerin analizinde t testi kullanılmıştır. Ayrıca, öğrencilerin süreçte yaşadıkları deneyimi ortaya çıkarmak ve her iki yöntemin işleyişine ilişkin bilgi edinmek amacı ile görüşme formları veri toplama araçları olarak kullanılmış ve görüşmeler, araştırma konusuna yönelik açık uçlu soruların yüzdelikleri ile frekans değerlerine göre yorumlanmıştır. Nicel verilerden elde edilen sonuçlara göre; görsel öğretim materyali kullanılan grup ile yazılı-görsel öğretim materyali kullanılan grubun erişi ortalamaları arasında yazılı- görsel öğretim materyal kullanılan grubun lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Görüşme formlarından elde edilen veriler de bu sonuçlan destekler niteliktedir. Görsel öğretim materyal kullanılan gruptaki öğrenciler“kullanılan materyaller daha çok çalışmamıza, daha çok konuşmamıza fayda sağladı; akıcı hızlı, güzel konuştum; daha çok sözcük öğrendim”derken yazılı-görsel öğretim materyali kullanan gruptaki öğrenciler“resim ve yazıyı görerek öğrendiğim zaman daha akılda kalıyor; resimler ilgimizi çekiyordu, eğlenceli idi, daha hızlı konuşmamı sağladı ve daha çok sözcük öğrendim, resim ve yazı ile birlikte sözcük bilgim, dil bilgim daha gelişiyor ve daha akıcı, daha güzel cümleler kurabiliyorum, sıradışı olması, değişik olması çok iyi oldu”diyerek görüşlerini belirtmişlerdir.IV Bu nedenle, görsel öğretim materyalleri dil öğretmenleri tarafından uygun şekilde seçilmeli ve sınıf ortamına taşınmalıdır. Hatırlatmayı kolaylaştırdığı ve kalıcı izli öğrenme olanağı sağladığı için görsel öğretim materyallerinin yazı ile desteklenerek sunulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ertürk, Hacer. The Effects of Written-Visual Teaching Materials on Aquiring Speaking Skills in English Language Teaching upon Students' Achievement. MA Dissertation, Ankara, 2006. In this study, it is aimed to identify the effects of written-visual teaching materials on acquiring speaking skills in English language teaching upon students' achievement. Quantitative research method has been used in this study. Within quantitative research model, pre-test and post-test control group design has been preferred and the control group is referred to as the comparison group. The students attending 7th grade of Private An School in Ankara during spring semester, the year 2005-2006 formed the workgroup. In order to gather the quantitative data, picture sequence pre and post test is applied to measure the students' English speaking ability. Moreover, to assess the students' speaking ability, an original Speaking Rubric is used and to analyze the data the t test is used. Moreover, interview forms have been used to gather information on both methods of operation and to find out the experience of the students during this experimental process. These interviews have been interpreted corresponding to the frequency and percentage of the open-ended questions which were determined according to the research subject. From quantitative data, statistically meaningful difference has been found in favor of written-visual group between visual group and written-visual group achievement means. The data obtained from interview forms has also supported these results. While the students in the visual teaching material group have pointed out that“These materials have forced us to study more, and was beneficial for us to speak more; I spoke more fluently and better; I have learnt much more vocabulary”; the students in the other group -written-visual- have stated that“It was easy to remember if I see the picture and words at the same time; pictures created interest; they were enjoyable; it made me to speak faster and I have learnt more vocabulary; when the pictures and words togetherVI it improves my vocabulary and grammar knowledge; moreover I could construct better sentences fluently ”. On these grounds, visual teaching materials have to be selected and categorized by the language teachers and must be brought to classrooms. Besides, it is suggested that these visual materials have to be supported by written materials since it is easy to remember and gives the chance for better retention.