A comparative study of coursebook evaluation and selection principles of EFL teachers at state and private schools
Devlet okulu ve özel okul İngilizce öğretmenlerinin ders kitabı seçme ve değerlendirme ilkelerinin karşılaştırmalı bir çalışması
- Tez No: 173307
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HÜSEYİN ÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: İngiliz Eğitimi, İngilizce Ders Kitabı, Ders Kitabı Seçme ve Değerlendirme İlkeleri, Ders Kitabı Seçme Kriterleri, English Language Teaching, English Coursebook, Coursebook Evaluation and Selection Principles, Coursebook Selection and Evaluation Criteria
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
ÖZET AKIŞ, Sabriye. Devlet Okulu ve Özel Okul İngilizce Öğretmenlerinin Ders Kitabı Seçme ve Değerlendirme İlkelerinin Karşılaştırmalı bir Çalışması. Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006. Bu çalışma; Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı devlet ve özel ilköğretim ve orta öğretim okullarında çalışan İngilizce öğretmenlerinin ders kitabı seçme ve değerlendirmede izledikleri sürecin ve kullandıkları kriterlerin farklılık gösterip göstermediğini ve her iki tip okulda izlenen değerlendirme sürecinin bilimselliğini incelemek amacıyla yapılmıştır. Söz konusu çalışmaya Türkiye'nin değişik illerindeki devlet ilköğretim okulları, düz liseleri ve Anadolu liselerindeki İngilizce öğretmenleriyle özel ilköğretim okulları ve liselerindeki İngilizce öğretmenleri katılmıştır. Araştırma süreci 2005-2006 öğretim yılı 1 Şubat 2006 ve 15 Nisan 2006 arasındaki 10 haftayı kapsamaktadır. Çalışmaya katılan katılımcıların sayısı, 81 *i devlet ve 40 'ı özel okullarda çalışan İngilizce öğretmenleri olmak üzere toplam 121'dir. Katılımcıların takip ettikleri ders kitabı seçme ilkelerini saptamak ve kullandıkları kriterler hakkında bilgi edinmek için 1 02 sorudan oluşan 3 bölümlü bir anket uygulanmıştır. Buna ek olarak, anketteki bazı kriterlerle ilgili daha detaylı bilgi edinmek amacıyla, katılımcılardan 3 devlet okulu öğretmeni ve 2 özel okul öğretmenine anketlere verdikleri cevaplarla ilgili sorular sorulmuştur. Toplanan veriler araştırma dönemi bittikten sonra MS Excel ve SPSS 14.0 tablolarına aktarılmış ve bağımsız t-test Ki Kare ve Bir Yönlü ANOVA testi uygulanarak analiz edilmiştir. Yapılan analizlere dayanılarak, farklı okul türlerinde ders kitabı seçme ve değerlendirme kriterlerinin değişkenlik gösterdiği ve devlet okullarında İngilizce ders kitabı seçme ve değerlendirme pratiğinin özel okullarla karşılaştırıldığında daha az bilimsel yollarla yapıldığı saptanmıştır. Bir diğer saptama ise devlet okullarındaki İngilizce öğretmenlerinin kitap seçerken veya değerlendirirken dil öğrenme stratejilerinin söz konusu kitapta bulunup bulunmamasına daha az önem veriyor olmasıdır. Son olarak, bu çalışma Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda çalışan İngilizce öğretmenlerinin bir ders kitabını kullanırken ve kullandıktan sonra yapılması gereken değerlendirmeleri de bilimsel yollardan çok kendi aralarında tartışarak belli kriterlere bağlı kalmaksızın ya da belli değerlendirme araçları kullanmaksızın yaptıklarını ortaya çıkarmıştır.m
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT AKIŞ, Sabriye. -4 Comparative Study of Coursebook Evaluation and Selection Principles ofEFL Teachers at State and Private Schools. Master's Thesis, Ankara, 2006. This study aims to find out if the textbook evaluation procedures followed and criteria used by the Turkish EFL teachers at state and private primary and secondary schools differ and to understand to what extent the teachers at schools of National Ministry of Education employ scientific criteria to evaluate and select coursebooks. The participants of this study were teachers working at state primary schools, state high schools and Anatolian High schools and private primary and private high schools. The research period spanned from 1st February 2006 to 15th April 2006, which took 10 weeks. The number of subjects used in the study was 121, consisting of 81 state school teachers and 40 private school teachers. In order to collect data, a questionnaire which consists of 102 items was administered. Apart from the questionnaire, so as to get further information about the participants views on some of the items 5 of the participants (3 state school participants and 2 private school participants) were interviewed. After the research period finished, the data collected were transferred into MS Excel and SPSS spreadsheets and analyzed using the statistical procedures like Chi Square, Independent t-test and One way ANOVA. Based on the analysis, it was found out that state school teachers are less likely to follow scientific ways to select and evaluate coursebooks when compared to private school teachers. Another finding was that state school teachers tend to avoid the criteria related to language learning strategies covered in a coursebook while evaluating or selecting coursebooks. Finally, the teachers in both state schools and private schools seem to employ informal while use and post use textbook selection procedures rather than scientific ones.