Okul öncesi eğitim kurumlarında kalitenin çocukların gelişim alanları üzerine etkisinin incelenmesi
Examination of the effect of the quality of the kindergartens on the developmental areas of children
  1. Tez No: 173883
  2. Yazar: NİHAN FEYMAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BELMA TUĞRUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitim, kalite, gelişim alanları, Pre-school education, quality, developmental areas
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırma Ankara'da Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak eğitim veren resmi ve özel ilköğretim okullarının bünyesindeki anasmıflannm kalite düzeylerinin yaşlan 48- 72 ay arasında değişen çocukların gelişim düzeylerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemi Ankara ilinde bulunan Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı toplam altı anasınıfı, altı öğretmen ve yaşlan 48-72 ay arasında olan yüz yirmi çocuktur. Bu araştırma Ankara ilinde Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı olan biri resmi ve biri özel toplam iki ilköğretim okulundaki altı anasınıfı ile bu sınıflardaki 48-72 aylık çocuklarla sınırlıdır. Araştırmada veri toplama araçlan olarak ECERS-R Okul Öncesi Eğitim Ortamını Değerlendirme Ölçeği, DAYC Okul Öncesi Çocuklar İçin Gelişimsel Değerlendirme Testi, Çocuk Bilgi Formu ve Öğretmen Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırma verileri Pearson Korelasyonu ve t-testi ile analiz edilmiştir. Araştırma bulgulan örneklem grubu ile sınırlıdır. Araştırma sonuçlan şöyle özetlenebilir: Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi ilköğretim okullanndaki anasınıflannm kalite düzeyleri çok az; özel ilköğretim okullanndaki anasmıflannm kalite düzeyleri ise çok az ile iyi arasında tanımlanabilir. Özel ilköğretim okullanndaki anasımflannın, resmi ilköğretim okullanndaki anasınıflanna nazaran daha yüksek kaliteye sahip olduğu görülmüştür.Genç ya da mesleğe yeni başlamış öğretmenlerin bulunduklan anasınıflannm kalite düzeylerinin, deneyimli öğretmenlerin smıfianna kıyasla daha yüksek olduğu görülmüştür. Sınıflann kalite düzeyi arttıkça çocuklann bilişsel gelişim düzeyi artmakta; fiziksel gelişim düzeyleri azalmaktadır. Sınıflann kalite düzeyleri ile çocuklann özbakım becerileri ve uyum davranışlan arasında herhangi bir ilişki bulunamamıştır. Bu bulgular okul öncesi eğitim kurumlannda standartlaştırma, yönetmelik ve uygulamalarda revizyon yapılması gereğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in order to examine the quality of the pre-school classes in kindergartens of the Ministry of National Education in Ankara and their effect on the developmental levels of children between the ages 48-72 months. The sample of the study is total of six pre-school classes, six teachers, one hundred and twenty children between the ages 48-72 months in the province of Ankara. The data collection tools used in this study was the“ECERS-R Early Childhood Environment Rating Scale - Revised Edition”,“DAYC Developmental Assesment of Young Children”,“Child Information Form and the Teachers' Information Form.”The data of this study have been analyzed with Pearson Correlation and t-test. The findings of this study are valid for the sample. The findings of this study can be summarized as follows: We can define the state pre-school classes minimal and the private pre-schools classes minimal to good. It was seen that the classrooms of the private pre-schools had a higher quality in comparison to the classrooms of the state pre-schools. It was found that the educational environments of pre-school classrooms of the young or recently graduated teachers were better. The relationship between the quality of the classrooms and the cognitive development levels of the children were positively significant. A negatively significant relation was found between quality and physical development. A significant relationship between quality and adaptive behaviors was not found. The findings show that there is a need for standardization within kindergartens and that a revision of the regulation and practices is necessary.