Erkek egemen işlerde çalışanların örgütsel destek algıları ve örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişki
The relationship between perceived organizational support and organizational commitment in male dominated professions
  1. Tez No: 174885
  2. Yazar: İPEK YOKUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. DENİZ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: örgütsel Bağlılık, örgütsel Destek Algısı, Cinsiyet
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırmada, erkek egemen mesleklerde çalışan kadınların örgütsel destek algıları ile örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmanın amaçlarından biri, örgütsel destek algısının cinsiyete ve mesleğe göre değişme gösterip göstermediğini açığa çıkarmaktır. Araştırmanın diğer amacı ise cinsiyet ve meslek ile örgütsel destek algısının örgütsel bağlılığın bileşenleri olan duygusal, devamlılık ve normatif bağlılığı yordamadaki gücüne bakmaktır, örgütsel bağlılığın duygusal bağlılık bileşeni, örgüt ile çalışanın kimlik ve amaçlarının özdeşleşmesini gösterirken, devamlılık bağlılığı, örgütün sağladığı ve çalışanın ayrılması durumunda yitirilecek faydaların, örgüte yapılan yatırımların hesaplanmasına dayanan bileşendir. Normatif bağlılık ise, örgütün çalışanına yapmış olduğu yatırımlarından dolayı çalışanın kendini örgütüne karşı manevi yükümlülük altında hissetmesi ile ilgilidir. İlk olarak, Eisenberger'in (1986) örgütsel destek algısını ölçmek için geliştirdiği ölçeğin Türkçe'ye uyarlanması yapılmıştır. Geçerlik çalışması sonucunda örgütsel destek algısının orjinal ölçekte olduğu gibi tek boyutlu bir yapı tarafından temsil edildiği gözlenmiştir. Çalışma Ankara ilinde Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak çalışan polis memurları ve özel sektöre ait iş yerlerinde yönetici kadroları dışında çalışan mühendislerden oluşan 210 katılımcı üzerinde yürütülmüştür. Katılımcılara, demografik bilgi formu, araştırmacının Türkçeye uyarladığı örgütsel destek algısı ölçeği ve Wasti (1999) tarafından Türkçe'ye uyarlanmış olan örgütsel bağlılık ölçeği uygulanmıştır, ölçekler seçkisiz olarak farklı sırada zımbalanmış biçimde dağıtılmıştır. Cevaplayıcılardan isim belirtmemeleri istenmiştir. Varyans analizi sonuçlarına göre örgütsel destek algısı üzerinde cinsiyet temel etkisi gözlenmemekle birlikte meslek temel etkisi bulunmuştur. Bu bulgular ışığında mühendislerin örgütsel destek algılarının polislerden daha fazla olduğu görülmüştür. Yapılan hiyerarşik regresyon analizleri sonucunda, örgütsel destek algısının örgütsel bağlılık bileşenlerini yordamada katkısı olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca cinsiyet değişkeninin normatif bağlılığı yordamada katkısı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The present study examined the relationship between perceived organizational support and organizational commitment in two male- dominated professions: police officers and engineers. One of the aims of the study was to explore whether perceived organizational support varied in relation to gender and occupations of the participants. The other aim of the study was to examine the power of the perceived organizational support as well as gender and occupation in predicting the three dimensions of organizational commitment. While affective commitment reflects the degree to which employees identify with the organization, make the goals of the organization their own and share the same values, continuance commitment focuses on calculation of the sidebets accumulated but also loosing the benefits achieved before leaving the organization. However, normative component reflects commitment due to generalized social norms on change of employment and to the receipt of various benefits from the organization that create within the employee a sense of obligation to reciprocate. Perceived organizational support scale developed by Eisenberger (1986) was translated and adapted to Turkish. The results revealed a single-factor structure as in the original scale. The reliability of the scale was satisfactory