Anaokuluna giden ve gitmeyen 36-47 aylık çocukların bilişsel becerilerinin karşılaştırılması
The comparison of cognitive development in children between 36-47 months who are attending the nursery school and who do not attend nursery school
  1. Tez No: 174908
  2. Yazar: BAŞAK KÖSE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BERRİN AKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitim, anaokulu, sözel (ifade edici) dil, okuma, matematik, el yazısı, bilişsel becerilere altyapı hazırlayan davranışlar (enabling behaviours), Preschool education, nursery school, oral language, reading, mathematics, handwriting, enabling behaviours
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Okul öncesi eğitimin çocuk yaşamındaki önemi, şüphesiz çok büyüktür. Bu konudaki çalışmalar ve gelişmeler ise sevindiricidir. Ancak yapılan araştırmalar gösteriyor ki, tüm çabalara rağmen okul öncesi eğitim dönemindeki okullaşma oranı % 16'yı geçememekte, ulaşılmak istenen % 25'lik hedef ise batılı ülkeler ile karşılaştırma yapamayacak kadar geride kalmaktadır. Buradan yola çıkarak okul öncesi eğitimin önemine değinen bu araştırma, anaokuluna giden ve gitmeyen 36 -47 aylık çocukların bilişsel becerilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın ömeklem grubunu, 40'ı anaokuluna giden ve 40'ı anaokuluna gitmeyen olmak üzere toplam 80 çocuk oluşturmuştur. Çocukların bilişsel becerileri, Binet'nin 1905 yılında geliştirdiği ve Fransız Hükümeti tarafından da desteklenen“Mertical Scale of Intelligence”adlı çocukların bilişsel düzeylerini gösteren çalışmasının 1987 yılında Bradley ve Johnson tarafından geliştirilmesi ve günümüze uygun olarak norm çalışması yapılıp hazırlanan ve ters çevirme işlemi ile Türkçeleştirilen“Bilişsel Beceriler Ölçeği (CAS -2)”ve“ El Yazısı Şekilleri Üretim Sayfası”ile değerlendirilmiştir. Veri toplama aracı olan CAS -2 ve El Yazısı Üretim Sayfaları her çocuk için ayrı ayrı ve çocukla birlikte doldurulmuştur. Araştırmada elde edilen veriler, iki grup arasındaki farkın önemliliğini ölçen t Testi istatistiksel analizi ile değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonuçları söyle özetlenebilir: Araştırmaya katılan, anaokuluna giden ve anaokuluna gitmeyen çocuklar ifade edici dil, okuma, matematik, el yazısı ve bilişsel davranışlara alt yapı hazırlayan beceriler ile cinsiyet bakımından karşılaştırılmışlardır. Buna göre ifade edici dil bakımından anaokuluna giden çocuklar anaokuluna gitmeyen çocuklara göre daha yüksek puan almışlardır ve iki grup arasındaki fark da anlamlı bulunmuştur. Matematik alanında anaokuluna gitmeyen çocuklara göre daha fazla puan alan çocuklar, anaokuluna gidenlerdir ve iki grup arasında anlamlı bir fark vardır. El yazısı alanında her iki grup genel olarak düşük puan alsa da, anaokuluna giden çocuklar anaokuluna gitmeyen çocuklara oranla daha fazla puan almıştır. Bilişsel becerilere altyapı hazırlayan beceriler alanında anaokuluna giden çocuklar, anaokuluna gitmeyen çocuklardan fazla puan almışlardır ve iki grup arasındaki fark da anlamlıdır.
Özet (Çeviri)
The importance of the preschool education in a child's life is unquestionable. The studies and developments regarding this subject are satisfactory. However, the researches show that in spite of these efforts, the schooling rate is not over %16; the targeted %25 objective is far behind the western countries beyond comparison. In direction of these facts, this study, which focuses on the importance of the preschool education, is carried out to observe the cognitive abilities of children 36-47 months who are attending the Nursery School and who do not attend the Nursery School. The sample group consists of 80 children at total, 40 of them attend to nursery school and the 40 of them do not attend nursery school. The reverse translation of the“Cognitive Abilities Scale-Second Edition/CAS-2”into Turkish and the“Handwriting Practice Worksheets”are used to evaluate the cognitive abilities of the children. CAS-2 is the adopted version of the“Metrical Scale of Intelligence”developed by Binet in 1905 which was supported by the French Government. CAS-2 shows the cognitive levels of the children prepared and updated to today's norms by Bradley and Johnson in 1987. The data collecting tools, CAS-2 and the Handwriting Practice Worksheets are filled in together with each child and separately for every child. The data collected in the study are statically evaluated with T test which accesses the difference between two groups. The results of the research can be summarized as follows: The children participated in the study who are attending the nursery school and who do not attend are compared according to the variables of verbal language, reading, mathematics, handwriting, the enabling behaviours and gender. According to this, the children who are attending the nursery school got higher points than the children who do not attend the nursery school regarding the verbal language and a meaningful difference found between the two groups. In mathematics, the children who are going to the nursery school got higher points more than the children who do not attend the nursery school and there is a meaningful difference between these two groups. However the two groups got low points in general regarding the handwriting, the children attending the nursery school got higher points than the children who do not attend the nursery school and there is a meaningful difference between these two groups.