Farklı anne-baba tutumlarının çocukların televizyon programlarında rol alması üzerine etkisinin incelenmesi
Analysis of the effects of different parental attitudes on children's taking part in television programs
  1. Tez No: 174910
  2. Yazar: ZEYNEP ÖZDEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BERRİN AKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Anne-baba tutumları, televizyon, çocuğun televizyonda istismarı, okul öncesi, Parent attitudes, television, child abuse on television programs, preschool
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu araştırma, farklı anne-baba tutumlarının, 4, 5, 6 yaş grubu çocukların televizyon programlarında rol almalarına ilişkin görüşleri üzerindeki etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklem grubunu, Ankara il merkezinde yaşayan, çocukları okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden 4, 5, 6 yaş grubu çocukların 182' si anne ve 56' sı baba olmak üzere toplam 243 ebeveyn oluşturmaktadır. Çocukların televizyon programlarında rol almasına ilişkin anne-baba görüşleri, araştırmacı tarafından geliştirilen“Çocukların Televizyon Programlarında Rol Almalarına ilişkin Anne-Baba Görüşleri Anketi”ile, anne-babaların çocuklarına karşı olan tutumları boyutunun değerlendirilmesi ise, Özcan Kaya (1994) tarafından geliştirilmiş olan“Ana-baba Tutum Ölçeği”ile değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen veriler Korelasyon Analizi, İki Ortalama Arasındaki Farkın Önemlilik Testi ve Varyans Analizi, Post-Hoc Testleri' nden olan TukeyHSD ile değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonuçları şöyle özetlenebilir: Anne-baba tutum puanları ile çocukların televizyon programlarında istismar edilmesi ve televizyon programlarının içeriği boyutuyla ilgili sorular arasındaki korelasyon katsayısı yüksek bulunmuştur.Anne-babaların çocuğun televizyonda istismarı ve televizyon programlarının içeriği boyutuna yönelik tüm sorulara verdikleri cevaplarla, çocuğun cinsiyeti arasında anlamlı bir ilişki olmadığı bulunmuştur. Anne-babaların çocuğun televizyonda istismarı ve televizyon programlarının içeriği boyutuna yönelik sorulara verdikleri cevaplarla, tutum puanları, çocuğun yaşı ve televizyon izleme süreleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Anne-babaların çocuğun televizyonda istismarı ve televizyon programlarının içeriği boyutuna yönelik tüm sorulara verdikleri cevaplarla, ebeveynin cinsiyeti ve yaşı arasında anlamlı bir ilişki olmadığı bulunmuştur. Araştırmanın bulguları, anne-babaların çocukların televizyon programlarında rol almaları ile televizyon programının içeriği boyutuna yönelik sorulara verdikleri cevaplarda ebeveynin yaşı ve cinsiyeti ile çocuğun cinsiyeti değişkenlerinin etkili olmadığını; tutum puanları, çocuğun yaşı ve televizyon izleme sürelerinin ise etkili olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This research has been accomplished in order to scrutinize the impact of attitudes of distinct parents over their comments related to children in 4, 5, 6, age group who take role in television programmes. 182 mothers and 56 fathers totalling to 243 parents whose children in 4, 5, 6 age group are attending to preschool institutions and living in city center of Ankara constitute the modeling group of investigation. The opinions of parents related to the children who take part in television programmes have been measured via“Questionnaire on Parents' Thoughts Concerning Children's Taking Part in Television”developed by the researcher and as fort he evaluation of attitude dimension of parents against their children, it has been pondered with“Parental Attitude Scale”developed by özcan Kaya (1994). The data achieved from the inquiry has been measured through implementation of Correlation Analysis, Weighing Test and Variance Analysis, Difference Between Two Groups Means and TukeyHSD being derived from Post-Hoc Tests. The outcomes of the study may be abstracted as follows: The correlation coefficient between the parent attitude scores and the questions concerning the content dimension of television programmes and exploitation of the children in television programmes are considered to be high.It has been concluded that there does not exist any considerable relationship between the responses supplied by parents regarding all content-oriented questions on television programmes and child abuse on television showing and the sex of the child. It has been concluded that there exist a meaningful relationship amongst the replies provided by parents regarding content-oriented questions on television programmes and child abuse on television showing and attitude scores and age of child and television watching periods. It has been noted that there does not exist any meaningful relationship amongst the replies provided by parents regarding content-oriented questions on television programmes and child abuse on television showing and sex and age of parents. The findings of the investigation reveals that the variances of parent' s age and sex of child did not become effective with the responses they had given to content-oriented questions on television programmes and the children to take part in television programmes; as to the attitude scores and age of child and television watching periods become effective.