Türkiye'de su kaynakları yönetimi ve çevre sorunları
Water resources management and environmental problems in Turkey
  1. Tez No: 174942
  2. Yazar: ÖZLEM CÖMERT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ŞAHİNÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre Sorunlan, Çevre ve Su Kaynaklan, Su Kaynaklan Yönetimi, Tümleşik Su Kaynaklan Yönetimi, Environmental Problems, Environment and Water Resources, Water Resources, Water Resources Management, Integrated Water Resources Management
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Dünyamızın vazgeçilmez bir parçası olan sonlu kaynak“tatlı su”, son yıllarda dünya kamuoyunun, uluslararası ve bölgesel örgütlerin gündeminde ön sıralarda yer almaktadır. Sınırlı su kaynaklarına sahip olmasına karşın nüfusu hızla artan Türkiye açısından da bu kaynak önemli bir gündem maddesi olmuştur. Gelişmekte olan ülkeler arasında bulunan Türkiye için su kaynaklan, büyüme açısından önemli bir unsurdur. Ancak ekonomik büyümenin getirdiği olumsuzlukların kimi zaman çevre sorunlarına neden olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla, suyun kullanımı ve geliştirilmesi süreçlerinde ülkemizin, sahip olduğu bu tatlı su kaynaklarım çevresel önemleriyle birlikte değerlendirmesi gerekmektedir. Türkiye'de kurumsal ve yasal yapının su kaynaklan bütünleşik yönetimi için uygun bir hale getirilmesi ve bu yönetime yönelik verimli sonuçlar yaratabilecek politikaların uygulanabilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması esastır. Bu çalışma kapsamında, Türkiye'nin su kaynaklan yönetimi ve politikası, kurumsal ve yasal yapısı çerçevesinde analiz edilmeye çalışılmış; bu kaynaklara yönelik uygulamalar ve kaynakların yönetimindeki yaklaşımlar, çevre sorunlan açısından irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
“Fresh water”which is a finite resource and an indispensable constituent of our world has been a priority agenda topic of the public and the international and regional organizations during recent years. This resource also has become an important agenda topic for Turkey whose population is rapidly increasing despite its limited water resources. For Turkey which is among the developing countries, the water resources are important elements for the growth. However it is known that economic growth sometimes causes environmental problems along with the adverse effects. Thus it is necessary to evaluate these fresh water resources of the country and their environmental importance during the process of using the water. It is essential to enact regulations necessary to revise the institutional and constitutional structure in Turkey to make it more appropriate for the integrated management of the water resources. It is also necessary to implement effective policies in line with this management. In the context of this study, the water resources management and policy of Turkey were analyzed within the institutional and constitutional framework. Applications regarding to these resources and the approaches to the management of the resources were investigated thoroughly in terms of environmental issues.