Tarihsel varlık alanının oluşumunda bireyin ve kişinin yeri
The role of individuals and of persons in the formation of the sphere of historical-being
  1. Tez No: 174947
  2. Yazar: MUTTALİP ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HARUN TEPE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: insan, akıl, tarih, tarihsel varlık alam, sıradan insan, yaratıcı kişi, Human, reason, history, the sphere of historical-being, creative person, ordinary people
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 262
Özet
Felsefenin ve buradan hareketle genel olarak insan bilimlerinin temel problemleri bir bütün olarak tek bir probleme, yani insan problemine indirgenebilir. Fakat Scheler'in de belirttiği gibi bu konuda hala üzerinde anlaşabileceğimiz, doyurucu bir görüşe sahip olmaktan da uzağız. Bunun temel nedenlerinden birisi filozofların canlı, yaşayan insan teklerinden değil, kavram olarak“insan”dan hareket etmeleridir. Oysa bu tezin temel iddiası şudur: felsefe tarihi boyunca kullanılmış olan“insan”kavramı incelendiğinde, bu kavramın aslında üç farklı ama birbiriyle bağlantılı“insan”ı içerdiğini görürüz:“idea olarak insan”,“birey veya sıradan insan anlamında insan ”ve“yaratıcı kişi olarak insan”. Dolayısıyla tarihsel varlık alanıyla“insan”arasında doğru bir ilişki kurulabilmesi için önce bu üç“insan”arasındaki ilişkinin doğru kurulması gerekir. Bunun için de bu üç anlamda insanın olanakları, özellikleri ve başarılarının ne olduğunun ortaya konulması ve buradan hareketle özellikle yaratıcı kişilerle sıradan insanların tarihsel varlık alanının oluşumundaki yerinin gösterilmesi gerekir. Bu yaklaşım bizlere hem insana ilişkin problemleri görmede ve çözmede yeni olanaklar yaratabilir hem de her bir insan tekine kendisiyle tarihsel varlık alam, dolayısıyla insanlık arasında kendi olanak, özellik ve başarıları temelinde bir bağ kurma olanağı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
The main problems of philosophy and of human sciences as a whole can be reduced to just one problem, namely human problem. However, as Scheler pointed out that we are still lack of having an agreeable and satisfactory view on this problem. The main reason is that the starting point of most philosophers were and are not real, living human-beings but“human”as a concept. However, the main claim in this thesis is that: if the concept“man”or“human- being”which has been used through the history of philosophy is examined, it can be seen that it contains three different but interrelated“human-being”s, namely“human-being as an idea”,“human-being as individual or ordinary people”and“human-being as creative person”. Therefore, if we want to establish a true relation between the sphere of historical- being and“human-being”, first of all we must establish a true relation between these three“human-being”s. Hence we must put forth what the potentials, features and achievements are of these three“human-being”s into consideration and starting from this point we must point out especially creative persons' and ordinary people's role in the formation of the sphere of historical-being. This approach can provide us some new possibilities for seeing and solving the problems about“man”and also it can give a chance to each individual human- being for linking himself or herself to the sphere of historical-being, on the ground of his or her own potentials, features and achievements.