A La Recherche du ' Bovarysme' a travers les oeuvres 'Madame Bovary' de Gustave Flaubert et 'Kumru et Kumru' de Tahsin Yücel
Gustave Flaubert'in Madame Bovary ve Tahsin Yücel'in Kumru ile Kumru romanlarında Bpvarysme'in araştırılması
- Tez No: 261184
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. AHMET GÖGERCİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fransız Dili ve Edebiyatı, French Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Tahsin Yücel, Gustave Flaubert, Bovarizm, Kumru İle Kumru, Madame Bovary
- Yıl: 2010
- Dil: Fransızca
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fransız Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fransız Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Jules de Gaultier, 1902'de yazdığı Le Bovarysme adlı yapıtında, Flaubert'in ünlü romanı Madame Bovary'den hareketle, `kendisini olduğundan farklı görmeyi' ifade eden, hayalperest kişileri incelediği ?bovarizm? kavramını oluşturmuştur. Gaultier'nin oluşturduğu kavram birçok roman kahramanını ve gerçek hayattaki `bovarist' kişileri daha iyi anlamamızı sağlamıştır. Dünya edebiyatında olduğu kadar, Türk edebiyatı da Gaultier'nin tanımladığı bovarist kahramanlarla doludur. Halit Ziya Uşaklıgil'in Bihter'i, Peyami Safa'nın Belma'sı bunun en bilinen örneklerinden sadece birkaçıdır.Bu çalışmada, Tahsin Yücel'in Kumru ile Kumru adlı yapıtının kadın kahramanı Kumru Yarma Gaultier'nin tanımladığı bovarizm kavramı çerçevesinde incelenmiş ve gerçekte bovarist olup olmadığı gösterilmeye ve onu bovarizmin temel hareket noktası olan Emma Bovary'ye yaklaştıran özellikleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmamızın sonunda, Yücel'in kadın kahramanının birçok bakımdan Flaubert'in kahramanı ile benzerlikler göstererek bovarist bir kişiliği oluşturduğu görülmüştür. İki kahramanı birbirine yakınlaştıran çok sayıda benzerliğin yanında, farklılıklar da görülmüş, yapıtlardan alınan örneklerle gösterilmeye çalışılmıştır.Çalışmamızın sonunda, Emma'nın aşkın peşinde koşması, Kumru'nun da nesnelere sahip olma arzusunu sonuna kadar sürdürmesi sonucunda bovarist bir kimlik kazandıkları görülmüştür. Yücel'in kahramanı `Kumru Yarma'nın davranış biçimleri ve ruh hali Gaultier'nin Le Bovarysme adlı yapıtında ortaya koyduğu bovarizmin ilkeleriyle, dolayısıyla Flaubert'in kahramanının davranış biçimi ve ruh haliyle örtüşmektedir.Sonuçta, Kumru'nun birçok yönden bovarist bir kahraman olduğu, Türk edebiyatında görülen çok sayıda bovarist kahramanın sonuncularından ve en önemlilerinden biri olduğu görülmüştür. Kumru'nun bovarist kimliği bizlere sadece bir roman kahramanının hayalperest yapısını anlamamızı sağlamakla kalmamış, nesnelere olan sahip olma arzusu yüzünden, günümüzün en önemli sorunlarından biri olan tüketim hastalığı olgusunu da daha yakından tanımamızı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Jules de Gaultier formed the concept of ?bovarysm? in which he examined fanciful people, expressing ?seeing himself different than what he is? moving from the famous novel of Flaubert, Madame Bovary, in his work titled `Le Bovarysme? written 1902. As in world literature, Turkish literature also has a lot of characters described by Gaultier as bovaryst. Halit Ziya Usakligil?s Bihter and Peyami Safa?s Belma are just some well-known examples of this.In this study, the female character of Tahsin Yucel?s ?Kumru and Kumru?, Kumru Yarma, is examined within the frame of bovarysm that described by Gaultier, and it is tried to depict whether she is a bovaryst or not in point of fact, and the features approximating her to Emma Bovary who is the footing starting point of bovarysm are tried to determined. At the end of our study, it is observed that Yucel?s female character forms a bovaryst personality showing similarities with Flaubert?s from many aspects. Beside the numerous similarities getting these two characters closer, the dissimilarities are also noted and they are tried to be demonstrated by samples taken from both works.At the end of our study, as results of Emma?s running after love and Kumru?s keeping an ambition to possess objects till the last, they acquired a bovaryst identity. The behaviour pattern and mood of Yucel?s character `Kumru Yarma? overlaps with the bovarysm principles of Gaultier he puts forth in his work, `Le Bovarysme?, so with the behaviour pattern and mood of Flaubert?s character.