Evliya Çelebi Seyahatnamesi'ndeki halkbilimi unsurları
Folklore elements in the Evliya Çelebi's Seyahatname
- Tez No: 174963
- Danışmanlar: PROF.DR. ZİYAT AKKOYUNLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Evliya Çelebi, Seyahatname, Halkbilimi, Kültür, Evliya Çelebi, Evliya Çelebi's Seyahatname, Folklore, Culture
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi (Folklor) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 527
Özet
Evliya Çelebi Seyahatnamesi'ndeki halkbilimi unsurları ile ilgili bir inceleme olan bu çalışmada, Seyahatname'de yer alan Türk kültürü ve yabancı kültürler ile ilgili halkbilimi unsurlarım bir araya toplamak amaçlanmıştır. Seyahatname üzerine yapılan çalışmalar, genel olarak Seyahatname'nin edebiyat ile ilgili kısımlarına yöneliktir. Bu nedenle bu çalışmada Seyahatname'ye kültürel bir bakış açısıyla yaklaşılarak, içinde yer alan halkbilimi unsurları sınıflandırılmaya çalışılmıştır. Seyahatname'deki halkbilimi unsurları; Halk Edebiyatı, Halk İnancı, Halk Mutfağı, Halk Giyim-Kuşamı, Halk Geleneği, Mimari Yapı, Halk Hekimliği, Halk Veterinerliği, Halk Sanatı, Halk Hukuku, Halk Müziği, Halk Dansları genel başlıkları altında sınıflandırılmıştır*. Bu doğrultuda Evliya Çelebi Seyahatname'si ve bununla ilgili yapılan makale ve kitaplar belirlenen kriterler doğrultusunda değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, Seyahatname ve bununla ilgili yazılan makale ve kitap değerlendirilmelerinden elde edilen veriler doğrultusunda Evliya Çelebi Seyahatname'sindeki halkbilimi unsurları belirlenmiş ve elde edilen veriler sınıflandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study about the folklore elements in the Evliya Çelebi' s Seyahatname, it's aimed to band together the Turkish culture in the Seyahatname and folklore elements related to foreign cultures. The studies regarding Seyahatname are generally related with the parts about the literature of Seyahatname. Therefore; in this study, folklore elements existing in Seyahatname are tried to be classified according to a cultural point of view. Folklore elements in the Seyahatname are classified mainly as ; Folk Literature, Folk Belief, Folk Cousine, Folk Apparel, Folk Tradition, Architectural Structure, Public Doctorship, Public Veterinarianship, Folk Art, Public Justice, Folk Music, Folk Dance. In this viewpoint; Evliya Çelebi's Seyahatname and articles and books related to this subject are evaluated according to the defined criterions. In conclusion, Folklore elements in Evliya Çelebi's Seyahatname are defined according to the data obtained from Seyahatname, the evaluations of the related articles and books. After that, the obtained data are classified.