Feminism(s) illustrated in Timberlake Wertenbaker's New Anatomies, The Grace of Mary Traverse, The Love of the Nightingale, and The Break of Day
Timberlake Wertenbaker's New Anatomies, The Grace of Mary Traverse, The Love of the Nightingale, and The Break of Day adlı oyunlarında farklı feminist yönelimler
- Tez No: 175002
- Danışmanlar: PROF.DR. DENİZ BOZER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Timberlake Wertenbaker, New Anatomies, The Grace of Mary Traverse, The Love of the Nightingale, The Break of Day, feminist kuram, feminizm türleri, İngiliz feminist tiyatrosu, birinci dalga feminizm, ikinci dalga feminizm, Timberlake Wertenbaker, New Anatomies, The Grace of Mary Traverse, The Love of the Nightingale, The Break of Day, feminist theory, types of feminism, British feminist theatre, first wave feminism, second wave feminism
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 240
Özet
İngiltere'de feminizmin tarih boyunca gelişimine bakıldığında dönüm noktası olarak kabul edilebilecek iki büyük toplumsal hareket görülür. Bunlardan birincisi 1860'larda ortaya çıkan ve 1928 'de kadınların oy hakkını elde etmeleriyle birlikte sessiz bir döneme girmiş olan“birinci dalga feminizm”dönemindeki Süfraj Hareketidir. Diğeri ise 20. yüzyılın ikinci yarısında, 1968 'de öğrenci ve işçi hareketlerinin yaşandığı, üniversite temelli Yeni Sol hareketinin yükselişe geçtiği ve genç nesil arasında cinsel özgürlük taleplerinin yüksek sesle dile getirildiği politik ve sosyal açıdan çalkantılı bir dönemde görülen“ikinci dalga feminizm”evresindeki Kadınların Özgürlüğü Hareketidir (KÖH). Süfraj Hareketi kadınların yasal olarak erkeklerle eşit haklara ve eşit eğitim ve iş imkanlarına sahip olmalarını hedeflerken, KÖH eşit hakların ötesinde her anlamda cinsel özgürlüğü ve sosyal ve ekonomik hayatta kadınların maruz kaldığı her türlü baskı unsurlarını ortadan kaldırmayı amaçlamıştır. Bu doğrultuda, kadınlar hemcinslerinin erkek egemen toplum tarafından cinsel meta olarak gösterilmelerini protesto etmiş; boşanma, kürtaj ve ücret politikasıyla ilgili yasaların kendilerinin lehine düzenlenmesini talep etmişlerdir. Zira, kadınlar özel hayatlarındaki bireysel özgürlük ve haklarını ancak toplumsal düzeni belirleyen yasalarla elde edebileceklerine inanmışlardır. Bütün toplumsal hareketlerde olduğu gibi feminist harekette de çokseslilik baş göstermiş, 1970'lerden sonra ataerkil düzene başkaldırısını değişik şekillerde dile getiren farklı feminizm türleri ortaya çıkmıştır. Bu feminizm çeşitleri içerisinde temel olarak liberal, radikal, ve sosyalist feminizm türleri ön plana çıkmıştır. Feminist hareketin politik amaçlı bir hareket olması ve tiyatronun da politik tartışmaları seslendirmeye uygun bir zemin olması sonucu feminizmin etkileri tiyatroda da görülmüştür. Birinci dalga feminizm döneminde Süfraj Tiyatrosu, ikinci dalga feminizm döneminde ise ortaya çıkan çoksesliliğin paralelinde liberal, radikal, ve sosyalist (materyalist) feminist tiyatro türleri görülmüştür. Bu tezde çağdaş İngiliz tiyatrosunun önde gelen sayılı kadın yazarlarından Timberlake Wertenbaker'in New Anatomies (1981), The Grace of Mary Traverse (1985), The Love of the Nightingale (1988), ve The Break of Day (1995) adlı oyunlarındaki feminist unsurlar feminist kuram çerçevesinde incelenmiş ve feminist olmadığını iddia eden yazarın aslında feminist tiyatro bağlamında ele alınabilecek oyunlar da yazdığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
When the evolution of British feminism throughout history is analysed, two major social movements that can be accepted as turning points in the development of feminism can be seen. The first of these is the Suffrage Movement, which evolved in the 1860s during the“first wave of feminism”and lost strength after 1928 when women had won the right to vote; and the second is the Women's Liberation Movement (WLM), which emerged in the second half of the 20th century, in 1968, when there was social and political unrest in Britain with the students' and workers' revolts, the rise of the university based New Left, and the demands of the new generation for sexual liberation. While the Suffrage Movement aimed at equality with men with respect to women's legal rights, and educational and employment opportunities, the WLM aimed, in addition, at sexual liberation and at eliminating all forms of oppression that women were subject to in their social and economic lives. To this end, women protested their presentation as sexual commodities by the male society and demanded the amelioration of the laws concerning divorce, abortion, and payment policy. For, women believed that they could achieve their individual liberation and rights in their private lives only by means of the laws determining social order. As occurs in all social movements, in the process of the feminist movement, too, multivocalism arose, and after the 70s various types of feminism that voiced their rebellion against the patriarchal order in different ways came onto the scene. Among diverse kinds of feminism, liberal, radical, and socialist feminisms have appeared as major types of feminism. As a result of feminism being a political movement and theatre being a suitable platform to discuss political ideas, the effects of feminism have been also seen in the theatre. In the first wave of feminism suffrage drama was seen and in the second wave, parallel to its multivocal nature, liberal, radical, and socialist (materialist) feminist drama evolved. In this dissertation, the feminist elements in the works of Timberlake Wertenbaker, one of the few leading women playwrights of contemporary British theatre, New Anatomies (1981), The Grace of Mary Traverse (1985), The Love of the Nightingale (1988), and The Break of Day (1995) are analysed within the frame of feminist theory, and it is concluded that, in fact, the dramatist, who asserts that she is not a feminist, has also written plays which can be discussed within the frame of feminist drama and theatre.