Adolesan idiopatik skolyozda posterior enstrümantasyonla tedavi sonuçları
- Tez No: 175136
- Danışmanlar: PROF. DR. NEDİM KARAİSMAİLOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Adolescent idiopathic scoliosis, Posterior instrumentation, Pedicular screws
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Skolyoz cerrahisi ile amaçlanan, deformitenin her üç planda da korreksiyonu, dengeli solid füzyon kitlesinin elde edilmesi ve bunun korunmasıdır. Adolesan idiopatik skolyozun cerrahi tedavisinde, pedikül vidalarının mekanik üstünlüklerinin gösterilerek bu amacı sağlamada oldukça başarılı sonuçların elde edilmesiyle kullanımları yaygınlaşmış ve güçlü entrümantasyon sistemler geliştirilmiştir. Bu amaçla cerrahi uyguladığımız olgular, klinik olarak, ameliyat öncesi, ameliyat sonrası ve son kontrollerde ki radyolojik tetkikleriyle birlikte retrospektif olarak incelenmişlerdir. OMÜ Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde 18/10/1999 ile 02/07/2006 yıllan arasında adolesan idiopatik skolyoz tanısıyla öpere edilen ve posterior enstrümantasyon uygulanan, ameliyat sonrası en az dört ayım dolduran ve yeterli dokümantasyona sahip 58 hasta kontrole çağrılmıştır. Son kontrolü yapılabilen 49 olgu retrospektif çalışma kapsamına dahil edilmişlerdir. Olguların ameliyat edilme yaşları ortalama 14,6' dır. Ameliyat sonrası takip süresi ortalama 35,1 (4-84) aydır. Frontal planda, majör eğrilikte düzelme oranı % 60,9 ve kompansatuvar eğrilikte düzelme oram % 48 olarak bulunmuştur. Sagital planda, %91 olguda normal torakal kifoz değerlerine ulaşılmış, %93,9 olgudada normal lordoz değerleri korunmuştur.Apikal vertebra rotasyonunda % 33,6 oranında derotasyön sağlanmıştır. Frontal ve sagital planda balans değerlendirilmesi yapıldığında, olguların %87,7'sinde frontal, %96 'smda sagital balansın sağlandığı görülmüştür. Çalışma dahilindeki vakalarımızda genel komplikasyon oranı % 6,1 olmakla beraber, hook veya pedikül vidasına bağlı nörolojik ve vasküler majör komplikasyon izlenmemiştir. Sonuç olarak adolesan idiopatik skolyozun cerrahi tedavisinde, ameliyat öncesi çok iyi planlamayla yapılacak olan multisegmental posterior enstrümantasyonda, düşük majör komplikasyon riskiyle oldukça başarılı üç planda korreksiyon ve dengede bir füzyon elde edilmektedir. Anahtar Kelimeler : Adolesan idiopatik skolyoz, Posterior enstrümantasyon, Pediküler vida
Özet (Çeviri)
The ultimade aim of the scoliosis surgery is the correction of the deformity in three plans and to reach a solid fusion mass. For the surgical treatment of adolescent idiopathic scoliosis, use of mechanically more advantageous pedicular screws has become succesful so they have started to be used widespreadly and strong instrumentation systems have evolved. For this reason, the cases that we have performed surgery has been retrospectively evoluated in means of their clinics, preoperative, postoperative and last visit radiological appearences. 58 patients who have been aperated in Ondokuz Mayıs University Department of Orthopaedics and Traumatology with the diagnosis of adolescent idiopathic scoliosis, who have been performed posterior instrumentation with a minimum of postoperative period with enough documentation have been called for their last visits. 49 patients who have had their last visits were included in the study. The mean age of the cases was 14,6 years.The mean postoperative follow up period was 35,1 months.The correction of the major curve in frontal plan was % 60,9 and the correction of the compensatory curve was % 48. On the sagittal plan for the % 91 of the cases we could maintain normal thoracic kyphosis values and normal lordotic values have been protected in % 93,9 of the cases.In %33,6 of the cases derotation has been done for the rotation of the apical vertebrae. For the balance evaluation in the frontal and sagittal plans, frontal balance has been maintained in the % 87,7 of the cases and saggital balance has been maintained in the % 96 of the cases. Our complication rate was found to be %6,1. There has not been any neurological or vascular complications due to hooks or pedicular screws. In conclusion for the surgical treatment of the adolescent idiopathic scoliosis multisegmental posterior instrumentation with a careful preoperative planning has low risk of major complications and high rate of correction in the three plans and a balanced fusion in maintained.