Kliniğimize başvuran tüberküloz hastalarının değerlendirilmesi
- Tez No: 175145
- Danışmanlar: DR. OĞUZ UZUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Pulmoner tüberküloz, ekstrapulmoner, tipik, atipik VI, Pulmonary tuberculosis, extrapulmonary, typical, atypical VIII
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Tüberküloz, dünyada yaygın bir enfeksiyondur. Çalışmamızın amacı, 3. basamak bir merkez olan üniversite hastanemizdeki tüberküloz tanısı konan ve takip edilen hastaların klinik, radyolojik, mikrobiyolojik ve patolojik özelliklerini ortaya koymak ve eğer varsa 1. ve 2. basamak hastanelerle farklılık ve/veya benzerliklerini yayınlardan yararlanarak karşılaştırıp belirlemekti. Nisan 2004 ve Şubat 2007 tarihleri arasında bölümümüzde tanı alan veya diğer bölümlerden bize konsülte edilen hastalan prospektif olarak inceledik. Çalışmaya toplam 106 hasta alındı. Yaş ortalaması 39.8 (18-76), 51'i (%48.1) kadm, 55'i (%51.8) erkekti. Hastaların %13.2'sinde geçirilmiş tüberküloz öyküsü; %20.7'sinde çevresel tüberküloz maruziyeti vardı. Yetmişbir hastada (%66.9) pulmoner tüberküloz, 51 'inde ise ekstrapulmoner tüberküloz (%48.1) saptandı. Ondokuzunda (%17.9) tüberküloz plörezi, 16'smda (%15.1) tüberküloz lenfadenit mevcuttu. Hastalarımızın %24.5'inde tüberküloza eşlik eden hastalık vardı. Diabetes mellitus %10.4'ünde (11 hasta) mevcuttu. Atipik radyolojik bulgular %52.8 oranında görüldü. Grubun 52'sine (%49) tam için bronkoskopi uygulandı. Bunlarm 6'sında (%1 1.5) endobronşial lezyon izlendi. Sadece üçünden alman biyopsilerin patolojisi tüberküloz ile uyumlu idi. Otuziki transbronşial biyopsiden 14'ünde (%43.7) tüberkülozla uyumlu olabilecek patolojik bulgular mevcuttu. Mikrobiyolojik değerlendirme için laboratuara gönderilen 43 balgam örneğinden 21 'inde (%48.8) AARB pozitif, 33'ünde (%76.7) ise tüberküloz kültürü pozitifti. Laboratuara gönderilen 48 bronş lavajının 14'ünde (%29.2) AARB pozitif, 29'unda (%60.1) ise tüberküloz kültürü pozitifti. Ekstrapulmoner tüberküloz grubumuzda, birer tane tiroid, dil, mide, vokal kord, orta kulak, meme, sinovyal doku gibi nadir görülen tüberküloz vakaları da bulunmaktadır. Hastalarımızın %16.7'sinde tedaviye bağlı yan etkiler görüldü. En çok görülen yan etki %6.9 ile karaciğer enzim yüksekliği idi. Tesbit edilen diğer yan etkiler % 3.9 Voranında ototoksisite, %2 bulanık görme, % 2 cilt döküntüsü, yine aynı oranda ise hiperürisemi idi. Sonuç olarak, üniversite hastanesinde tanı konulan hastaların özellikle atipik radyolojik bulguları olan (%53), altta ciddi başka sağlık problemleri olan (%24.5) ve tamda sadece bakteriyolojik inceleme değil bilgisayarlı toraks tomografisi gibi (%81.1) gelişmiş radyolojik yöntemler ve bronkoskopi gibi (%49) invaziv işlemlerin kullanılması gereken hastalar olduğunu saptadık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Tuberculosis is a common infection worldwide. The aims of our study are to bring up the clinical, radiological, microbiological and pathological features of the tuberculosis patients who are diagnosed and followed in our university hospital; and to show the similarities and/or differences of our patients with the patients in the tuberculosis dispensaries and state hospitals according to the literature. Between April 2004 and February 2007, we inspected prospectively the patients diagnosed in our department and consulted from other departments. One hundred and six patients were included to the study. The average age was 39,8 (18-76), 51 (48.1%) of them were females and 55 (51.9%) of them were males. The 13.2% of the patients had post tuberculosis history; and 20.7% of the patients had environmental tuberculosis exposure. Seventy - one (66,9%) patients had pulmonary tuberculosis and 51 (48.1%) of the patients had extrapulmonary tuberculosis. Nineteen patients (17.9%) were diagnosed as tuberculosis pleurisy and 16 patients (15.1%) tuberculosis lymphadenopathy. In 24.5% of our patients had a coexistent disease with tuberculosis. Diabetes mellitus has observed in 11 (10.4%) patients. Atypical radiological findings were prominent in 52.8% of our patients. Bronchoscopy was used as diagnostic tool in 52 (49%) of the group. Endobronchial lesion was observed in 6 (11.5%) of these. In three of patients, pathological examination from the endobronchial biopsies were compatible with tuberculosis. Granulomatous pneumonitis was prominent in 14 of 32 (43.7%) transbronchial biopsies. Microbiological evaluation from 43 sputum samples revealed 21 (48.8%) AARB positive and 33 (76.7%) culture positive cases. There were 14 (29.2%) AARB positive from 48 bronchial lavage samples and 29 (60.1%) of them were positive for tuberculous culture. In our extrapulmonary tuberculosis group, we diagnosed thyroid, tongue, abdomen, vocal cord, middle ear, breast, synovial tissue which were all reported rarely in the literature. A side effect related to treatment has observed in 16.7% of the patients. Elevation of liver enzyme levels were the most frequent side effect (6.9%). Other side VIIeffect like ototoxicity was observed in 3.9% of the cases and blurred vision, skin rash and hyperuricemia in 2% of the cases seperately. In conclusion, the diagnosed tuberculous patients in our university hospital were especially cases who had atypical radiological findings (53%), who had coexistent disease (24.5%) and the cases who needed for diagnosis not only bacteriological methods but also advanced radiological tecniques like computerized thorax tomography (81.1%) and invasive procedures like bronchoscopy (49%).