Kliniğimize hemoptizi şikayetiyle başvuran hastaların prospektif incelenmesi
  1. Tez No: 175146
  2. Yazar: YILDIZ ATASOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ UZUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: hemoptizi, etyoloji, akciğer kanseri, tomografi, Hemoptysis, etiology, lung cancer, tomography
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Hemoptizi altta yatan etyoloj ilerin çok çeşitli olduğu ciddi ve uyarıcı bir semptomdur. Bu şikayetle başvuran hasta mutlaka detaylı olarak araştırılmalıdır. Çalışmamızın amacı Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Anabilim Dalı'na hemoptizi şikayetiyle başvuran hastaların etyolojik nedenlerini saptamak, hastaların ve hemoptizilerinin özelliklerini ortaya koymak ve tanıya ulaşılmada kullanılan teknikleri ve yeterliliklerini değerlendirmekti. Kasım 2003 ve Eylül 2006 yıllan arasında bölümümüze hemoptizi şikayetiyle başvuran hastalan prospektif olarak inceledik. Hastalann tümüne akciğer grafileri çekildi, tam kan sayımı, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri yapıldı. Klinik açıdan gerekli olanlara bronkoskopi, bilgisayarlı toraks tomografisi, çeşitli laboratuar ve patolojik değerlendirmeleri yapıldı. Toplam 178 hasta çalışmaya alındı. Hastalann ortalama yaşı 54.34 (16-85) idi. Vakalann 136'sı (% 76.4) erkek, 42'si (% 23.6) kadındı. Hastalann % 66.85'inin sigara öyküsü mevcuttu. Hemoptizi miktanna göre değerlendirildiğinde hastalann büyük çoğunluğunu 96 hasta (% 53.93) ile hafif hemoptizili grup oluşturuyordu. Hemoptizi lerin ortalama süresi 12.1 1 gündü (1-90 gün). Hemoptizinin en sık nedeni 53 hastada (%29.8) malignite idi ve bunlann 51 'ini akciğer kanseri, 2'sini metastatik kanserli hastalar oluşturuyordu. Akciğer kanserli hastalann % 92.4'ü evre IIIB ve IV safhasında hemoptizi şikayetiyle başvurmuştu ve % 80.39'unun histopatolojik tipi epidermoid karsinomdu. İkinci sıklıkta etyolojik neden 23'er hasta (%12.9) ile bronşektazi ve pulmoner emboliydi. Akciğer kanseri hafif, orta ve şiddetli hemoptizilerin en sık rastlanan nedeniydi. Masif hemoptizinin en sık rastlanan nedeni ise % 25 sıklıkla bronşektazi idi. Diğer hemoptizi nedenlerinin hepsinde erkek cinsiyet hakimken bronşektazi % 56.5 ile kadın cinsiyetin hakim olduğu tek hastalıktı. Çalışmamızda Behçet hastalığı 36.8, tüberküloz 41.2 yaş ortalaması ile en genç hasta gruplannı oluşturuyordu. Hemoptizi etyolojisini ortaya koymada ise en değerli tanı yöntemi, tomografi ve bronkoskopinin birlikte uygulanmasıydı.Sonuç olarak, çalışma grubumuzda hemoptizi etyolojisinde en sık rastlanan hastalık akciğer kanseridir. Bronşektazi tüm hemoptizilerde 2. sıklıkta, kadınlarda ve masif hemoptizilerde ilk sıradaki hemoptizi nedenidir. Pulmoner emboli, hemoptizi ayırıcı tanısında öncelikle düşünülmesi gereken hastalıklardandır. Hemoptizi nedenim belirlemede spiral BT ve FOB en faydalı yöntemlerdir. Kırkbeş yaş altındaki hemoptizili hastalarda tüberküloz ve Behçet hastalığı düşünülmelidir.
Özet (Çeviri)
Hemoptysis is an alerting symptom which may result a wide variety of disorders. The patients presenting with hemoptysis should be evaluated for a serious disease. The purpose of this study was to evaluate the relative frequency of different causes of hemoptysis, the characteristics of patients and hemoptysis, and diagnostic methods and sufficiency of diagnostic methods in the patients who presented with hemoptysis to Ondokuz Mayis University, Department of Chest Diseases. We prospectively evaluated the patients presented with hemoptysis to our department between November 2003 and September 2006. Posteroanterior chest radiography, complete blood count, renal and hepatic function tests were performed for each patient. Other examination like thorax CT, bronchoscopy and different laboratory and pathological diagnostic modalites was done if needed. A total of 178 patients were included to the study. Median age of the patients was 54.34 (16-85). One hundred thirty six (% 76.4) of the cases were male and 42 (% 23.6) of them were female. A smoking history was observed in the 66.8 % of the patients. Great majority of the patients, 96 patients (53.9%), had mild hemoptysis when evaluated according to hemoptysis quantity. Median duration of the hemoptysis was 12.1 days (1-90 days). The most common etiology of hemoptysis was malignancy in 53 patients (29.8%). Fifty one of the malignant patients were lung cancer and 2 of them were metastatic cancer. 92.4% of the lung cancer patients with hemoptysis were in stage IIIB and IV and 80.39% of them were epidermoid carcinoma histopathologically. The second common etiologies were bronchiectasis and pulmonary embolism in 23 patients for each group (12.9%). Lung cancer was the most common etiology of mild, moderate and severe hemoptysis. The most common etiology of massive hemoptysis was bronchiectasis. All etiologies of hemoptysis except bronchiectasis were most commonly observed in male. Bronchiectasis was the most common etiology in female patients (56.5%). In our study, patients who were diagnosed as the Behçet disease and tuberculosis were youngest patients groups with a mean age of 36.8 and 41.2 years respectively. The most valuable diagnostic tecnique to evaluate the etiology of hemoptysis was computed tomography and bronchoscopy applied together. In conclusion, lung cancer was the most common etiology of hemoptysis in our study group. Bronchiectasis was not only in second place in the etiology of all hemoptysis with pulmonary emboli, but also was the most common etiology of hemoptysis in female patients and in massive hemoptysis. Pulmonary embolism is one of the diseases have to be considered primarily in the differential diagnosis of hemoptysis. Spiral computed tomography and fiberoptic bronchoscopy were the most useful methods in order to find the etiology of hemoptysis. Tuberculosis and Behçet disease should be considered in patients with hemoptysis younger than age 45.