Dual action, photoactive liposomes as cancer drug carriers
Kanser ilacı taşıyıcısı olarak etkili, fotoaktif lipozomlar
- Tez No: 175155
- Danışmanlar: PROF. DR. VASIF NEJAT HASIRCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Lipozom, REV, Fotoaktif, Fotodinamik, Suprofen, Cisplatin, İkili etki. vı, Liposome, REV, Photoactive, Photodynamic, Suprofen, Cisplatin, Dual action. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
oz KANSER İLACI TAŞIYICISI OLARAK İKİLİ ETKİLİ, FOTO AKTİF LİPOZOMLAR Çirli, Özlem Öğün Yüksek Lisans, Biyolojik Bilimler Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Vasıf Hasırcı Temmuz 2002, 83 sayfa Bu çalışmanın amacı ilaçların sistemik yerine yerel olarak uygulanabilmesi için fotoaktivasyonla lipozomlardan ilaç salimini sağlamaktır. Lipozom yapışma iki biyoaktif madde katıldı: 1) UV uygulandığında lipozomun zar yapısının bozulmasını ve içeriğinin salınmasını sağlamak amacıyla, zar yapısındaki fotoaktif madde Suprofen (SPF), 2) Lipozomun iç kısmında, UV uygulaması sonrasında yerel olarak salınacak olan anti-kanser ilacı Cisplatin (CIS). Fosfatidilkolin (PC)rkolesterol ve l,2-dipalmitol-sn-glisero-3-fosfokolin (DPPC):kolesterol (7:3) içeren Standart REVler; PC:kolesterol:SPF ve DPPC:kolesterol:SPF (7:3:3) içeren fotoaktif REVler hazırlandı. Floresan bir molekül olan Calcein (CAL), REV'lerin hapsetme verimliliğinin (HV) ve in situ salrm davramşrmn belirlenmesi amacıyla kullanıldı. REV içine hapsedilmiş CAL/CIS ile serbest CAL/CIS jel geçirgenlik kromatografisi ile aynldı. Lipozom varlığı spektrofotometrik olarak 410 nm'deabzorbans ölçülerek belirlendi. CAL miktarı spektroflorimetrik olarak belirlendi. CIS miktarı, yapısındaki platinin ICP-optik emisyon spektrometri ile tayiniyle hesaplandı. REVler inverte floresan mikroskopla incelendi ve büyüklükleri belirlendi. SPF'nin PC REVlerinin zar yapışma katılmasının, CAL HV'ni (standart REVlere kıyasla) %5 artırdığı bulundu (%34). PC yerine DPPC kullamldığmda, HV%21'e düştü. Kırk dakika süreyle UV-A, UV-B veya gama ışınlarına maruz bırakılmanın, standard ve SPF içeren REVlerden in vitro CAL şahmına etkisi incelendi. UV-B'ye maruz bırakılmanın en üst düzeyde salıma yol açtığı, bunu UV-A ve gama ile ışımanın izlediği gözlendi. En düşük salım hiç ışınlanmayan örneklerde görüldü. REV yapısmda DPPC kullanımının PC'ye kıyasla daha yüksek zar kararlılığına ve daha düşük CAL şahmına yol açtığı bulundu. UV-B'ye maruz bırakma süresi ile lipozomal zar geçirgenliği arasında doğrusal bir ilişki olduğu gözlenmiştir. Bu çalışma SPF içeren REVlerin kararlılığının bozulmasının en etkin biçimde lipozom zarmdaki SPF'nin 40 dakika süre ile UV-B'ye maruz bırakılmasıyla sağlandığım göstermiştir. In vitro çalışmalar sırasında da UV-B'nin, UV-B'ye maruz bırakılmış ve bırakılmamış CİS'nin, SPF'nin, CIS taşıyan ve boş DPPC REVlerin (standart ve SPF içeren) RAJI hücrelerine etkisi incelenmiştir. Serbest ve zar yapısına katılmış SPFnin RAJI hücrelerini öldürmesi SPFnin etkinliğini ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, bu çalışmada UV ışımasıyla lipozom zar yapısındaki bir molekülün yapısal değişikliğe uğraması ve lipozomun kararsızlaşması sağlanmıştır. Yapısal değişikliğe uğrayan molekül antikanser etkisi göstermektedir. Ayrıca kararsızlaşma sonucu lipozom içine hapsedilmiş antikanser ajanının ortama salınması sağlanmıştır. Böylece, kansere karşı ikili etkili bir fotoaktif lipozom sisteminin tasarımı gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DUAL ACTION, PHOTOACTIVE LIPOSOMES AS CANCER DRUG CARRIERS Çirli, Özlem Öğün M.Sc, Department of Biological Sciences Supervisor: Prof. Vasıf Hasırcı July 2002, 83 pages The aim of this study was to achieve administration of drugs locally rather than systemically through photoactivation. The liposome carried two bioactive substances in its structure: 1) the photoactive agent Suprofen (SPF) in the lipid bilayer which was used to destabilize the membrane and cause the release of contents in the aqueous compartment upon exposure to UV, 2) the anticancer agent Cisplatin (CIS) in the aqueous compartment to be released locally upon exposure of the liposome to UV. Standard REVs of phosphatidylcholine (PC)xholesterol, and 1,2- dipalmitoyl-sn-glycero-3-phosphocholine (DPPC):cholesterol (7:3), and photoactive REVs of PC:cholesterol:SPF, and DPPCxholesterohSPF (7:3:3) were prepared. A fluorescence marker, calcein (CAL), was used for calculation of encapsulation efficiency (EE (%)) and to study in situ release behavior. iiiAfter Gel Permeation Chromatography, liposome presence was determined spectrophotometrically at 410 nm. CAL was determined spectrofluorimetrically and Inductively Coupled Plasma Optical Emission Spectrometry of platinum was done for CIS. REVs were examined with an inverted fluorescence microscope. SPF incorporation in the PC REV membrane led to ca. 5% increase in the CAL EE ( 34%) w.r.t. standard REV. EE decreased when DPPC (21%) was used to replace PC. Exposure to UV-B caused the highest levels of in situ CAL release; followed by UV-A and gamma irradiation. The lowest release was from the unexposed REV. DPPC led to a higher membrane stability (a lower CAL release) than PC. A linear relationship was observed between UV-B exposure duration and REV permeability. This study revealed that membrane destabilization of SPF containing REVs, was best achieved upon photosensitization of the membrane localized SPF with a 40 min exposure to UV-B. Effect of UV-B exposure, UV-B exposed and unexposed free CIS, free SPF, empty and CIS loaded standard and SPF containing DPPC REVs on in vitro RAJI cell viability were investigated. SPF caused cell death in both free and REV membrane incorporated form is supporting its dual effectiveness. It was thus possible to design a photoactive liposomal system with dual activity against cancer cells.